Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

Blátivý Tábor jí přál. Jeden z nejhezčích dní v mém životě, ohlíží se za stříbrem Zemanová

Postarala se o nejcennější úspěch české výpravy na MS v Táboře. Kristýna Zemanová nezklamala pod tíhou očekávání a na domácí velmi náročné trati, která se proměnila v bahenní lázeň, získala stříbrnou medaili. O emotivním závěru, kdy slavila v cílové rovince, i samotném závodě dvacetiletá cyklokrosařka mluvila ve Sportovních zprávách ČT.

Kristýna Zemanová se stříbrnou medailí z MS
zdroj: ČTK / Profimedia

Kryštof Bažant nejprve senzačně získal bronz, na což o zhruba dvě hodiny později navázala Kristýna Zemanová už přece jen o něco více očekávaným stříbrem. Překvapil Michael Boroš, a to svým nejlepším závodem za posledních několik let. Emotivní tečku přidal na samý závěr Zdeněk Štybar, který se v posledním kole vřele loučil se svými fanoušky.

Nedělní program mistrovství světa v cyklokrosu, které počtvrté v historii hostil jihočeský Tábor, byl českým příznivcům nakloněn. Dvě medaile, sedmé místo Boroše a povedená Štybarova rozlučka – nebylo o moc více, co si přát. Pětadvacet tisíc fanoušků obklopilo trať, která přetékala mazlavým bahnem. 

Skvěle si s ním poradila Kristýna Zemanová, dvacetiletá cyklokrosařka z Kosmonos u Mladé Boleslavi. V Táboře obhajovala loňský bronz z nizozemského Hoogerheide a vlastně i podzimní medaili stejné hodnoty z evropského mistrovství. Její soupeřky? Známá jména: Zoë Backstedtová, Marie Schreiberová a Leonie Bentveldová.

Od Zemanové se toho hodně čekalo – sama připouštěla, že tlak na výsledek cítí. To vše v disciplíně, kde rozdíl mezi úspěchem a porážkou často dělí maličkosti, třeba smůla na defekt nebo technické potíže. Před domácími příznivci si ale závodnice týmu Brilon vedla skvěle. Na Backstedtovou nestačil, ale to nebylo překvapením. "Je trochu jinde než já," přiznává sama.

Společně s Bentveldovou odjely Schreiberové, která se trápila, a jely na druhé a třetí pozici. Dlouhý souboj se rozhodl ve závěrečném, čtvrtém kole, kdy se nejprve nepatrně, posléze už viditelně začala mezera mezi oběma závodnicemi rozšiřovat. Když se Zemanová ohlédla, viděla za sebou mezeru, kterou už nepustila.

Kristýna Zemanová:

"Pro mě to je splněný sen. Cílila jsem na ten závod hodně dlouho. Před domácím publikem se chce člověk ukázat v nejlepším světle, což se mi naštěstí povedlo."

Kristýna Zemanová
zdroj: ČTK / Profimedia

Užít si mohla oslavu v cílové rovince. "Když jsem najížděla do cílové rovinky, bylo to hrozně silné. Nevěděla jsem, jak reagovat. Opravdu neskutečné a pořád to zpracovávám. Jeden z nejhezčích dní v mém životě," usmívá se v rozhovoru pro ČT. Je to zasloužená, vydřená i vytoužená medaile – a navíc v podmínkách, které jí neměly hrát do karet.

"Vždy jsem říkala, že nemám moc ráda blátivé tratě. Ale v téhle sezoně se mi osvědčilo i bláto a začalo mě to na něm bavit. Věděla jsem, že to bude poctivý cyklokros a že to bude bolet, ale ve finále jsem se na to těšila. I pro diváky to bylo zajímavější," vzpomíná na těžké podmínky na táborské trati.

A co Zemanovou čeká nyní? Odpočinek to ještě není, neboť jsou před ní ještě dva závody v Belgii. Až po něm si členka domácího týmu Brilon, v jehož dresu by měla pokračovat i nadále navzdory zahraničním nabídkám, bude moci po zásluze oddechnout.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články