Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Biker Kulhavý vyhrál druhý závod SP

Dalby Forest (Británie) - Český biker Jaroslav Kulhavý dnes vyhrál v britském Dalby Forest suverénně druhý závod sezony světového poháru v cross country a připsal si druhý triumf v kariéře. Šestadvacetiletý vicemistr světa porazil dvojnásobného olympijského vítěze Juliena Absalona z Francie, jenž dojel na druhém místě, o 50 sekund. Po dvou ze sedmi dílů se Kulhavý dostal do čela seriálu. V závodě žen se po nevydařených dvou sezonách opět prosadila mezi elitou Tereza Huříková, jež dojela desátá. Záznam závodu můžete od 23:00 sledovat na Čtyřce.

Kulhavý na trati v anglickém Yorkshire setřásl většinu soupeřů už v prvním okruhu, v němž na druhého Absalona najel 36 sekund. Čtyřnásobný mistr světa v dalších dvou okruzích svou ztrátu o necelou polovinu snížil, na více než 19 sekund se však Kulhavému nepřiblížil.

Úřadující mistr Evropy Kulhavý si tak v pohodě dojel pro druhý triumf v SP v kariéře po premiérovém vítězství loni v srpnu v americkém Windhamu. "Zkusit to hned od začátku byla moje taktika. Nechtěl jsem riskovat, že bych se někde s někým zamotal. Celý okruh je dost úzký a nedá se moc předjíždět," citoval server Mtbs.cz Kulhavého. Ten navázal na třetí místo z úvodního závodu sezony v jihoafrickém Pietermaritzburgu a vede hodnocení seriálu o 10 bodů před Absalonem. Třetí finišoval s odstupem 1:39 Ital Marco Aurelio Fontana.

Huříková se prosadila po dlouhé době

Závod žen vyhrála překvapivě jednadvacetiletá Francouzka Julie Bressetová, nejmladší závodnice ve startovním poli. Desátá Tereza Huříková za ní zaostala o dvě minuty. "Jsem strašně spokojená. Konečně. Jsem ráda, že nám s trenérem vyšel plán, dva týdny po sobě jsem nezávodila a trénovala doma. Jelo se mi dobře, závodila jsem," uvedla pro server mtbs.cz bývalá juniorská mistryně světa Huříková.

Cílem česká závodnice projela minutu za jedničkou svého týmu, olympijskou vítězkou Sabine Spitzovou z Německa, která skončila třetí. Její nová stáj Central Haibike tak v soutěži týmu obsadila první místo.

Mezi nejlepšími se držela také Kateřina Nashová, ale po defektu předního kola obsadila 36. místo. Předchozí závod Světového poháru v jihoafrickém Pietermaritzburgu pokazil české reprezentantce pro změnu defekt zadního kola. V Anglii porazila Nashovou i třiatřicátá Pavla Havlíková, která dosáhla nejlepšího výsledku v kariéře.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články