Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Pokud zlepším starty, budu vozit medaile dalších několik let, věří Fernstädtová

Má za sebou povedenou sezonu. Při derniéře na mistrovství světa juniorů získala potřetí v řadě titul, na seniorském šampionátu skončila sedmá a ve Světovém poháru byla celkově devátá. Česká skeletonistka Anna Fernstädtová proto může být spokojená. Zároveň však ví, že v jejích možnostech jsou ještě lepší umístění. Potřebuje k tomu ale zlepšit jednu zásadní věc, starty.

Anna Fernstädtová
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Není to tak dávno, co skeleton v Česku zajímal skutečně jen minimum fanoušků a o reprezentačních úspěších na největších akcích, ať už mistrovství světa, nebo Světovém poháru, nemohla být ani řeč.

A nyní? Na nedávno skončeném světovém šampionátu v německém Altenbergu kolem ledového koryta nechyběla celá řada českých vlajek. Mezi diváky se také nesly pokřiky. To vše kvůli jedné talentované ženě. Anně Fernstädtové, která bojovala o co nejlepší umístění.

Třiadvacetiletá závodnice, která české barvy obléká od roku 2008, nakonec skončila sedmá, což bylo oproti předchozímu šampionátu pohoršení o tři pozice. Zároveň ale znovu potvrdila, jak velký talent v ní je.

Pro zhoršení výsledku oproti MS v americkém Whistleru má rodačka z Prahy navíc jasné vysvětlení. "Je to jinou tratí. Ve Whistleru je kratší start," popsala.

A právě start je zatím rozhodujícím faktorem, který Fernstädtovové neumožňuje pravidelně bojovat o nejvyšší příčky. Zatímco vleže na skeletonu patří k vůbec k nejrychlejším ze startovního pole, což ukázala i v Německu, při rozběhu a naskočení na skeleton je to o poznání horší.

"V Altenbergu je to jeden z nejdelších startů a já během něj ztratila 6-7 desetin. Každá desetina na startu znamená manko 3 desetiny pro trať. Musela jsem tak stahovat 2-2,5 sekundy, což je těžké," vysvětlila potíže, s kterými se v Altenbergu potýkala.

Německá dráha jí ale na druhou stranu přinesla i výhodu. Fernstädtová pro stahování manka potřebuje zaprvé trať delší a také technicky náročnější, což Altenberg splňuje. "Jak Whistler, tak Altenberg jsou dobré a hodně technické dráhy. Holky tak mohou udělat více chyb," popsala.

Právě v technice jízdy česká reprezentantka vyniká. "Pomáhá mi asi gymnastika, kterou jsem dělala. Mám dobrý cit pro tlak i zatáčky. Jinak nevím, čím to je," řekla.

Díky skvělému citu pro jízdu v korytu a obřímu talentu mladé Češce předpovídá její trenér Jeff Pain ještě lepší kariéru, než jakou měl on sám. Což by znamenalo krásný scénář. Kanaďan vyhrál dvakrát mistrovství světa a na olympijských hrách byl stříbrný.

Fernstädtovou podobná slova potěšila. Ví však, že k naplnění předpokladů a předpovědí musí výrazně zlepšit problematické starty, které ji zatím brzdí. Právě na tomto faktoru chce proto tvrdě pracovat i během letní přestávky.

"Budeme pracovat hodně na technice startu. Potřebujeme na trenažér a více být v té skeletonistické pozici. Není to totiž jako normální sprint. Když umíš sprintovat, není to záruka dobrého startu ve skeletonu. Ten je specifický. Já třeba sprinty zlepšila, ale start nikoliv. První kroky jsou u mě pomalé. Musíme si to zanalyzovat," vysvětlila.

Ze slov o velkém talentu ani tvrzení, že pokud start zlepší, bude v dalších deseti letech sbírat medaili za medailí, se Fernstädtová nestresuje. Naopak věří, že je to reálný scénář.

"Pokud se zlepším, tak tomu věřím. V Altenbergu jsem viděla, čeho jsem schopná. Měla jsem nejvyšší rychlosti, jízdy byly dobré, a kdybych dala ze startu 2 desetiny, skončila bych třetí," dodala.

Dočká se už v příštím roce, kdy se jede v Lake Placid, kde není start příliš extrémní? Mladý český talent doufá, že by se mohlo zadařit. A třeba u toho ani v Americe nebudou chybět čeští fanoušci skeletonu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články