Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Tam a zase rychle zpátky. Curlerky jely do Kanady na otočku a teď čekají, jak to bude s olympijskými body

Měl to být turnaj, na kterém chtěly udělat první krok k historickému postupu na olympijské hry do Pekingu 2022. Curlingové mistrovství světa žen v kanadském Prince George představovalo pro tým Anny Kubeškové šanci na zisk bodů do olympijské kvalifikace. Jenže šampionát postihl stejný osud jako řadu dalších akcí v době koronavirové pandemie. "Přestože nás v Kanadě ujišťovali, že mistrovství začne, tak jsme se v den příjezdu do dějiště dozvěděli, že se turnaj neuskuteční," říká pro web ctsport.cz skipka české reprezentace Anna Kubešková.

České curlerky
zdroj: WCF autor: Alina Pavljučiková

Prince George není úplně místo, kam se lze dostat lusknutím prstu. Nachází se téměř devět hodin cestou autem severně od Vancouveru. České curlerky se cestou na západ Kanady aklimatizovaly čtyři dny v Calgary, odkud putovaly do Vancouveru a pak do 70tisícového města, kde je čekalo poměrně mrazivé přivítání "mistrovství nebude." 

"Měla jsem z komise sportovců informace, že se o tom intenzivně jedná, ale ještě ve Vancouveru nám bylo řečeno, že by se měl šampionát uskutečnit. Po jednáních mezi Světovou curlingovou federací, MOV a místními zdravotnickými autoritami se ale došlo k rozhodnutí, že se vše zruší," popisuje celou anabázi Kubešková.

Pro drtivou většinu reprezentací tak kromě smutku z neuskutečnění vrcholu sezony nastala dramatická situace se sháněním nových zpátečních letenek. Věci nepomáhala ani skutečnost, že se vše odehrávalo krátce po ohlášeném rušení letů do Evropy, které ve svém projevu zmínil americký prezident Donald Trump.

"Bylo kolem toho dost nervozity, protože sehnat narychlo letenky nebylo vůbec snadné. Němky třeba odjely na letiště s tím, že prostě zkusí štěstí. My jsme se rozhodly zůstat v Prince George jeden den a během toho zjistit, jak se vrátíme domů," prozrazuje Kubešková.

Anna Kubešková
zdroj: WCF autor: Richard Gray

Nakonec po přezkoumání několika variant a díky spolupráci s koordinátorem Českého svazu se mohly curlerky vydat na 30hodinovou cestu zpět s 9hodinovým čekáním ve Vancouveru a přes Amsterdam do Prahy. Jako Tolkienův Bilbo Pytlík - tam a rychle zase zpátky.

Přestože i česká výprava musela vstřebat zklamání z toho, že přišla o nejdůležitější turnaj sezony, zažila v Prince George jeden velmi příjemný moment. České curlerky se chtěly podívat do haly, kde se mělo mistrovství odehrát, a na ledových drahách hráli místní dobrovolníci a amatéři. Kubeškovou a spol. vybídli, ať si místní led společně s nimi vyzkouší.

"Pro některé hráčky v týmu to měla být premiérová účast na mistrovství a zvlášť v Kanadě to měl být mimořádný zážitek. Moc nás mrzelo, co všechno se stalo, ale respektovaly jsme to. Nicméně návštěva haly a to, že jsme si v ní mohly nakonec byť jen velmi krátce zahrát, bylo moc hezké. Je mi líto i místních, kteří se na šampionát moc těšili a vlastně celý rok se jeho organizaci intenzivně věnovali," dodává Kubešková.

Co teď s olympijskými body?

Po návratu teď nejen česká reprezentace čeká, jak to bude vypadat s jejími případnými olympijskými nadějemi. Poslední slovo bude mít Světová curlingová federace WCF. Ve hře jsou dva hlavní scénáře. Buď se mistrovství termínově přesune a odehraje na začátku nové sezony v září, nebo se zruší bez náhrady a tím pádem pravděpodobně zůstane nejen českému týmu jediná možnost - probojovat se na další MS v roce 2021 a tam získat dostatek bodů.

"Tak jako tak není situace ideální. Pokud by se odložené mistrovství konalo v září, pak na něj může hned navazovat odložené finále domácí soutěže a v listopadu bychom se případně měli účastnit dalšího velkého turnaje - mistrovství Evropy. Pak další mistrovství světa, možná o jediné olympijské body. To je pro amatérský tým, jako jsme my, naprosto vražedná kombinace," prozrazuje úskalí přeložení mistrovství trenér ženské reprezentace Karel Kubeška.

Otázkou zůstává, co by se stalo, pokud by byl letošní šampionát bez náhrady zrušen. Jak by to ovlivnilo olympijský kvalifikační klíč? "Jednou z variant je i to, že by týmy z letošního MS dostaly nějaké poměrné body do kvalifikační tabulky."

Standardní kvalifikační klíč v curlingu totiž sčítá body za dva poslední šampionáty před olympijskými hrami. V aktuálním případě tedy za MS 2020 a 21. Sedm nejlepších zemí v součtu obou turnajů pak postupuje přímo na olympijský turnaj. Pokud by ovšem WCF neuznala zrušené MS v Prince George, body by se započítaly pouze z nadcházejícího mistrovství světa, které příští rok hostí švýcarský Schaffhausen.  

"Pokud bychom se na tohle mistrovství neprobojovali a neměli tím pádem žádné body, museli bychom ještě do nové olympijské předkvalifikace, odkud pak na závěrečnou kvalifikaci postupují pouze dva týmy. Zní to složitě a je to složité. V každém případě by pro nás v takovém případě byla cesta na olympijské hry opravdu nesnadná," uzavírá Kubeška.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články