Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Bábek: Závod byl už víceméně ztracený. Navíc jsem chytil i křeče

Hongkong ‒ Česká cyklistika si prožila den velké slávy. Dva závodníci v první pětici na MS, to se často neopakuje. Pátý Pavel Kelemen i bronzový Tomáš Bábek mohou být se svým umístěním v keirinu velice spokojeni. Přitom pro Bábka se závod nevyvíjel vůbec dobře, a to už od startu.

Dramatický a nakonec úspěšný boj Tomáše Bábka o bronz z MS
zdroj: ČTK/AP autor: Kin Cheung

"Závod se vyvinul velice špatným směrem. Byl víceméně ztracený. Ale mentálně jsem to nevzdal, i když jsem věděl, že kolo do cíle to bylo z mé pozice špatné," řekl Bábek. V posledním kole pak Bábek dal do výkonu všechny síly. "Chytl jsem křeče do stehen. Posledních dvě stě metrů jsem kolo tlačil hlavou a očima, abych se nasunul dopředu. Proto jsem s třetím místem nesmírně spokojený," radoval se Bábek.

Závod se pro něj dobře nevyvíjel už na startu. "Měl jsem trochu problém těsně před startem. Chytal jsem křeče do předních stran stehen. Po masáži to úplně nepolevilo, ale snažil jsem se na to nemyslet. Stejně jako na špatný los," poukázal na to, že si při losování vytáhl nejhorší startovní pozici. Závodníci se totiž na MS museli zařadit za dernu ve stejných pozicích, jaké si vylosovali. Nedocházelo tak už k tradičnímu a pořádně nervnímu přetahování o posty.

Je nám líto, video expirovalo.
Bábkův bronzový keirin na MS

Na mistrovství světa získal Bábek svou první medaili a navázal na loňské mistrovství Evropy, na kterém byl třetí na kilometru s pevným startem a hlavně získal titul v keirinu. "Dojmy teprve vstřebávám. Nebyl to takový pocit, jako když jsem vyhrál mistrovství Evropy. Tam bylo pro mě všechno úplně nové. První velké vítězství a velká medaile v životě," porovnal Bábek.

Přiznal také, že se v Hongkongu necítil tak dobře jako na začátku sezony. "Nevím proč. Jestli to je vlhkem nebo příšerným vedrem. Šňůra je neuvěřitelně dlouhá. Připravoval jsem se už jako náhradník na olympiádu a doteď jedu. Neměl jsem žádnou pauzu," řekl a doplnil, že držet formu půl roku je těžké. K tomu musel ustát psychický tlak. "Očekávalo se, že budu mít medaili. Proto jsem rád, že se mi to podařilo," pochvaloval si.

Tomáš Bábek mluvil o svých plánech ve Velo fokus podcastu (od 43:10).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články