Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

MS skeletonistů a bobistů v Soči v ohrožení. Po Lotyšsku zvažují bojkot další země

Soul – Příští rok by se mělo uskutečnit mistrovství světa skeletonistů a bobistů v Soči. Otázkou je, kdo všechno se ho zúčastní. Kvůli obřímu dopingovému skandálu v ruském sportu už oznámili bojkot Lotyši, významně o něm uvažují i Korejci a Rakušané. Na vážkách jsou i američtí skeletonisté, které podporuje Americký olympijský výbor, či Britové s olympijskou šampionkou Lizzy Yarnoldovou.

"Od první zveřejněné zprávy Světové antidopingové agentury WADA uplynulo už hodně času. Myslíme si, že by se v boji s dopingem mělo dělat víc. Proto říkáme dost," uvedl lotyšský tým v čele s čtyřnásobným mistrem světa Martinsem Dukursem.

"Budeme startovat na mistrovství světa kdekoli, ale ne v Soči, kde předloni došlo k pošlapání olympijské myšlenky," dodali lotyšští skeletonisté.

Pořadatelská země příštích zimních olympijských her Korea hodlá oznámit konečné rozhodnutí o své účasti příští týden po konzultaci se všemi reprezentanty. Zástupci korejské federace se ale přiklánějí k bojkotu.

Korejské závodníky navíc nemusí trápit fakt, že únorové MS je jednou ze soutěží, které se budou započítávat do kvalifikačního žebříčku pro OH v Pchjongčchangu 2018. Jako pořadatel má země automaticky zaručená tři místa v soutěžích bobistů a dvě mezi skeletonisty.

Situace se vyhrotila po zveřejnění kompletní McLarenovy zprávy o státem podporovaném dopingu v ruském sportu. Mezinárodní federace bobistů a skeletonistů si vzala čas na prostudování materiálu a není zcela vyloučené, že ještě pořadatelství šampionátu Soči odebere.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články