Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Bernal měl první špatný den, ale vedení na Giru drží. Martin vyhrál horskou etapu

Giro d'Italia nevyhraje, ale s prázdnou ze závodu také neodjede. Dan Martin ovládl z úniku horskou etapu, která vyvrcholila ve stoupání Sega di Ala. Problémy měl překvapivě Egan Bernal, který ztratil necelou minutu na Simona Yatese, stále je ale bezpečně v růžovém dresu. Poprvé se výrazněji předvedl Jan Hirt, ale jeho pokus z úniku nevyšel.

Dan Martin
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Dan Martin měl na začátku závěrečného desetikilometrového stoupání pouze minutu a půl náskoku před skupinou hlavních favoritů. Vypadalo to beznadějně. Irský vrchař ale zabral a s vypětím všech sil vyjel na vrchol jako první. Marně jej stíhali Joao Almeida a Simon Yates.

Právě Yates je ale také "vítězem" dnešní etapy. Jako prvnímu se mu letos povedlo dostat do potíží lídra závodu Egana Bernala, kterého utrhl a nakonec na něj získal padesát tři vteřin. Naopak ztratili jiní, například Hugh Carthy nebo Alexandr Vlasov. Yates se tak posouvá na třetí příčku pořadí a ještě bude útočit, druhý je stále Damiano Caruso.

Je nám líto, video expirovalo.
Bernal v 11. etapě Gira zaútočil a upevnil si vedení

Jak etapa probíhala?

Giro d'Italia se po druhém dni volna dalo znovu do pohybu, čekala jej první z pěti závěrečných etap. A nikterak lehká, vždyť na programu byla stoupání San Valentino a Sega di Ala. Využil toho Jan Hirt, jemuž se podařilo dostat do denního úniku. Vydžel v něm až do posledních kilometrů Passo di San Valentino, kde zrychlil Dan Martin.

Irský vrchař sice měl na začátku závěrečného výšlapu pouze minutu a půl náskoku, ale i to mu nakonec těsně stačilo. Martin jel v závěru fantasticky a zachránil své Giro etapovým vítězstvím, když už mu pokus na celkové pořadí vinou několika ztrát nevyšel. Třináct vteřin na něj v cíli ztratil dotírající Joao Almeida.

Jelo se také o růžový dres a desetikilometrové stoupání s 10 procenty sklonu bylo neúprosné. Nejprve odpadl Giulio Ciccone, kterého následoval Alexandr Vlasov. Neudrželi se ani Hugh Carthy a Romain Bardet. A pak přišla skutečná bomba: nástupy Simona Yatese zlikvidovaly také Egana Bernala, který prožíval první špatný den na letošním Giru.

Yates nakonec na vrcholu získal na Bernala necelou minutu, vinou předchozích ztrát ale pro kolumbijského lídra není bezprostřední hrozbou. Pokud však problémy muže v růžovém budou pokračovat, nemusí být ale o vítězi letošního Gira zdaleka rozhodnuto. Tím spíš, že druhý Damiano Caruso ztrácí na růžový dres dvě minuty a 21 sekund.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 17. etapa Canazei - Sega di Ala (193 km):

1. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) 4:54:38 2. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) -13, 3. S. Yates (Brit./BikeExchange) -30, 4. Ulissi (It./SAE Team Emirates), 5. Caruso (It./Bahrain Victorious) oba -1:20, 6. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers), 7. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) oba -1:23, 8. Pedrero (Šp./Movistar) -1:38, 9. Bilbao (Šp./Bahrain Victorious) -1:43, 10. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -2:21, ...31. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -11:18.

Průběžné pořadí: 1. Bernal 71:32:05, 2. Caruso -2:21, 3. S. Yates -3:23, 4. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -6:03, 5. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -6:09, 6. Bardet (Fr./DSM) -6:31, 7. Martínez -7:17, 8. Almeida -8:45, 9. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -9:18, 10. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -11:06, ...34. Hirt -1:26:08.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články