Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Trenér boxu Miňovský v projektu Sebevědomí pomáhá dětem

Trenér Filip Miňovský se svým projektem Sebevědomí snaží tréninkem bojových sportů pomoci dětem právě sebevědomí zvednout. Promluvil o tom v pořadu České televize Téma pro hosty ČT.

Box
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Norbert Scanella

Miňovský přiznal, že než začal boxovat, myslel si, že rány do hlavy mohou člověku způsobit zdravotní problémy. "Určitou dobu jsem žil v předsudku, že ten sport může poškodit mozek. Ale pak jsem zjistil, že je to jen o tom, dělat ten box správně, nepít alkohol, když máte zápasy, dělat mezi nimi dostatečné pauzy a boxovat chytře," vzpomíná zkušený boxer a tvrdí, že pak k žádnému poškození dojít nemusí.

Když Miňovský skončil s boxem, přemýšlel o tom, co bude dělat dál. Po době, kdy se přes dvacet let soustředil hlavně na sebe, to chtěl podle svých slov nějakým způsobem společnosti vrátit a pomoci jiným.

"Chtěl jsem dělat charitu, pomáhat s nějakými sociálními projekty nebo v nemocnici a podobně. Pak jsem si řekl, že bych mohl pomoci dětem takhle, že je mi to bližší a můžu to dělat hned - nemusím se nic učit, školit se jak pomáhat. Dohodl jsem se s předním sportovním psychologem Jirkou Šlédrem, že mi pomůže, a vytvořil jsem projekt Sebevědomí," vysvětluje bývalý boxer, jak a proč se vydal touhle cestou. "Je to pro děti, které jsou nějak sociálně znevýhodněné, nezapadají do kolektivů anebo mají problém se šikanou, sebevědomím," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Obešel školy, udělal i přednášku o šikaně, o tom, jak budovat sebevědomí. "A postupně se ti kluci začali nabalovat a vznikla skupina, která za mnou jednou týdně dochází na tréninky, kde je díky Sportcentru deset zadarmo trénuju," vysvětluje, jak jeho projekt v Praze funguje. Přijme každého, kdo přijde, a je jedno kdy.

"V malém kolektivu tří, pěti, šesti dětí na ně mám čas. Učí se techniky, posilujeme a nemají tam prostor se za někoho schovávat, někde si ulevit. Mluvím s nimi a nenásilnou formou jim třeba vysvětluji, jak by se měli postavit třeba případné šikaně. Kdyby byl zásadní problém, může přijít i pomoc psychologa," vysvětluje náplň svého projektu. "Ti kluci se pak cítí líp, pracují na sobě. Dostávají i domácí úkoly, jak posilovat a podobně," dodává.

A jaké děti k němu chodí? "Zhruba z padesáti procent jsou z rozvrácených rodin, takže mají za sebou nějakou těžší životní zkušenost. Pak jsou to kluci, kteří to chtějí zkusit a viděli to někde v televizi nebo ve filmu – další zase mají problém zapadnout do kolektivu. Ten sport ty děti vychovává. Musejí nějakým způsobem překonávat sami sebe," vysvětluje.

"Často se stává, že rodiče přivedou dítě a pod dojmem filmů jako Rocky a podobně si myslí, že jejich synáček za pět lekcí boxu nebo třeba kraft maga bude schopen přeprat partu výrostků. Jenže tak to není, ten sport se musí dělat dlouho, tak rok trvá, než zvládne základy a bude třeba schopen se v nepříjemné situaci ubránit," popisuje, že nic není hned, ale vyžaduje to vytrvalost a píli.

Miňovský je rád, když vidí, že sebevědomí klukům opravdu narůstá. "Je to vidět na jejich vystupování. Dřív klopili hlavu, mluvili stranou, teď jsou otevřenější. Největší radost mám, když řeknou, že se cítí líp," tvrdí.

"Uvědomuji si, že nespasím svět a nevymyslím lék na AIDS, ale jsem rád, že někomu můžu pomoct a budu rád, když za pár let budou vzpomínat, že ke mně chodili a že jim to pomohlo," řekl s tím, že nechce vychovávat budoucí šampiony, ale naučí je hýbat se, sportovat a získat sebevědomí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články