Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jedna chyba ho nezastavila. Tarjei Bö získal evropský titul ze sprintu, Moravec skončil sedmý

Biatlonovým evropským šampionem ve sprintu se stal Nor Tarjei Bö. Favoritovi závodu v běloruském Raubiči neuškodila ani jedna chyba na střelnici, díky rychlému běhu nakonec zvítězil před bezchybným Jesperem Nelinem ze Švédska. Třetí skončil Rus Dmitrij Malyško. Ondřej Moravec doběhl na sedmém místě.

Tarjei Bö
zdroj: ČTK/DPA autor: Matthias Balk

Rychlá disciplína v podobě sprintu perfektně sedla hlavnímu favoritovi. Tarjei Bö potvrdil, že na kratších závodech může dokonale využít své přednosti, a rychlým během si zajistil evropský titul. Bratr úspěšnějšího Johannese přitom na úvod vleže hned jednou chyboval, ale po trati v Raubiči doslova proletěl a čistou druhou střelbou si pojistil první místo.

Ondřej Moravec sahal po umístění v první pětce zejména díky čisté střelbě, jenže na trati běžecky postupně na nejlepší ztrácel, a nakonec ho předběhla šestice závodníků. "Ondra předvedl super výkon na střelnici za nula, lépe to ani nejde. Škoda, sedmé místo, tam chyběl kousek na velké pódium," smutnil asistent trenéra Aleš Ligaun.

Druhý skončil ze střelnice bezchybný Nelin o deset sekund za vítězem, třetí místo těsně ukořistil Malyško.

Jak závod probíhal?

Moravec rozjel závod ve sprintu perfektně a první položku vleže zvládl bezchybně za necelých 32 sekund. Také s druhou položkou, tentokrát vestoje, se hlavní česká naděje vypořádala bez problémů a průběžně byla druhá.

Bö se po jedné chybě na střelnici rozjel k dalšímu parádnímu představení na trati a rázem bylo jasné, že pokud uspěje na stojce, bude bojovat o titul. Plány mu mohl zkřížit Švéd Nelin, který ani jednou nechyboval. O sobě dal vědět i Malyško a také Rus virtuálně přeskočil Moravce.

Nelin už rychlíka Böa časově nedostihl a Malyško těsně uhájil třetí místo. Moravec postupně klesl až na sedmou příčku se ztrátou 46 sekund na Nora, v závěru ho předběhli i Bělorus Bocharnikov a Bulhar Ilijev.

V první šedesátce pro start ve stíhačce skončili ještě Jakub Štvrtecký a Adam Václavík, kteří si shodně připsali po jedné nepřesné ráně. Prvně jmenovaný doběhl 19. se ztrátou 65 sekund, druhý obsadil s dalšími čtyřmi sekundami navíc 23. pozici. Milan Žemlička se dopustil dvou chyb a byl až 68., Ondřej Hošek třikrát minul terč a s mankem přes tři minuty dojel do cíle jako 85.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Raubiči (Bělorusko):

Muži - sprint (10 km): 1. T. Bö (Nor.) 21:40,1 (1 tr. kolo), 2. Nelin (Švéd.) -10,6 (0), 3. Malyško (Rus.) -35,2 (0), ...7. Moravec -46,4 (0), 19. Štvrtecký -1:05,1, 23. Václavík -1:08,9 (1), 68. Žemlička -2:28,1 (2), 85. Hošek (všichni ČR) -3:14,6 (3).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články