Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Australská raketa podruhé vítězí, Ewan přesprintoval Vivianiho. Kreuziger ztratil

Caleb Ewan vyhrál svou druhou etapu na letošní Tour de France. V Nimes dokázal porazit Eliu Vivianiho a Dylana Groenewegena. Ve žlutém dresu pokračuje Julian Alaphilippe, naopak letošní Tour skončila po pádu pro Jakoba Fuglsanga. Lehký pád měl před cílem Roman Kreuziger, který ztratil minutu.

Caleb Ewan
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Pro Caleba Ewana jde o debutovou Tour de France, která se z jeho pohledu navíc dlouho nevyvíjela ideálně. Vždy mu kousek chyběl – tu na Eliu Vivianiho, tu na Dylana Groenewegena. Jenže poté přišlo v Toulouse první vítězství, na které nyní malý Australan navázal triumfem v Nimes. 

"Přitom jsem se dneska cítil tak špatně, to horko se na mně podepsalo a fakt jsem hodně trpěl. Ale přijela se na mě podívat žena s malou dcerou, takže proto jsem zvlášť rád, že se mi podařilo vyhrát. Začínal jsem hodně zezadu a ztratil jsem své kolegy z týmu, ale i tak to na vítězství stačilo," hodnotil jezdec stáje Lotto-Soudal.

Ve žlutém pokračuje Julian Alaphilippe, který udržel náskok minuty a 35 vteřin na druhého Gerainta Thomase. Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Egan Bernal a Emanuel Buchmann následují v rychlém sledu. Kdo naopak skončil, je průběžně devátý Jakob Fuglsang. Dán 30 km před cílem spadl a na kolo už se znovu neposadil.

Roman Kreuziger měl v závěru pád a nedokázal se vrátit do pelotonu. Do cíle dorazil se ztrátou 1:02 minuty, ale v pořadí zůstává čtrnáctý.

"Dnes tam bylo několik pádů a v jednom jsem byl bohužel já. Chytil jsem takovou vlnu, které jsem se jakžtakž vyhnul, ustál jsem to, ale bohužel mě trefili zezadu, takže jsem ztratil. Naštěstí mám pár kamarádů v pelotonu plus Steve Cummings mi dal své kolo a z týmu na mě čekal Ben King, ale ideální vstup do posledního týdne to nebyl," uvedl v nahrávce pro média Kreuziger.

"Ztráta je hodně mrzutá, ale důležité bude, jak se budu cítit zítra ráno. Odnesla to hlavně kůže, protože v šedesátikilometrové rychlosti člověk nedá takovou těžkou ránu, ale spíš se sklouzne. Mám pár odřenin, bohužel na pravém rameni, které se dávalo dohromady, ale zaleduje se to a doufejme, že ráno to bude v pořádku," řekl Kreuziger.

Jak etapa probíhala?

Šlo o zvláštní etapu: rovinatá, přesto ne tranzitní, neboť start i finiš proběhly ve stejném městě, tedy Nimes. Navíc, přestože letošní Tour de France přináší jedno drama za druhým, se na silnici příliš nedělo. Pětice uprchlíků jela vpředu, peloton jim nedal o mnoho více než minutu, a to ani příliš nemusel šlapat do pedálů.

O největší vzrušení se tak postaral až Geraint Thomas, který vlastní vinou upadl někdy po padesáti kilometrech. Velšan se ale rychle oklepal a neměl by nijak zdravotně trpět. Nejelo se nijak světoborné tempo a všichni se už chystali na sprint. Jenže 27 kilometrů před Nimes přišla velká rána – a zasáhla lídra Astany Jakoba Fuglsanga.

Kamery samotný pád dánského cyklisty nezachytily, Fuglsang se ale ani nepokusil na kole pokračovat a po chvíli jej už odvázela sanitka. Byl to smutný konec devátého muže průběžného pořadí a velkého předstartovního favorita, který letos dokázal vyhrát mimo jiné Critérium du Dauphiné či slavnou klasiku Lutych-Bastogne-Lutych.

V závěru měl výbornou pozici Elia Viviani, kterému sprint rozjeli Michael Morkov a Max Richeze. Jenže italský spurter zaváhal, když se trochu ohlížel po soupeřích, a nedokázal zareagovat na závěrečné zrychlení Caleba Ewana. Australan vyhrál na své debutové Tour už druhou etapu, druhý skončil Viviani před Dylanem Groenewegenem.

Tour de France - 16. etapa (Nimes - Nimes, 177 km):

1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 3:57:08, 2. Viviani (It./Deceuninck-Quick-Step), 3. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma), 4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 5. Bonifazio (It./Total Direct Energie), 6. Matthews (Austr./Sunweb), 7. Trentin (It./Mitchelton-Scott), 8. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 9. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates), 10. Pasqualon (It./Wanty-Gobert) všichni stejný čas, ...69. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -1:02.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) 64:57:32, 2. Thomas (Brit./Ineos) -1:35, 3. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:47, 4. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -1:50, 5. Bernal (Kol./Ineos) -2:02, 6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -2:14, 7. Landa -4:54, 8. Valverde (oba Šp./Movistar) -5:00, 9. Urán (Kol./EF Education First) -5:33, 10. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -6:30, ...14. Kreuziger -12:06.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články