Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

BLOG: Do důchodu? Ne, do ringu. Iron Mike se rozhodl pomáhat, jak umí

Vzpoura starců v boxerském ringu. Z webů se usmívají svalnatí prošedivělí senioři s boxerskými rukavicemi na rukou, které byste na procházce v parku nechtěli naštvat. Sportovní návraty táhnou, zvláště když se jedná o legendy.

Mike Tyson na Broadwayi
zdroj: ČT24

Zvědavost, jak na tom asi dneska ti staří bombarďáci jsou, je nekonečná. Nedávno ohlásil návrat do ringu zakrátko čtyřiapadesátiletý Mike Tyson. Bývalý šampion tří velkých organizací těžké váhy. Chlapík s přezdívkou Zvíře nebo Železný Mike chce pomoci charitě, alkoholikům, drogově závislým a bezdomovcům.

Teď se k němu přidávají další.

Jeho CV není zrovna příkladem pro mladé, ale zdá se, že na stará kolena dostává rozum a chce pomáhat. Tedy jestli neklame tělem.

Muž, který má s alkoholem a jinými výstřelky bohaté zkušenosti, vládl ringu v letech 1986-1990 a naposledy boxoval před patnácti lety. Ještě před tím zbankrotoval. Poslední roky choval holuby, měl i svou talk show na Broadwayi, konvertoval k islámu, stal se z něho vegan a podle všeho přehodnotil svoje priority – tedy jestli kdy nějaké měl.

Jisté je, že Tyson, jenž vyšel z chudých poměrů a jeho dětství bylo spíš školou přežití, a tudíž dobrou přípravou do ringu, teď chystá návrat. Zatím není jisté, jestli bude tak velký, jak to vypadá na videích.

Ta umístil na YouTube a zdá se na nich být hodně rozjetý a bojovně naladěný. "Jsem zpátky," vzkazuje světu poté, co v rychlém sledu několikrát předvede rychlost svých pěstí. Snad to není zrychlené. Nabídky se jen hrnou a Iron Mike je opět v centru zájmu. Neboť vždycky nejvíc překvapí to, co nejméně čekáte.

A dost možná nezůstane jen u exhibičních zápasů – dokonce mu bylo údajně nabídnuto dvacet milionů dolarů, když nastoupí proti dalšímu navrátilci a bývalému světovému šampionovi Shannonu Briggsovi, jenž je o pět let mladší, v zápase "holých kloubů" bez rukavic.

Oba už se údajně také dohodli na exhibičním utkání v klasickém boxu. Vrací se i Tysonův dvojnásobný přemožitel, už sedmapadesátiletý Evander Holyfield.

Tihle "dědci" se rozhodli zastavit čas a předvést, že když se chce a něco se tomu obětuje, tak jde všechno. Jenže je to pořád velký risk, z velkého jména může být rychle synonymum pro klauna. Návrat po takové době a v takovém věku je těžký.

Své o tom ví i jediný český světový šampion v boxerském profiringu Lukáš Konečný, který se také zhruba před rokem a půl vracel v necelých čtyřiceti letech a vítězně. Jenže ani z jasné výhry neměl takový pocit, jaký čekal, a proto se rozhodl už nepokračovat.

Sport
zdroj: ČT4

"Už zkrátka nejsem tak rychlý. Do ničeho dalšího se zatím nechystám," řekl poté, co porazil Slováka Babiaka jasně na body. Ovšem, jak známo, nikdy neříkej nikdy. "Do ringu by mě už přitáhly jen velký prachy," řekl po zápase v prosinci 2018 na rovinu.

A to bude i za povstáním boxerských veteránů. A jestli ty peníze pak půjdou na dobrou věc, nebo na jejich konta, je už jen na nich. Pokusili se vzepřít o bývalou slávu a předložili světu příběh.

A svět takové příběhy může v jakémkoli množství. Jen uvidíme, jestli na konci bude happy end, nebo třeba jen něco na způsob trapasu. Termín žádného zápasu ještě není znám.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články