Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Českým curlerům se nepovedl ani závěrečný den, na mistrovství světa skončili desátí

Čeští curleři na světovém šampionátu v Ottawě skončili mimo pozice pro play-off a konečným desátým místem si pohoršili oproti loňsku o jednu příčku. Na šampionátu v Las Vegas měli bilanci pěti výher a sedmi porážek. Nyní v Kanadě vyhráli tři zápasy: proti Turecku, Koreji a Novému Zélandu. Všechny tři tyto reprezentace se seřadily za Českem, které jako skip vedl Lukáš Klíma.

Klímův tým zakončil MS v pátek porážkami s Norskem 6:8 a se Skotskem 3:9. Přímo do semifinále v Ottawě po dvanáctikolové základní části postoupili Švýcaři a Skotové. Obhájci zlata ze Švédska budou hrát v play-off s domácí Kanadou a Norsko s Itálií.

Dobrý rozjezd

Vůbec první zápas na mistrovství proti Novému Zélandu byl pro Čechy nadmíru povedený. Dvojka v prvním endu, po třech dějstvích vedení 5:1 a nakonec jasná záležitost.

"Vždy je na čem pracovat a vždy se snažíme v průběhu týdne zlepšovat, ale tohle byl solidní výkon," uvedl pro web Světové curlingové federace skip Lukáš Klíma.

Vzdor proti Švýcarům

Také ve druhém zápase si Češi nevedli vůbec špatně, se silným Švýcarskem dlouho drželi krok. Ještě po sedmi endech bylo skóre vyrovnané 4:4, ale v následujícím zahráli Švýcaři dvojku, v devátém uzmuli jedničku při nevýhodě a bylo rozhodnuto.

"Zápas se nám povedl. Přestože jsme nakonec prohráli, bylo to vyrovnané až do úplného konce. Drželi jsme se. Měli jsme i šance na to vyhrát, přelévalo se to z jedné strany na druhou. Bohužel nám nakonec chybělo trochu štěstí," popsal Klíma.

Jeden z klíčových momentů duelu s Německem přišel už ve druhém endu, když se skip Sixten Totzek povedeným posledním kamenem postaral o tři body. Češi dotahovali, v osmém endu už byli na dostřel, ale další trojka veškeré české snahy zhatila.

Bodově nejbláznivější střetnutí sehráli Klíma a spol. s USA, které se do té doby v Ottawě trápily a pokaždé prohrály. Skóre se od úvodního endu přelévalo z jedné strany na druhou. Rozhodnutí přinesl osmý end, v němž Američané v čele se skipem Johnem Shusterem zapsali čtyři body a odskočili do vedení 10:7. Češi už v závěrečném endu stačili jen korigovat.

Druhá výhra v dramatické koncovce   

Po sérii nezdarů se čeští reprezentanti oklepali proti Turkům. Po vlažném úvodu ztrácel soubor se skipem Klímou 0:3 a poprvé skóroval až v pátém endu. Vedení 6:4 Češi neudrželi, v extra endu si ale zajistili druhou výhru na turnaji.

Poslední zápasy však Čechům nevyšly. V Ottawě nestačili na Japonce (3:9), Švédy (3:10) ani Italy, kterým podlehli 4:8.

Mistrovství světa v curlingu mužů v Ottawě:

Česko – Nový Zéland 8:1
Švýcarsko – Česko 7:4
Německo – Česko 10:6
USA – Česko 10:8
Česko  Turecko 7:6 po dodatečném endu
Kanada – Česko 8:3
Česko – Korea 8:3
Japonsko 
– Česko 9:3
Švédsko  Česko 10:3
Česko – Itálie 4:8
Norsko - Česko 8:6
Skotsko - Česko 9:3

Konečné pořadí po 12 kolech základní části: 1. Švýcarsko 11 výher, 2. Skotsko 10, 3. Norsko 10, 4. Kanada 9, 5. Švédsko 9, 6. Itálie 8, 7. Japonsko 5, 8. USA 5, 9. Německo 4, 10. Česko 3, 11. Turecko 2, 12. Korea 1, 13. Nový Zéland 1.

Zdroj
ČT sport, worldcurling.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články