Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

BLOG: Joshua si vzal mistrovské pásy zpět, ale neoslnil

Box, nebo MMA? To je otázka, která v poslední době rezonuje v hlavách fanoušků bojových umění. A nic moc ve prospěch boxu na tom nezměnil ani sobotní střet těžkých vah o mistrovské pásy organizací IBF, WBA, WBO a IBO, po němž se na trůn vrátil olympijský vítěz z Londýna, Angličan Anthony Joshua.

Anthony Joshua se svými tituly
zdroj: REUTERS autor: Andrew Couldridge

Joshua v saúdskoarabském Rijádu ve dvanácti kolech jasně na body porazil Američana s mexickými kořeny Andyho Ruzie a vrátil mu nečekanou červnovou porážku. Ta byla pro britskou hvězdu vůbec první v profi ringu a ještě k tomu k.o. – jimiž on sám vyřídil všech dvacet předchozích soupeřů.

Odveta proto byla o hodně opatrnější. Brit s vypracovanou postavou a delšími pažemi většinu času "tančil" kolem menšího stotřicetikilového, zavalitého soupeře, který marně čekal na svou šanci. Joshua si dobře pamatoval první zápas, v němž byl před ukončením ještě několikrát počítán (Ruiz také), a když se v Rijádu marně pokusil utkání předčasně ukončit, radši si už držel Ruize od těla. A to se projevilo i na obrazu utkání, které nenadchlo.

Kritikům zápasu pak vzkázal na sociálních sítích jediný tuzemský bývalý profesionální boxerský světový šampion Lukáš Konečný jasně: "Uvědomme si, že box není pouliční rvačka, ale sport, kde velmi často rozhoduje i nastavená taktika." K tomu současný kouč boxerské šampionky Fabiany Bytyqi dodal, že Angličanův výkon naprosto chápe a smeká před ním. Zvláště když mu šlo téměř o všechno – od kariéry po peníze (85 milionů dolarů).

Krom toho Ruiz po prohraném zápase, před kterým řekl, že je pro vítězství připravený v ringu zemřít, konstatoval: "Nedal jsem do přípravy tolik, kolik jsem měl." Což bylo znát i na jeho už tak dost neprofesionální figuře, k níž od posledního zápasu ještě osm kilo přidal. Nicméně by si chtěl utkání, za něž dostal 15 milionů dolarů, zopakovat.

Vítěz není proti, i když je nejspíš rád, že už má odvetu s nepříjemným Ruizem úspěšně za sebou. "Ale když si to budou fanoušci přát, pojďme do toho." Nicméně po utkání řekl, že teď chce Willdera, Furyho nebo Ortize. Zejména případný úspěch s prvními dvěma bijci by Joshuovi vrátil pověst obdivovaného tvrďáka.

V únoru se ale uskuteční hodně očekávaná odveta mezi obhájcem titulu Willderem a vyzývatelem Furym, jejichž nerozhodná bitva loni v prosinci fanoušky nadchla. Oba v ní byli blízko výhře i prohře. Proto je teď zásadní otázkou, zda i tady nebude vítězit hlavně taktika nad bojem, který se očekává.

Kdyby zvítězila taktika, tak by to boxu u většiny ne příliš zasvěcených fanoušků znamenalo další minusové body. Zápasníci v kleci MMA, kde je dovoleno téměř všechno, totiž mají pro pasivní způsob boje daleko méně možností.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články