Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Dvořák s Noskem začali sezonu skvěle. Chceme to opakovat a zlepšovat, říkají

Čtvrté místo z Lotyšska je druhý nejlepší výsledek českých bobistů ve Světovém poháru. Dosáhli ho nedávno Dominik Dvořák s Jakubem Noskem ve dvojbobu. Lepší byla před nimi už jen dvojice Ivo Danilevič a Roman Gomola, kteří v lednu 2007 skončili v Cortině d'Ampezzo třetí.

Úspěšná dvojice Dvořák s Noskem se dokonale sladili s dvojbobem vyrobeným v Lotyšsku, který se kvalitou rovná těm nejlepším. Ve Světovém poháru v Siguldě jim na stupně vítězů scházelo pouhých 24 setin vteřiny. Zajeli tam pak ještě šesté místo a o minulém víkendu se jim dařilo také ve čtyřbobu, spolu s Dominikem Suchým a Janem Šindelářem vybojovali na novém stroji německé výroby ve Winterbergu sedmé místo. O den později přidali Češi osmou příčku, takže progres je znát.  

Brzdař Nosek popsal přípravu, která začíná přinášet ovoce. "Začali jsme už od června – hodně posilovny, běhání. Celý tým jsme se hodně posunuli dopředu." Pilot bobu Dvořák to vidí jako postupný proces, který mají s trenérem naplánovaný, a zatím to vychází. "Víme, že máme na to, abychom to posunovali ještě dál," dodal.

K tomu české posádce pomohla i skutečnost, že před sezonou mohli startovat v zámoří na Americkém poháru. "Vyježděnost je důležitá. Ve Whistleru, kde letos bude mistrovství světa, jsem byl poprvé, abych si tu dráhu zkusil. Myslím, že se to pak projevilo i v tom světáku," konstatoval Dvořák. 

Nosek vidí největší plusy dvojice v dobrých startech a fyzičce. "To se projevuje na jednodušších a kratších drahách. V Siguldě nám dráha vyhovovala. Týden před závodem tam bylo soustředění, Dominik tam najel spoustu jízd a ne všechny posádky tam měly tolik natrénováno jako my," popsal situaci. 

Pilot byl nakonec možná i trochu zklamaný. "To čtvrté místo bylo výborné, ale chtěl jsem na bednu," vzpomínal. "Máme dva roky starý dvojbob, nože jsme taky na sezonu neměnili. Čtyřbob je nový, to je hrozně znát. Loni jsme jezdili kolem dvacátého místa, teď sedm a osm," řekl s tím, že po olympiádě v Pchjongčchangu z něho spadla tíha odpovědnosti a jezdí se mu uvolněněji. "Tím to možná taky je."

Ale pořád vědí, že je co zlepšovat. "Čím víc máme naježděno, tím líp - to se projeví. V Česku dráha není, tak musíme jezdit do zahraničí. Uprostřed sezony při závodech dostanete úterý, středa, čtvrtek po dvou jízdách. Tam prostor pro extra zlepšení není, jen vychytáváme výjezdy ze zatáček a měníme nože, které vybrat na závod. Nemůžeme najet tolik jízd jako třeba německé posádky, které trénují doma," řekl Nosek. 

Ovšem se vstupem do sezony jsou spokojení nadmíru. "Do prvních závodů jsem šel s tím, že deset – patnáct bude úspěch. Teď se nám to posunulo. Budeme chtít opakovat ty výsledky v první desítce a pokud možno zlepšovat," potvrdil Dvořák, že jak známo: s jídlem roste chuť. 

Svými výsledky na prahu sezony si také řekli o větší pozornost soupeřů. "Někteří nám po závodě přijdou pogratulovat. To naše vnímání u nich se určitě změnilo k lepšímu, už s námi musejí počítat," dodal pilot a odhalil plány pro mistrovství světa – skončit do desítky. 

A co je čeká v nejbližší době? "Trochu tréninku na suchu přes Vánoce, začátkem ledna startuje druhá část Světového poháru v Altenbergu a pak už máme týden po týdnu po evropských drahách do konce ledna."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články