Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

70. výročí se blíží. Cyklisté si v Německu připomněli Závod míru

Do 70. výročí Závodu míru zbývá jen pár měsíců. Slavný cyklistický podnik si ale už nyní v německém Kleinmühlingenu, kde sídlí muzeum ZM, připomněly slavné postavy z jeho historie. Nechyběl vítěz ročníku 1964 Jan Smolík. Web ctsport.cz přinese v květnu 2018 speciál věnovaný 70. výročí Závodu míru.

Družstvo československých cyklistů pro Závod míru 1964
zdroj: ČTK autor: Mevald Karel

Traduje se, že když Jan Smolík na sklonku čtyřicátých let minulého století vyrůstal, hrál si v královéhradeckých ulicích na slavného Jana Veselého, který se v roce 1949 stal prvním československým vítězem Závodu míru. Nikdo v té době nevěděl, že v malém klukovi roste domácí cyklistice jeho nástupce. Až když mladého Smolíka doporučil někdejší reprezentant Josef "Eman" Křivka, byl vzat na vědomí a brzy sám oblékl reprezentační dres.

Smolík na silnicích mezi Prahou, Varšavou a Východním Berlínem debutoval v roce 1963, bylo to však až o rok později, kdy se jeho um a schopnosti ukázaly naplno. Během čtyř dnů vyhrál tři etapy (jednou z nich byla klíčová časovka do Oberhofu) a jeho žlutý dres už nemohl nikdo ohrozit. Patnáct let poté, co se do Varšavy jako první přihnal Jan Veselý, začala československá cyklistika oslavovat dalšího vítěze Závodu míru.

Nyní se Smolík vydal do Německa na setkání slavných osobností z historie závodu. "Celé české uzemí jsme jeli v jednom velkém špalíru. Poslední etapa z Českých Budějovic do Prahy, na to nezapomenu. Kolem Vltavy tam stály davy lidi, bylo to nádherné," líčil na srazu Smolík, pro něhož byl rok 1964 vrcholem kariéry. I když v roce 1967 skončil čtvrtý a o rok později startoval také na olympijských hrách v Mexiku, nedokázal už na takový úspěch navázat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články