Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Australská raketa podruhé vítězí, Ewan přesprintoval Vivianiho. Kreuziger ztratil

Caleb Ewan vyhrál svou druhou etapu na letošní Tour de France. V Nimes dokázal porazit Eliu Vivianiho a Dylana Groenewegena. Ve žlutém dresu pokračuje Julian Alaphilippe, naopak letošní Tour skončila po pádu pro Jakoba Fuglsanga. Lehký pád měl před cílem Roman Kreuziger, který ztratil minutu.

Caleb Ewan
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Pro Caleba Ewana jde o debutovou Tour de France, která se z jeho pohledu navíc dlouho nevyvíjela ideálně. Vždy mu kousek chyběl – tu na Eliu Vivianiho, tu na Dylana Groenewegena. Jenže poté přišlo v Toulouse první vítězství, na které nyní malý Australan navázal triumfem v Nimes. 

"Přitom jsem se dneska cítil tak špatně, to horko se na mně podepsalo a fakt jsem hodně trpěl. Ale přijela se na mě podívat žena s malou dcerou, takže proto jsem zvlášť rád, že se mi podařilo vyhrát. Začínal jsem hodně zezadu a ztratil jsem své kolegy z týmu, ale i tak to na vítězství stačilo," hodnotil jezdec stáje Lotto-Soudal.

Ve žlutém pokračuje Julian Alaphilippe, který udržel náskok minuty a 35 vteřin na druhého Gerainta Thomase. Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Egan Bernal a Emanuel Buchmann následují v rychlém sledu. Kdo naopak skončil, je průběžně devátý Jakob Fuglsang. Dán 30 km před cílem spadl a na kolo už se znovu neposadil.

Roman Kreuziger měl v závěru pád a nedokázal se vrátit do pelotonu. Do cíle dorazil se ztrátou 1:02 minuty, ale v pořadí zůstává čtrnáctý.

"Dnes tam bylo několik pádů a v jednom jsem byl bohužel já. Chytil jsem takovou vlnu, které jsem se jakžtakž vyhnul, ustál jsem to, ale bohužel mě trefili zezadu, takže jsem ztratil. Naštěstí mám pár kamarádů v pelotonu plus Steve Cummings mi dal své kolo a z týmu na mě čekal Ben King, ale ideální vstup do posledního týdne to nebyl," uvedl v nahrávce pro média Kreuziger.

"Ztráta je hodně mrzutá, ale důležité bude, jak se budu cítit zítra ráno. Odnesla to hlavně kůže, protože v šedesátikilometrové rychlosti člověk nedá takovou těžkou ránu, ale spíš se sklouzne. Mám pár odřenin, bohužel na pravém rameni, které se dávalo dohromady, ale zaleduje se to a doufejme, že ráno to bude v pořádku," řekl Kreuziger.

Jak etapa probíhala?

Šlo o zvláštní etapu: rovinatá, přesto ne tranzitní, neboť start i finiš proběhly ve stejném městě, tedy Nimes. Navíc, přestože letošní Tour de France přináší jedno drama za druhým, se na silnici příliš nedělo. Pětice uprchlíků jela vpředu, peloton jim nedal o mnoho více než minutu, a to ani příliš nemusel šlapat do pedálů.

O největší vzrušení se tak postaral až Geraint Thomas, který vlastní vinou upadl někdy po padesáti kilometrech. Velšan se ale rychle oklepal a neměl by nijak zdravotně trpět. Nejelo se nijak světoborné tempo a všichni se už chystali na sprint. Jenže 27 kilometrů před Nimes přišla velká rána – a zasáhla lídra Astany Jakoba Fuglsanga.

Kamery samotný pád dánského cyklisty nezachytily, Fuglsang se ale ani nepokusil na kole pokračovat a po chvíli jej už odvázela sanitka. Byl to smutný konec devátého muže průběžného pořadí a velkého předstartovního favorita, který letos dokázal vyhrát mimo jiné Critérium du Dauphiné či slavnou klasiku Lutych-Bastogne-Lutych.

V závěru měl výbornou pozici Elia Viviani, kterému sprint rozjeli Michael Morkov a Max Richeze. Jenže italský spurter zaváhal, když se trochu ohlížel po soupeřích, a nedokázal zareagovat na závěrečné zrychlení Caleba Ewana. Australan vyhrál na své debutové Tour už druhou etapu, druhý skončil Viviani před Dylanem Groenewegenem.

Tour de France - 16. etapa (Nimes - Nimes, 177 km):

1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 3:57:08, 2. Viviani (It./Deceuninck-Quick-Step), 3. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma), 4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 5. Bonifazio (It./Total Direct Energie), 6. Matthews (Austr./Sunweb), 7. Trentin (It./Mitchelton-Scott), 8. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 9. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates), 10. Pasqualon (It./Wanty-Gobert) všichni stejný čas, ...69. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -1:02.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) 64:57:32, 2. Thomas (Brit./Ineos) -1:35, 3. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:47, 4. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -1:50, 5. Bernal (Kol./Ineos) -2:02, 6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -2:14, 7. Landa -4:54, 8. Valverde (oba Šp./Movistar) -5:00, 9. Urán (Kol./EF Education First) -5:33, 10. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -6:30, ...14. Kreuziger -12:06.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články