Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bikeři pošilhávají v Novém Městě po stupních vítězů

Nové Město na Moravě (Žďársko) - Již počtvrté za sebou se v Novém Městě na Moravě představí nejlepší závodníci v cross country na horských kolech v rámci světového poháru. Pro českou špičku v čele s olympijským šampionem z Londýna Jaroslavem Kulhavým je závod jedním z vrcholů sezony. Na start se v neděli postaví po doléčení zlomené ruky i Jan Škarnitzl. Přímé přenosy nabídne i ČT sport a náš web. První z nich startuje dnes v 17:50.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Devětadvacetiletý Kulhavý má zatím v sezoně smůlu, pronásledují ho různé zdravotní potíže. V současnosti sice již závodí, ale stále se sebezapřením kvůli zlomenině žebra, kterou si přivodil před necelým měsícem.

Na trať se byl poprvé podívat ve středu, aby vstřebal pár změn, které organizátoři připravili. "Trať mi celkově přijde relativně v klidu, není tam nic extrémního, co by nešlo sjet. Samozřejmě kameny jsou nepříjemné, když zaváháte, což se mi stalo loni," připomněl svůj pád. "Další otázka je, jak by trať vypadala, kdyby zapršelo, ale jinak je perfektně připravená," uvedl Kulhavý, který v roce 2011 na cestě za triumfem v SP na Vysočině vyhrál a předloni byl druhý.

Je nám líto, video expirovalo.
Kateřina Nash před startem v Novém Městě na Moravě

Na přední umístění může pomýšlet i Ondřej Cink, šestý v průběžném pořadí SP. "Můj velký cíl je být na domácí trati do první trojky. Když to nevyjde, tak chci být minimálně pátý," prohlásil Cink, který se loni postaral šestým místem o nejlepší český výsledek.

Vysoké ambice má i Kateřina Nash, loni sedmá, ale v roce 2012 bronzová. Na závod se moc těší už kvůli skvělé atmosféře. "Myslím, že nejen Češi, ale nikdo z nás bikerů není zvyklý končit závod, kde jsou tribuny zaplněný lidmi. Celé zázemí je špičkové, naprosto fantastický závod. Je to nejlepší závod z celého seriálu SP. Doufám, že bude atmosféra zase ohromující," uvedla.

Škarnitzl se vrací po zlomenině ruky

V pelotonu se objeví i Škarnitzl, který si po pádu v tréninku na první závod Světového poháru v jihoafrickém Pietermaritzburgu zlomil ruku. V pondělí mu lékaři sundali sádru. "Objel jsem na tréninku čtyři kola. Ruka dost bolela, ale dalo se to vydržet. Nejezdil jsem agresivně. Mám dobré startovní číslo, proto jsem se definitivně rozhodl postavit se v neděli na start," řekl Škarnitzl. Nečeká žádný super výsledek. "Jsem ale odpočatý. Uvidím, jak to půjde. Mám za sebou už více než dva týdny přípravy."

Podle reprezentačního trenéra Viktora Zapletala nemohou být ambice českého týmu vzhledem k postavení reprezentantů ve světovém žebříčku nízké. "V kategorii mužů je Jára (Kulhavý) ve vynikající formě, byť jede se stále se léčícím zlomeným žebrem, což je handicap. Jede přes bolest, ale práh bolesti má trochu posunutý. Situace se lepší, ale pořád není OK. Výborně je na tom Ondra Cink," přiblížil Zapletal.

"Mezi ženami máme Kateřinu Nash s Terezou Huříkovou, což je naše nejsilnější složení. Junioři Honza Vastl a Kryštof Bogar jezdí výborně. Tomáš Paprstka předvádí vynikající výkony," vypočítal Zapletal.

Velkou radost mu dělají junioři. "Doufám, že Bára Prudková naváže na své úspěchy, kdy byla první a druhá. Zatím jsme kromě Báry neměli juniorku, která by vyhrála Světový pohár. Bylo by úžasné, kdyby se jí to podařilo i doma," prohlásil Zapletal.

V pátek se pojedou sprinty, v sobotu přijdou na řadu závody juniorské světové série a žen do 23 let. V neděli budou závodit muži do 23 let (9:00) a obě elitní kategorie.

Program:

Pátek 23. května:

9:30 sprint - kvalifikace,

17:00 sprint - finále.

Sobota 24. května:

11:00 cross country - juniorky,

13:00 cross country - junioři,

15:00 cross country - ženy do 23 let.

Neděle 25. května:

9:00 cross country - muži do 23 let,

11:00 cross country - ženy elite,

13:15 cross country - muži elite.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články