Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

12. etapa: Galibier, Croix de Fer a finále na Alpe d'Huez

Kdyby se z programu letošní Tour de France měla vybrat jedna, byla by to tahle? Královský alpský den kopíruje svými přejezdy Galibieru a Croix de Fer a finálovým stoupáním na Alpe d'Huez památnou etapu z ročníku 1986, kde na vrchol bok po boku vystoupali Greg LeMond a Bernard Hinault. Přímý přenos 12. etapy sledujte od 13:50 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení 12. etapy Tour de France

Dvanáctá etapa bude patrně nejsledovanější z celého ročníku. Mluví pro to jednak její finiš v horském středisku Alpe d’Huez – pravidelně nejnavštěvovanější místo Tour de France a slavná oranžová hora, do níž se po sérii vítězství zamilovali Nizozemci –, tak také její samotné poskládání na plánovacím stole organizátorů závodu. 

Slovy ředitele Christiana Prudhomma: "Je to trochu návrat do historie, ale také jsme se snažili připravit vyvrcholení alpské bitvy v etapě, která je ideální pro vrchaře. Jedná se o přesnou repliku etapy Briancon – Alpe d’Huez z roku 1986. Na programu je znovu výstup na Galibier, který bude následovat stoupání Croix de Fer předtím, než přijde slavných jednadvacet serpentin."

První dva výstupy nabídlo i červnové Critérium du Dauphiné, etapu vyhrál španělský horský domestik Carlos Verona.

Před šestatřiceti lety nabídlo Alpe d’Huez jeden z dodnes nejčastěji vzpomínaných závěrů, když Greg LeMond projel cílem ruku v ruce s Bernardem Hinaultem, pro něhož to bylo poslední velké vítězství ve francouzském závodě. Jaký příběh napíše slavné, byť rozhodně ne nejtěžší stoupání letos?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články