Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Bytyqi před obhajobou pásu: Na Mexičanku půjdu s podobnou taktikou, loni to na remízu nebylo

Českou boxerku Fabianu Bytyqi čeká už v sobotu v Brně obhajoba pásu profesionální mistryně světa organizace WBC v lehké minimuší váhové kategorii. Stejně jako loni se utká s Mexičankou Elizabethou Lópezovou Corzoovou, jejich poslední souboj skončil nerozhodně. Jak dopadne tentokrát? Přímý přenos galavečera profesionálního boxu s mezinárodní účastí odvysílá 15. dubna od 19:50 ČT sport a ČT sport Plus.

Fabiana Bytyqi
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

V přípravě se Bytyqi nyní zaměřuje především na shození váhy.

"Zápasy v atomu jsou do 46,276 kg, ale já mám kilo dvě nahoře, což musím sundat dolů. Nemůžu úplně říct, že je to zdravotně nezávadné. Rozhodně to nikomu nedoporučuji," upozorňuje.

"Tím, že o zápasu vím dopředu, soustředím na to stravu, ale tyhle poslední dny je to trochu hazard se zdravím. Výdej je menší než příjem, a to o dost," uznává Bytyqi v rozhovoru pro Českou televizi.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: Český box je i díky Bytyqi na vzestupu

Stejně jako její trenér a bývalý profesionální mistr světa Lukáš Konečný necítí Bytyqi minulý zápas s Mexičankou na remízu.

"Je to i pohled z videa, ale nedá se svítit. Půjdeme s podobnou taktikou, protože soupeřka mohla maximálně zlepšit fyzickou přípravu, ale pořád je menší a bude muset útočit. Doladili jsme detaily, které by nám mohly pomoct," říká Bytyqi.

Ta má na svém kontě mezi profesionálkami 21 zápasů, z nichž 19 vyhrála a dva skončily nerozhodně. Ještě nikdy tak neprohrála.

Titul WBC získala poprvé již v roce 2018, i když nejprve byl tzv. prozatímní. O čtyři roky starší Lópezová Corzoová má bilanci deseti výher, pěti remíz a pěti porážek. Po zápase s Bytyqi loni v září prohrála s Němkou Sarah Bormannovou.

Galavečer s názvem Tohle je box se uskuteční v brněnské hale Sono Centrum, kde Bytyqi boxovala již loni v březnu a na body porazila Bulharku Ivanku Ivanovovou.

"Bude to úplně skvělý. Miluju zápasy doma, protože přijedou všichni známí, veškerá rodina. A i fanoušci dokáží udělat úžasnou atmosféru v těch halách," říká Bytyqi. Příště by se měl podle promotéra Konečného galavečer konat v Ústí nad Labem.

Podle Bytyqi nicméně český box sráží nedostatek financí a sponzorů.

"Jinak máme strašně moc šikovných boxerů, kteří by fyzicky i vším mohli sáhnout po titulech. Ale bohužel musí do práce a dvoufázově trénovat, což se nedá. Sama jsem si to dva roky vyzkoušela a doslova jsem padala na hubu," popisuje.

A láká zájemce o kontaktní sporty.

"Děti se naučí ovládat, a to i emoce. Naučí se pracovat se strachem. Není to jen o mlácení, ale i o fyzické kondici, o respektu a je to o tom, mít v životě řád, což je super."

Bytyqi navíc vyvrací stereotypy o tom, že boxeři jsou hloupí.

"Není to pravda. Spousta světových šampionů ma inženýrské tituly. Musíte být trochu chytrý, abyste v ringu mohl pětkrát změnit taktiku."

Trochu ji rovněž mrzí, že ženský box není v Česku tolik popularizováný.

"V Anglii a Americe, tam se dostáváme už na úroveň chlapů," tvrdí.

"Nemůžu říct, že by si mě tady fanoušci nepovažovali, ta užší komunita, ale není to tak, jako když řeknete Tyson, Fury... Ale je to úplně ta samá hodnota titulu," směje se sedmadvacetiletá Bytyqi, která původně začínala u karate.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články