Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Nečekal jsem, že Fury bude tak dominantní. Porazí i Joshuu, tvrdí bývalý šampion Konečný

Titul světového šampiona v boxu těžké váhy organizace WBC změnil po letech majitele. Brit Tyson Fury tvrdými údery zničil plány amerického obhájce Deontaye Wildera, což zaujalo i Lukáše Konečného. Jediný český boxer, který byl světovým šampionem v profi ringu, čekal výhru showmana s přezdívkou Gipsy King, ale ne tak dominantní. Nyní Furyho vidí i jako favorita v duelu s Anthonym Joshuou. "Je daleko vyčůranější," myslí si.

Tyson Fury se raduje po výhře nad Deontayem Wilderem
zdroj: ČTK/AP/ autor: Isaac Brekken

Wilder, který raketovou pravačku poslal na podlahu ringu všech jednačtyřicet z předchozích dvaačtyřiceti soupeřů, se zastavil poprvé loni, kdy jeho úvodní střet s nevyzpytatelným Furym skončil remízou. V odvetě oba věděli, do čeho jdou, a čekala se tvrdá a vyrovnaná bitva. Jenže Brit přejel nebezpečného soupeře jako parní válec.

Konečný se v ohlédnutí za ostře sledovaným zápasem vrátil ke konci střetnutí, který vyvolal kontroverze. Zpočátku se zdálo, že utkání ukončil rozhodčí, ale později vyšlo najevo, že Američanův trenér hodil do rignu ručník.

Je nám líto, video expirovalo.
Neobyčejný Fury opět na vrcholu. Jaký byl jeho život?

"Myslím si, že ukončení zápasu bylo od Wilderova kouče správné, asi bych to udělal na jeho místě taky," řekl Konečný, i když dosud neporažený Američan v rohu ringu v sedmém kole schytal několik tvrdých úderů, ale nebyl ve fatálních problémech. Což Konečný také okomentoval z pohledu boxera.

"Ale kdybych byl v pozici Wildera, tak bych tam ručník rozhodně neviděl rád," dodal k tomu, co je asi nyní hlavním tématem hovorů ve Wilderově týmu.

Tyson Fury trefuje Deontaye Wildera
zdroj: ČTK/AP/ autor: Isaac Brekken

Bývalý šampion veterové váhy čekal, že britský boxer zvítězí. "Čekal jsem, že Fury bude mít navrch a vyhraje, ale že bude takhle dominantní, to určitě ne. Nevíme ale přesně, co zatím bylo," konstatoval Konečný s tím, že Wilderův pohyb naznačoval zranění nohy. "Proto taky mohl vypadat tak nejistě, i v očích neměl nic příznivého," vybavoval si.

Ve spojení s poraženým Američanem se také hovořilo hodně o tom, že na jeho rovnováhu mohl mít vliv i prasklý bubínek levého ucha, který mu museli v nemocnici zašít poté, co z něho brzy začal krvácet.

"Může to tak být. Někteří boxeři říkali, že potom měli problémy s rovnováhou, ale já měl bubínek prasklý mockrát a necítil jsem to. Na každého to působí jinak. Mně nikdy nemuseli ani bubínek šít, vždycky to spravila antibiotika," vysvětloval muž, který nyní trénuje mezi jinými i světovou šampionku Fabianu Bytyqi a funguje také jako promotér boxerských akcí.

Proto vidí také přínos Furyho pro světový box i z obchodní stránky. "Je to rozhodně zajímavý boxer, který může přitáhnout i pozornost lidí, kteří se jinak o tenhle sport nezajímají," vysvětluje pohled na člověka, jehož příběh vedl od titulu mistra světa, kdy porazil neporazitelného Vladimíra Klička, přes osobní problémy, deprese, drogy a alkohol k návratu ve velkém stylu, jenž skončil dalším mistrovským pásem světového šampiona. Fury je rozhodně hodně zábavný, dokáže rozdávat rány i bavit diváky – například, když nyní v přeplněné aréně po zisku titulu všem do mikrofonu hezky zazpíval.

Éra Furyho nepřijde, Joshuu ale porazí

Konečný ale přesto pochybuje, že nastává Furyho éra. "Obávám se, že když nebude pod tím tlakem, že neudrží výkonnost na téhle úrovni," vysvětluje muž, který je také v současné době v zastupitelstvu Ústí nad Labem, kde žije.

Tyson Fury
zdroj: USA Today Sports autor: Joe Camporeale

Ovšem i když Konečný nečeká, že by Furyho vláda nad světovým boxem měla trvat podobně dlouho jak ta Ukrajincova, je přesvědčen, že očekávaný souboj s majitelem mistrovských pásů zbývajících prestižních boxerských organizací, krajanem Anthonym Joshuou, jednoznačně vyhraje Fury.

"Je daleko vyčůranější, dokáže si soupeře připravit," vysvětluje Konečný, proč si myslí, že olympijský vítěz Joshua v tomhle utkání, které ještě ani nemá termín, neuspěje. Jedno je ale jisté – bude to určitě velká reklama pro box, který v současné době trochu ztrácí v porovnání s některými dalšími bojovými sporty, zejména MMA. Pomoci by měl i případný třetí zápas Wilder – Fury, o nějž si musí Američan podle smlouvy mezi oběma týmy do třiceti dnů říci.

"Věřím, že to udělá," konstatoval Konečný. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články