Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

5. etapa: Pavé strašák přichází. Tour de France se potká s Paříž–Roubaix

Tour de France startuje teprve svůj pátý den a už ten může být tím, který závod dokáže rozhodnout. Nebo aspoň někomu úplně pokazit. Na programu je devatenáct kilometrů po obávaném dláždění známém z Paříž–Roubaix. Přímý přenos sledujte od 13:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují František Paďour a Lubor Tesař.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení 5. etapy Tour de France

S kostkami se to na Tour de France má všelijak. Slibují obrovské napětí a ano, velkou zábavu pro diváky, kteří si rádi dají v létě jedno "mini Paříž–Roubaix". Pohled z druhé strany by ale také měl mít váhu. Závodníci, kteří celou svou sezonu staví kolem celkového pořadí na Tour, a navíc na kostkách nejsou vůbec zvyklí, zde mohou přijít o všechny naděje.

Tak jako třeba v roce 2010 Fränk Schleck nebo o čtyři roky později Chris Froome, byť ten se v pavé etapě ze hry dostal ještě před nájezdem na samotné kostky.

I proto každoročně zaznívají hlasy, že kočičí hlavy (stejně jako třeba stále populárnější štěrkové úseky) nemají v takovýchto závodech co dělat. Jenže dokud je organizátoři do programu budou vždy jednou za pár let zařazovat, nezbývá týmovým ředitelům ani jezdcům než se na útrapy připravit. Tak jako například Tadej Pogačar, který na jaře úseky kolem Arenbergského lesa trénoval po svém velmi úspěšném představení na Kolem Flander.

Kostky byly na Tour naposledy ve hře v roce 2018, kdy poměrně dojemným způsobem triumfoval John Degenkolb. Tak jako tehdy to bude na devatenácti pavé kilometrech dvojí závod: první o vítězství, ten druhý o to, který z celkových favoritů ztratí nejméně.

Pogačar by se svým technickým uměním měl být v klidu, méně jistý už může být například Primož Roglič, který se ale bude moci spolehnout na silnou týmovou podporu. I když i tady může být háček. Zůstane s ním Wout van Aert, nebo si pojede na svém oblíbeném povrchu pro vítězství?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články