Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bobista Dvořák ukončil kariéru, důvodem jsou zdravotní potíže s kolenem

Bobista Dominik Dvořák ukončil v 31 letech kariéru. Trojnásobný účastník olympijských her se tak rozhodl kvůli zdravotním potížím s kolenem. "Po loňském zranění už není koleno, co bývalo, takže jsem se rozhodl ukončit sportovní kariéru," uvedl Dvořák.

Dominik Dvořák
zdroj: Viesturs Lacis

Parťáci ho přemlouvali, aby zkusil ještě vydržet do olympijských her v roce 2026. "Kluci nechtěli, abych skončil. Skoro brečeli. Říkal jsem jim ale, že rozjetý vlak už nejde zastavit," uvedl Dvořák.

Rodák z Prahy si vloni v lednu utrhl meniskus během evropského šampionátu v Altenbergu. Podstoupil operaci a během přípravy na tuto sezonu si nastavil testovací cíle. S mistrovstvím republiky na Olympu byl spokojený, stejně jako s výsledky na ledovém trenažéru v Oberhofu.

Je nám líto, video expirovalo.
Dvořák o konci kariéry, zranění kolena i spolukomentování pro ČT

"Následovaly ale dva závody Světového poháru, kde jsem chtěl vidět, jestli ta zátěž dvou závodů za sebou půjde, nebo ne. Po těch dvou závodech a čtrnácti dnech, kdy jsou závody nasekané za sebou, jsem cítil, že to koleno začalo zase otékat. A na to pak navazuje omezení z hlediska přípravy. Poté jsem se rozhodl, že už dál ne. Cítil jsem, že je to moc a nechci si to koleno zničit úplně," uvedl Dvořák.

Koleno ho v běžném životě nelimituje, na vrcholové sportovní výkony si ale netroufá. "Když jdu do schodů, tak to až tolik necítím, ale pro boby je potřeba nazvedat hodně závaží a činek. A to s tím kolenem nejde," podotkl.

"Také je dobře, aby člověk dokázal sám uznat, kdy je potřeba přenechat to mladším a skončit. Osobně by mi to bylo i hloupé vůči ostatním, že bych věděl, že bych se nedokázal stoprocentně připravit na závody jako předchozí roky," doplnil.

Spokojenost s kariérou

Dvojnásobný bronzový medailista z juniorského mistrovství světa patřil k důležitým členům české bobové reprezentace. V roce 2020 vybojoval ve čtyřbobu s Dominikem Suchým, Janem Šindelářem a Jakubem Noskem historické šesté místo na mistrovství světa. Sedmnáctkrát byl v top 10 na Světovém poháru ve čtyřbobech a devatenáctkrát ve dvojbobech.

"S kariérou jsem naprosto spokojený. Nejvíce bych asi připomenul šesté místo na mistrovství světa. To byl náš největší zážitek a úspěch. I z toho důvodu, že to bylo v Altenbergu, kde bylo spousta českých fanoušků. Jako tým jsme si to užili, jak to šlo, a předváděli super výsledky," podotkl Dvořák.

Dvořák o možnosti spolukomentovat přenosy pro ČT

"Velice rád to přijmu. Pamatuju si, že hned tři týdny po operaci jsem dopajdal s berlemi do České televize a komentoval jsem závody mistrovství světa. Už jsem si to lehce vyzkoušel a docela mě to i bavilo."

Na olympijských hrách debutoval v roce 2014 v Soči, kde byl členem posádky s Dominikem Suchým, Janem Vrbou a Michalem Vackem, která vybojovala 16. místo. O čtyři roky později v Pchjongčchangu získal ve dvojbobu s Jakubem Noskem 17. místo a ve čtyřbobu byl jednadvacátý.

Ve dvou disciplínách startoval také v roce 2022 v Pekingu. Ve dvojbobu s Noskem skončil patnáctý, ve čtyřbobu s Noskem, Janem Šindelářem a Dominikem Záleským obsadil 21. místo.

"Každá olympiáda má něco do sebe. V roce 2018 byla ale specifická tím, že jsem byl jako pilot. Zvládli jsme se tam kvalifikovat ve dvou posádkách a byli v nejvyšší formě. Peking byl už bohužel ovlivněný covidem," řekl Dvořák.

Při pohledu na současný reprezentační tým má radost, jaký posun české bobování udělalo. "Minimálně v tom, že jsme tam byli čtyři piloti. To je známka, že se tým rozrostl. Máme také mezi sebou pilotku. Líbí se mi, že ten sport celkově roste. Narůstá konkurenční prostředí a díky tomu se posouvají i výkony," uvedl.

Ohledně svých plánů zatím nemá jasno. U bobů ale může zůstat. "Můj osud je v rukou Policie ČR. Už dva roky jsem zařazen pod programem sportovec-policista. Teď je na rozhodnutí a jednání, kam se budu ubírat. Jestli to bude role trenéra, nebo role policisty," prohlásil Dvořák.

"Nejradši bych zastával roli bobového trenéra, kdy bych se připojil ke kouči Dawidu Kupczykovi. Myslím, že by to mohlo pomoci našemu týmu růst dál," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články