Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Bratři Pospíšilové dominovali kolové přes dvě dekády. Mladší Jan slaví 75 let

Sálový cyklista Jan Pospíšil, narozený 25. dubna 1945, spolu se svým bratrem Jindřichem dlouhá léta vládl světu kolové. Fenomenální bratrská dvojice z Brna dovedla tento sport k absolutní dokonalosti a vybojovala dvacet titulů mistrů světa. Jan Pospíšil se po skončení aktivní kariéry usadil i s rodinou ve Švýcarsku, na kolovou však nezanevřel.

Jan Pospíšil
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

Od dětství spolu stále obývají velký rodinný dům v Králově Poli, i když aktuální pětasedmdesátník pobývá po většinu roku na horách v Čenkovicích, kde je stále na vzduchu a v pohybu. "Zahrajeme si tenis, v zimě lyžování, je tam výborná parta a myslím si, že je to lepší jak Brno," uvedl oslavenec Jan.

Narozen v Brně, jeho otec zahynul těsně před koncem války, matka Anna živila rodinu jako řidička nákladního auta. Kolové, sportovnímu odvětví, kde mohutní muži "tančí" na podivných kolech, jimiž odpalují míče, se nejdříve upsal starší Jindřich a jeho trenér Rudolf Harth k němu posléze nasadil i bratra Jana, který se do té doby věnoval spíš krasojízdě. Z prvního mistrovství světa v Kodani (1964) přivezli stříbrnou medaili, o rok později vyhráli mistrovství světa v Praze.

Je nám líto, video expirovalo.
Dvacetinásobný mistr světa v kolové Jan Pospíšil slaví 75 let

"Domácí prostředí, na to člověk nemůže zapomenout, protože doma je doma. Vždycky, a ti lidi nás táhli dopředu," řekl Jan Pospíšil.

Sourozenecká dvojice se vzácně doplňovala. Oba bratři byli fyzicky zdatní, obratní, s výborným postřehem, skvěle sehraní. Jindřich s velkým temperamentem bojoval o každý kousek plochy, klidnější Jan byl ideálním typem brankáře.

Dvacet titulů mistrů světa

Československými reprezentanty v kolové byli nepřetržitě v letech 1964 až 1988 (Jindřich o čtyři roky déle), dvacetkrát vybojovali titul mistra světa (1965, 1968 až 1981, 1984 až 1988) a jsou držiteli stříbrné medaile z MS 1982 a 1983. Jan byl třicetkrát mistrem republiky, šestnáctkrát vítězem Evropského poháru, stejně jako bratr Jindřich získal titul Cyklista ČSSR v letech 1972, 1975 a 1979, spolu s bratrem zvítězili v anketě Sportovec roku 1979. V roce 1984 vyhráli anketu o nejúspěšnějšího cyklistu za sto let existence tohoto sportu v našich zemích.

Přibývající léta nahrazovali delšími tréninky a vyšší vůlí. Když podvacáté vystoupili na nejvyšší stupeň při mistrovství světa, staršímu Jindřichovi bylo 46 let, Janovi o tři roky méně. "Tam právě dominoval. Tam už byly vidět právě ty zkušenosti a jako brankář to uměl nejlíp na světě," dodal Jindřich Pospíšil. Cesty obou bratří se poté rozešly.

Jan se v roce 1990 společně s manželkou a dvěma syny přestěhoval do Švýcarska, kde získal zaměstnání v továrně Toyoty. Z města Oftringen dostal navíc nabídku trénovat mládež v místním klubu a své svěřence posléze přivedl k titulu juniorských mistrů Švýcarska. Kromě toho začal vyrábět kola vlastní konstrukce na kolovou i na krasojízdu.

"Su spokojený. Syn si dokonce otevřel pobočku ve Frankfurtu. Po celým světě se závodí na kolech Pospíšil," řekl před časem naturalizovaný Švýcar s brněnským dialektem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články