Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Davidová z poslední položky odjížděla v masáku třetí, medaile jí ale v Anterselvě unikla

Čekání na další stupně vítězů ve Světovém poháru se pro Markétu Davidovou opět prodloužilo. Česká biatlonová naděje přitom měla v závodě s hromadným startem v italské Anterselvě dobře našlápnuto a z poslední střelecké položky odjížděla jako třetí. V závěrečném kole ji ale překonaly dvě soupeřky a v cíli brala páté místo. Z triumfu se po skvělém běžeckém výkonu radovala Francouzska Justin Simonová, jež o výhře rozhodla v cílové rovince.

V minulé sezoně se na stupně vítězů dokázala dostat hned třikrát, pokaždé na bronzový stupínek. V tomto ročníku ale umístění v první trojice Markétě Davidové nadále uniká. Ať se snaží, jak se snaží. A nic na tom nezměnil ani závod s hromadným startem v Anterselvě.

Právě v masácích je přitom česká reprezentantka zatím "bedně" nejblíže. V Hochfilzenu skončila v této disciplíně čtvrtá a v italském středisku měla našlápnuto ještě na vyšší příčky. Protože:

Do posledního kola vyrážela jako třetí.

Na druhé místo v tu chvíli ztrácela jen necelých pět sekund.

A na první pozici pak necelých osm.

Přitom po první ležce to s Davidovou nevypadalo ideálně. Nestřílela rychle, navíc musela na trestné kolo a na vedoucí pozice ztratila. Češku to ale nezlomilo. Naopak začala povedenou stíhací jízdu. Solidně běžela, k čemuž přidala pomalejší, ale jistou práci s malorážkou, což jí neustále posouvala výš a výš, až se dostala do boje o medaile.

Závěrečné stovky metrů se pak skutečně změnily ve poctivé drama. I díky tomu, že se čtyřiadvecetiletá rodačka z Janova nad Nisou dotáhla na úplnou špici. Společně s ní to ale zvládly i další dvě pronásledovatelky a vznikla pětice, která si to rozdávala o stupně vítězů.

Davidová zkusila ze sebe zbytky sil vymáčknout v posledním táhlém stoupání závodu a chvíli to i vypadalo, že by mohla soupeřky udolat a přeskočit. Jenže ty odolaly, a naopak se jí začaly vzdalovat.

Česká reprezentantka při následném klesání už na nejlepší nestačila a do cíle dorazila pátá 14,1 sekundy za bronzem, což je vyrovnání jejího druhého nejlepšího umístění v sezoně. "Bohužel mi nezbylo tolik sil, kolik jsem si představovala. Holky na tom byly lépe. Mrzí mě to, že jsem se trefila a ani to nestačilo. Bylo to blízko," řekla Davidová.

Slavící Julia Simonová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matthias Schrader

V momentě, kdy Davidová dorazila do cíle, už pár chvil slavila vítězka. Tou se stala Justin Simonová. Čtyřiadvacetiletá biatlonistka přitom musela v závodě hned na tři trestná kola a po závěrečné střelbě byla ještě za Davidovou čtvrtá.

Francouzka ale naproto dominovala na běžkách. V této statistice neměla v třicetičlenném poli konkurenci a nakonec nenašla přemožitelku ani na trati. Do cílové rovinky s ní bok po boku sice přijela Hanna Öbergová, která dala Simonové pořádně zabrat. Ta ovšem ataku odolala a o pár centimetrů Švédku porazila. Dosáhla tak na druhý triumf v ročníku a opět se jí to povedlo v masáku, když podobný úspěch zaznamenala také v Oberhofu.

Dvě desetiny za ní skončila Öbergová a třetí místo brala Rakušanka Lisa Hauserová. Obě přitom měly o dvě trestná kola ména než vítězná Simonová.

Dres pro vedoucí ženu Světového poháru uhájila Marte Olsbuová Röiselandová z Norska, jež si šanci na boj o "bednu" odstřelila na poslední položce, po níž musela na dvě trestná kola a do cíle doběhla jako sedmá. Její krajanka a druhá žena seriálu Tiril Eckhoffová skončila osmá, když minula hned čtyři terče. Na obě ale dotírá dnes druhá Öbergová.

Závody SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km): 1. Simonová (Fr.) 37:05,5 (3 trest. okruhy), 2. H. Öbergová (Švéd.) -0,2 (1), 3. Hauserová (Rak.) -3,5 (1), 4. Preussová (Něm.) -9,0 (1), 5. Davidová (ČR) -17,6 (1), 6. Mironovová (Rus.) -29,3 (2), 7. Röiselandová -35,8 (3), 8. Eckhoffová (obě Nor.) -43,4 (4), 9. Bescondová (Fr.) -55,7 (2), 10. Džymová (Ukr.) -56,6 (1).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 26 závodů): 1. Röiselandová 625, 2. Eckhoffová 617, 3. H. Öbergová 616, 4. Wiererová (It.) 509, 5. Hauserová 490, 6. Preussová 490, ...10. Davidová 404, 58. Puskarčíková 40, 59. Charvátová 37, 66. Jislová (všechny ČR) 21.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články