Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Střelba a psychika. Rybář před vánoční přípravou vyhlašuje: Jít do toho s čistou hlavou

Výsledky zatím příliš důvodů k jásotu nedávají. Čeští biatlonisté se trápí, důkazem toho byla jejich absence v závodu s hromadným startem v Annecy. Šéftrenér Ondřej Rybář ovšem neskládá zbraně. Přes vánoční svátky chce s týmem zapracovat na přesnosti střelby a také na psychice.

Světový pohár v biatlonu ve francouzském Annecy
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Nebyl bych tak pesimistický. Všichni to berou jako národní tragédii, ale tohle je sport," prohlásil Rybář po závodech ve Francii. Nejlepší umístění mužů zaznamenal dvaadvacátý ve stíhačce Michal Krčmář.

"V uplynulých sezonách jsem říkal, připravte se na to, že přijdou chvíle, že to třeba tak nepůjde. Nejde to pořád stupňovat do výšin," zdůraznil Rybář.

Prvním úkolem je konsolidovat síly a prodat v závodech to, co natrénovali biatlonisté v přípravě. "Budeme rádi, když se vrátíme zpátky do první desítky, kde už je to krůček k pódiu," vyhlásil Rybář první postupný krok.

Desítka je ovšem zatím proklatě daleko. Zatímco ženám už se nahlédnout mezi elitu podařilo, muži stále čekají byť jen na umístění v první dvacítce. Důvody?

"Cítíme, kde nás bota tlačí. Je to hlavně ve střelecké části, kde se nám nedaří nulovat, což je v tak nabitém poli zásadní. Kdybychom si ty závody rozebraly, tak to má ty fatální následky třetí desítky," popsal Rybář.

Roli hraje i psychika. Šéftrenér důvěřuje správné přípravě. "Nejhorší je to, že závodník chce udělat radost nejen sobě, ale i lidem kolem sebe a fanouškům. Chce ukázat, že se na to připravil. Musí jít do závodu uvolněně a musí to přijít samo na povrch, nesmí to moc chtít. Na to musíme zapracovat," zdůraznil.

Jasná mysl, rychlé nohy, dobrá technika, klid, rozvaha a tak dále. "Doufám, že bude dost času na to osvěžit si to, co jsme v letní přípravě udělali, aby závodníci přišli po Novém roce s čistou hlavou a zkusili prodat, co natrénovali."

V lednu čekají reprezentanty zastávky v Oberhofu, Ruhpoldingu a Anterselvě. Olympijské hry startují za necelé dva měsíce. Času není nazbyt. "Nebude to samozřejmě jednoduché. Vstup do sezony si všichni představovali daleko líp, ale od toho tady jsme. Na přípravu se těším. Je na čem dělat," podtrhl Rybář.

A zase to zdraví

K tomu ještě třeba přičíst zdravotní trable. Gabriela Koukalová, největší hvězda posledních let, stále nedořešila problémy s bolestí v lýtkách a konec strastiplné poutě k uzdravení je v nedohlednu. Pak ještě krátký výčet: rameno Evy Puskarčíkové, noha Adama Václavíka a teď čerstvý přírůstek: koleno Michala Šlesingra, které ho nepustilo do poslední stíhačky.

"Měli jsme spoustu zdravotních problémů a provází nás dál. Chtěl jsem tohle téma před sezonou ukončit, ale bohužel Michal Šlesingr si nešťastně zranil koleno a u Evy se znovu ozvalo rameno. To jsou ale věci, které by nás neměly tolik strašit," uvedl Rybář.

Co je teď nejdůležitější? Hodit nepronikavé výsledky za hlavu. "Jít do závodů s čistou hlavou."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články