Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Davidová si přišla jako "koza na ledě". Přesto dobruslila až na stupně vítězů

První skvělý výsledek pro český biatlon v této sezoně. Markéta Davidová doběhla druhá ve sprintu v rakouském Hochfilzenu, když nestačila pouze na německou biatlonistku Denise Herrmannovou-Wickovou. Přitom na trati se česká závodnice necítila optimálně. Přímý přenos sprintu mužů sledujte v pátek od 13:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Markéta Davidová má za sebou první výborný výsledek v této sezoně a také premiérové stupně vítězů. V úvodním sprintu v rakouském Hochfilzenu doběhla druhá, když nestačila pouze na Denise Herrmannovou-Wickovou. Na Němku ztratila po jedné střelecké chybě osmnáct vteřin.

Po závodě přitom česká hvězda nebyla úplně spokojená se svým výkonem. "Na trati jsem se necítila nejlépe. Ty sjezdy jsem jela šíleně, za to bych si nejraději vynadala," líčila Davidová. "Časy jsou asi dobré, ale pocity na trati tomu nenasvědčovaly," dodala česká biatlonistka, která druhé místo uhájila o dvě vteřiny před finišující Julií Simonovou. Francouzka se díky bodovému zisku posunula do čela hodnocení SP, v němž je Davidová aktuálně sedmá.

"Trať byla dost hrozná, všude to smekalo a přišla jsem si jako koza na ledě. Zatáčky mi taky opravdu nešly, i když si je zkoušela a trať si před závodem projela asi pětkrát," doplnila Davidová, jejímž slovům sekundovala také další z Češek Jessica Jislová (55.). "Tak, jak jsem bála z kopce, to se mi ještě nestalo," přisvědčila i Lucie Charvátová (59.).

Markéta Davidová
zdroj: ČTK / AP / Andreas Schaad

Jak závod probíhal?

Davidová vyrazila na trať s osmičkou na hrudi ve skupině těch vůbec nejsilnějších závodnic. A potvrdila to hned na položce vleže, když pálila v rychlém sledu – a hlavně přesně. Česká biatlonistka využila chyb švédských sester Öbergových a na trati vedla. Až za ní byly i italské hvězdy Dorothea Wiererová a Lisa Vittozziová.

V Hochfilzenu se šlo na položku vestoje, kde Davidová chybovala hned první ranou. Byla to ale její první a zároveň poslední minela ve sprinterském závodě. Zbytek projektilů poslala již přesně, zkušeně si počkala před poslední ranou a po obkroužení trestného kola zůstávala stále na čele.

A jak si vedly její soupeřky? Sestry Öbergovy tentokrát zůstaly i v cíli až za finišující českou závodnicí. Anamarija Lampičová ze Slovinska zase začala výtečně a vedla dokonce o čtvrt minuty, ale vidina úspěchu se pro ni rozplynula na závěrečné položce. Pouze Denise Herrmannová-Wicková využila složitých podmínek na zledovatělé trati.

Bývalá běžkyně na lyžích na rozdíl od Davidové nechybovala ani jednou a v běžecké části za Češkou také nezaostala. Překonat celou trať jí trvalo dvacet minu a sedm vteřin – o osmnáct méně než Davidové, kterou odsunula na konečnou druhou příčku. Třetí skončila francouzská biatlonistka Julia Simonová. Ta na Davidovou ztratila dvě sekundy.

Závod SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Herrmannová-Wicková (Něm.) 20:07,1 (0 tr. okruhů), 2. Davidová -18,1 (1), 3. Simonová (Fr.) -20,1 (1), 4. E. Öbergová (Švéd.) -32,4 (2), 5. Lampičová (Slovin.) -35,8 (3), 6. H. Öbergová (Švéd.) -37,2 (2), ...55. Jislová -1:58,8 (2), 59. Charvátová -2:06,9 (3), 63. Voborníková -2:16,5 (1), 77. Václavíková -2:52,0 (2).

Průběžné pořadí SP (po 4 z 21 závodů): 1. Simonová 220, 2. Vittozziová (It.) 208, 3. Herrmannová-Wicková 195, 4. H. Öbergová 184, 5. E. Öbergová 171, 6. Tandrevolová (Nor.) 170, 7. Davidová 166, ...43. Voborníková 19, 58. Václavíková 2.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články