Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Miliardář Fournier jde do ringu s bývalým šampionem Hayem. Ten tvrdí: Ukážu mu, že všechno se koupit nedá

Doba návratů trvá a promotéři si libují, jak se kšefty hýbou. Po Foremanovi, Tysonovi a dalších se tři roky po oficiálním ukončení kariéry objeví v ringu další šampion těžké váhy David Haye. Ten ovšem ve čtyřiceti letech nehovoří o návratu, ale o tom, že výzvu boxujícího miliardáře Joea Fourniera, proti němuž se postaví 11. září ve Staples Center v Los Angeles v zápase na osm kol, bere jako školení pro svého soupeře.

Haye s Chisorou
zdroj: Getty Images autor: Scott Heavey

"Tohle není comeback, tohle je o tom naučit Joe Fourniera, že box má své úrovně," vzkázal světu bývalý šampion. "Člověk má zůstat tam, kam patří, jinak dost riskuje. V životě jsou určité věci, které si nemůžete koupit – to se musí naučit i Joe 'Miliardář' Fournier," dodal.

Fournier začínal od píky a vypracoval se na majitele sítě fitness center a nočních podniků. Boxovat začal před pěti lety a v devíti zápasech nepoznal porážku. Byl dokonce jedenáctý ve světovém žebříčku.

To jej navnadilo, aby zlákal do ringu kapacitu jménem Haye, což jistě nebylo zadarmo. Ale on peníze počítat nemusí, když chtěl například dostat do ringu Calluma Smithe, tak prohlásil: "Když se mnou bude boxovat, koupím mu tryskáč nebo dům."

Nadcházející utkání tak bude jistě zajímavé i pro bývalého šampiona. Ten se k tomu ale zatím staví dost nekompromisně. "Před deseti lety jsem byl mistrem světa v těžké váze. Je mi jenom čtyřicet. Joe má přeludy. Šampioni se nedají koupit," tvrdí.

Ovšem je pravdou, že to rozhodně neplatí u všech, zejména ne u těch, kterým se už po konci kariéry tenčí konta v bankách. Tenhle problém ale Haye podle všeho nemá, takže se dá očekávat, že bude chtít svého vyzývatele opravdu naučit, jak se chovat k hvězdám, byť bývalým.

Britský bývalý šampion odešel do sportovního důchodu s bilancí osmadvaceti výher a čtyř porážek. Vrchol jeho kariéry byl v roce 2009, kdy získal titul světového šampiona WBA v těžké váze, když porazil obrovitého ruského chasníka Nikolaje Valueva.

Ovšem Fournier, který se do ringu vrátil po pěti letech nedávnou výhrou nad boxujícím "rastamanem", muzikantem Reykonem, si podle všeho věří. Nebo jen ví, jak prodat co největší počet vysílacích práv a vstupenek, neboť tvrdí: "Šokuji svět, až knokautuji Davida Haye. Je to jedna z nejtěžších výzev mého života, pro mě je to perfektně načasovaný zápas."

Věří, že je v lepší kondici než boxer, jehož zdravotní problémy mu urychlily závěr kariéry.

"Haye měl všechna možná zranění, nejlepší roky měl před deseti lety, zato já jsem začal pozdě a teď se blížím svému výkonnostnímu stropu," dodal boxující boháč. "Jsem zdravý, motivovaný a připravený dokázat Hayeovi, že ho porazím," tvrdí jako všichni, kteří chtějí udělat chystaný zápas atraktivnějším. Což ale není příliš třeba, protože ten bude součástí ještě slavnějšího návratu.

Hlavním utkáním večera v L. A. bude totiž velký třesk v podání comebacku osmačtyřicetiletého "zlatého chlapce" Oscara De La Hoyi proti bývalému šampionovi UFC v těžké váze Vitoru Belfortovi (44 let). A kromě Haye s Fournierem se v dalším předzápase utkají v boxerském ringu i další bývalí šampioni UFC Anderson Silva a Tito Oritz.

Fournier k velkohubým prohlášením přidal i několik reálnějších důvodů, které ho přivedly do ringu. "Sklouzával jsem zpátky ke špatným návykům," přiznal.

"Mým životem jsou především bary, kluby a restaurace. Jenže z jednoho piva se stane druhé, třetí... to vede ke špatným návykům," dodal miliardář s tím, že box je obranou proti depresím.

"Box je dobrý pro mé duševní zdraví. Brání mi to moc pít, udržuje mě to v kondici ve zdraví a dává mi to cíl," dodal.

Zdroj
Sky Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články