Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ženský sprint ve znamení tří korunek. Zlatou Brorssonovou doplnila třetí Öbergová

Biatlonovou mistryní Evropy ve sprintu v běloruském Raubiči se stala Mona Brorssonová ze Švédska. Na střelnici jako jedna z mála ani jednou nechybovala a suverénně si dojela pro zlato. Dominanci Seveřanek potvrdila bronzová Hanna Öbergová, stříbro vybojovala Jekatěrina Jurlovová-Perchtová z Ruska.

Mona Brorssonová
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Medichini

Sprint žen na evropském šampionátu patřil Švédkám. Ačkoli byla hlavní favoritkou širokého pole 91 biatlonistek Öbergová, závod opanovala její krajanka Brorssonová, která na rozdíl od známější kolegyně při střelbě nechybovala a navíc přidala i rychlý běh. V cíli se radovala s náskokem 37 sekund před Jurlovovou-Perchtovou, která se mýlila jen jednou.

Öbergová musela i kvůli dvěma nepřesnostem v závěru přidat a povedeným finišem získala alespoň bronz, který udržela o pět desetin sekundy před čtvrtou Světlanou Mironovovou z Ruska. Z českých reprezentantek byla nejrychlejší Lucie Charvátová na 12. místě, do stíhacího závodu s ní postoupila celá sestava ve složení Jessica Jislová, Anna Tkadlecová i Ludmila Horká.

"Složité podmínky nebyly. Lucka Charvátová předvedla stabilní výkon, škoda té stojky. Jessica Jislová, u ní takový průměrný výsledek, ještě se nedostala do top formy. Doufáme, že na závěrečné přípravě před mistrovstvím světa s tím ještě dokáže něco udělat," hodnotil po závodě trenér B týmu žen Tomáš Kašpar.

Jak závod probíhal?

Brorssonová se startovním číslem 10 nastoupila do závodu zostra a od začátku byla v hledáčku kamer. Prvním výrazným momentem byla její úvodní střelecká položka, když se vleže nemýlila a do další fáze vyjížděla s náskokem. Po trati navíc rychle běžela a držela se v popředí virtuálního pořadí.

Brzy se připomněla i Öbergová, která vyjela do sprintu s vysokým číslem 50. Podobně jako Jurlovová-Perchtová na úvod nechybovala a zařadila se do okruhu hlavních aspirantek na zlato. Problém ale nastal na stojce, kde Öbergová minula dva terče a výrazně si zkomplikovala situaci.

Dobře jela z českých biatlonistek Charvátová, která se dokonce držela na průběžném pátém místě. Dvěma chybami na druhé položce se ale připravila o tvrdě vybojovanou pozici a postupně se propadala. V cíli byla sedmá, nakonec ale skončila dvanáctá se ztrátou 78 sekund.

Brorssonovou nakonec nikdo neohrozil. Také proto, že za ní předvedla první čistou střelbu až pátá Karoline Knottenová z Norska. Když se zdálo, že Öbergová nebude mít ani bronz, spustila Švédka v cílové rovince spurt a těsně dojela třetí.

Ostatní Češky obsadily pozice v první padesátce, čímž si vybojovaly podobně jako Charvátová místenku ve stíhacím závodě. Jislová doběhla 19., Horká 41. a Tkadlecová se umístila na 47. příčce.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Raubiči (Bělorusko):

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Brorssonová (Švéd.) 19:37,4 (0), 2. Jurlovová-Perchtová (Rus.) -37,5 (1), 3. Öbergová (Švéd.) -45,6 (2), ...12. Charvátová -1:18,6 (2), 19. Jislová -1:37,5 (1), 41. Horká -2:21,9 (3), 47. Tkadlecová (všechny ČR) -2:34,9 (1).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články