Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Vytrvalostní závod vyhrál nestárnoucí Björndalen, Čechům se nedařilo

Östersund – Úvodní individuální závod na 20 kilometrů ve Světovém poháru biatlonistů ovládl legendární Nor Ole Einar Björndalen před Němcem Simonem Schemppem a Rusem Alexejem Volkovem. Nejlepší z Čechů Jaroslav Soukup skončil osmadvacátý, na vítěze ztratil bezmála čtyři minuty. Bodoval ještě pětatřicátý Ondřej Moravec. SP v Östersundu pokračuje ve čtvrtek vytrvalostním závodem žen. I ten nabídne ČT sport a náš web živě od 17:10.

Ole Einar Björndalen
zdroj: ČTK/AP

Čeští závodníci neprožili dobrý start do sezony. Jako první na trať za mírného sněžení a nevyzpytatelného větru vyrazil Michal Krčmář. Na úvodní střelbě vleže jednou chyboval, stejně jako jeho kolegové z týmu Moravec, Soukup, Michal Šlesingr i Tomáš Krupčík. Všech pět Čechů rozběhlo závod velmi opatrně. I další průběh nepřinesl zlepšení, naopak. Češi skončili s nechvályhodnou střeleckou bilancí. Moravec, Soukup a Krupčík si připsali tři trestné minuty. Šlesingr chyboval pětkrát, Krčmář dokonce šestkrát.

"Nezvládli jsme to střelecky a běžecky to také nebylo ono. Celkově to byl slabý výkon. Určitě zklamání," zhodnotil bezprostředně po závodu šéftrenér Ondřej Rybář.

Závod načali výborně Norové, ani jeden z nich nechyboval. Obhájce prvenství ve světovém poháru Martin Fourcade zvolil start až ve druhé polovině startovního pole a po běžecké stránce ukazoval, že i na startu nového ročníku má skvělou formu. Jenže poslední střelbu nezvládl, třikrát se netrefil do černého a dojel až jednadvacátý.

Björndalen po pětadevadesáté

V průběhu klání přestalo sněžit a začalo drobně mrholit. Do popředí se prodral Němec Schempp, kterého stíhali bezchybní Volkov a norská legenda Björndalen. Rus v posledním okruhu odpadl a dojel třetí, zato Björndalen si zkušeně pohlídal poslední střelbu a vybojoval už své 95. vítězství ve Světovém poháru v kariéře.

Jednačtyřicetiletý Björndalen se radoval z triumfu poprvé od sprintu na loňské olympiádě v Soči. Vytrvalostní závod naposledy ovládl před šesti lety na mistrovství světa v korejském Pchjongčchangu. "Zase ukázal, že dává biatlonu sto padesát procent. Někdo říkal, že by chtěl stovku výher. Jde tvrdě za svým cílem," řekl Rybář o norském biatlonistovi.

Výsledky vytrvalostního závodu mužů

1. Björndalen (Nor.) 50:14,5 (0 tr. minut), 2. Schempp (Něm.) -27,1 (1), 3. Volkov (Rus.) -38,2 (0), 4. Svendsen (Nor.) -1:44,0 (2) a Fillon Maillet -1:44,0 (2), 6. S. Fourcade (oba Fr.) -2:04,4 (2), 7. Eder -2:07,8 (2), 8. Landertinger (oba Rak.) -2:14,6 (2), 9. Birkeland (oba Rak.) -2:14,9 (2), 10. Semjonov (Ukr.) -2:20,6 (2), ...28. Soukup -3:53,9 (3), 35. Moravec -4:30,9 (3), 53. Šlesingr -5:32,5 (5), 58. Krupčík -5:48,4 (3), 70. Krčmář (všichni ČR) -7:19,3 (6).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články