Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Eckhoffová ve sprintu přemožitelku nenašla. Stíhačku pojedou všechny čtyři Češky

Sprint Světového poháru v Novém Městě na Moravě ovládla norská suverénka Tiril Eckhoffová. Nejlepší z Češek Markéta Davidová byla dvanáctá. Nedělní stíhačku pojede spolu se svými třemi kolegyněmi: Lucií Charvátovou a Jessicou Jislovou, které skončily na bodech, ale i Evou Puskarčíkovou. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tiril Eckhoffová
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Echkoffová zvítězila i s jednou minelou, ale také nejlepším časem trati, a dojela o více než devět vteřin před druhou Ukrajinkou Julií Džimovou. 

Třetí skončila po bezchybném představení Italka Lisa Vittozziová, v ročníku SP tak byla poprvé na stupních vítězů. 

Norka Eckhoffová si připsala už devátý triumf v sezoně a je to její páté vítězství v řadě ve sprintu.

Nejlepší z Češek Markéta Davidová skončila dvanáctá o necelých čtyřicet vteřin od čela. Zkazila až poslední ránu.

"Bylo to nahoře, vím to úplně přesně. Byla to úplně zbytečná chyba. Nezůstala jsem na terči, občas se mi to stává. Měla bych se s tím umět nějak poprat," řekla v rozhovoru pro ČT sport.

Se svým běžeckým výkonem nebyla spokojená. "Přijde mi, že to je docela špatný upřímně. Musím to nějak zhodnotit, protože takhle...," hledala Davidová slova.

"Ležky se Markéta zhostila dobře, nacvakla si, vítr byl silný. I to rychle odstřílela, provedla to bezvadně. Na stojce je to škoda, bojovala s tím. Byla to těsná rána. Na trati ale ztrácela, nevíme, zda byl problém třeba s lyžema," hodnotil trenérský asistent Jiří Holubec.

Charvátová udělala v celkovém součtu dvě chyby, po jedné z každé položky, což dohromady se skvělými běžeckými časy (4. nejlepší vůbec) znamenalo přípravu pro dobré podhoubí na nedělní stíhačku  celkově 17. místo.

"V mém podání to bylo lepší, nebyl to stoprocentní střelecký výkon, ale s tím, jak v této sezoně střílím, jsem si trochu spravila chuť. Je to povzbuzení," hlásila.

Jelo se jí dobře, trať byla v dobré kondici. "Jsou to lepší podmínky než ze začátku týdne, je to zimní počasí," dodala Charvátová.

"Na Lucku to bylo výborný. Zhostila se toho poměrně dobře, je to pro ni super. Celkově dnes máme průměr, i co se Jessicy týče," doplnil Holubec.

Davidová si pohlídala točivý vítr, cvakla si a z položky vleže odjížděla za třicet vteřin se svižně zastříleným čistým kontem. Stojku ladila k dokonalosti, ale poslední rána jí tak vlezla do hlavy, že smolně chybovala.

Je nám líto, video expirovalo.
České ohlasy po sprintu biatlonistek SP v Novém Městě na Moravě

Puskarčíkovou v této sezoně velmi trápí běh, ve střelbě je již daleko jistější, ale trestné kolo ji i tak neminulo. A rovněž stav ze stojky opouštěla za jeden nesestřelený terč s metry navíc.

"Mrzí mě to, protože vleže jsem nedala poslední ránu a nevím, co jsem tam dělala špatně. Škoda, že jsem to nepodržela, protože se chybovalo a mohlo to být dobré i s průměrným během. Celkově průměr," povídala sebekriticky 49. Puskarčíková.

Čtvrtou českou ženou na trati byla Jislová, která si po špatné čtvrteční štafetě, v níž reprezentace skončila až osmnáctá, zlepšila chuť čistou střelbou z ležky, první ranou však bohužel na další zastávce chybovala a skončila na 27. místě, což je obecně jeden z jejích výrazně lepších výsledků.

"Poslední kolo bylo těžké. Jak jsem jela vzadu, teplem už trať hodně povolovala, takže to bylo znát. Ale dneska to bylo super," smála se Jislová.

První ze dvou dílů SP v Novém Městě na Moravě uzavřou v neděli stíhací závody, které se pojedou i příští týden opět po sprintech. Na Vysočině pak čekají biatlonisty i mixy. Všechny závody odvysílá živě ČT sport a web ctsport.cz.

Sprint žen na 7,5 km na SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

1. Eckhoffová (Nor.) 18:48,4 (1 trest. okruh), 2. Džymová (Ukr.) -9,3 (0), 3. Vitozziová (It.) -15,0 (0), 4. Alimbekavová (Běl.) -16,1 (0), 5. Wiererová (It.) -16,3 (1), 6. Tandrevoldová -17,4 (0), 7. Röiselandová (obě Nor.) -18,5 (2), 8. Preussová (Něm.) -25,1 (1), 9. Braisazová-Bouchetová (Fr.) -28,7 (1), 10. Herrmannová (Něm.) -29,1 (1), ...12. Davidová -38,1 (1), 17. Charvátová -45,7 (2), 27. Jislová -1:14,7 (1), 49. Puskarčíková (všechny ČR) -1:50,3 (2).

Průběžné pořadí SP (po 20 z 26 závodů): 1. Eckoffová 863, 2. Röiselandová 959, 3. H. Öbergová (Švéd.) 770, 4. Hauserová (Rak.) 682, 5. Wiererová 679, 6. Preussová 672, ...9. Davidová 530, 53. Charvátová 61, 62. Puskarčíková 44, 65. Jislová 35.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články