Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sprintu vládl Johannes Bö, Krčmář se vešel do desítky

Johannes Bö ovládl i s jednou chybou na střelnici úvodní sprint Světového poháru biatlonistů. Nejlépe z Čechů dopadl bezchybný Michal Krčmář, který se umístil na hraně elitní desítky. Životní maximum si vylepšil druhým místem Francouz Antonine Guigonnat, třetí skončil Rus Alexander Loginov.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Pokljuka zalitá sluncem. Nikoli už však pro velkého favorita Martina Fourcada. Jeho výkon zastínili jiní. V běhu mu to na trati vůbec nesedlo – na Johannese Böho ztratil přes minutu a deset sekund. Na vítězství ve vytrvalostním závodě tak ani zdaleka nenavázal, skončil 24.

To Böovi byli při chuti. Oba sice na střelnici jednou chybovali, ale podobně jako všichni Norové po trati letěli, vždyť celá pětice se v rychlosti běhu umístila v elitní desítce. A bylo to znát i v celkových výsledcích. Hned čtveřice se umístila v osmičce, včetně nadějného Sindreho Pettersena, který s vysokým startovním číslem 93 obsadil 6. místo. "Nejhůře" z norské reprezentace skončil pětadvacátý Birkeland.

Je nám líto, video expirovalo.
Krčmář skončil v pokljuckém sprintu desátý

Krčmář na rozdíl od mnoha jiných v úvodních minutách závodu výborně zastřílel a na své poměry i vcelku rychle – dohromady za 57 sekund. Na trati ztratil v běhu na vítěze něco málo přes minutu. Jako obvykle se mu vydařil finiš a bylo z toho 10. místo.

"Na trati jsem se necítil úplně špatně, nechal jsem tam úplně všechno," prohlásil Krčmář v cíli závodu. Desátým místem navázal na patnáctou příčku ze čtvrtečního vytrvalostního závodu. "Co se týče konzistence výkonů, je to pro mě rozhodně nejlepší úvodní svěťák, co jsem kdy jel. Jsem rád, že jsem si potvrdil dobré pocity z přípravy. Jde to dobrým směrem," dodal.

Bodoval i dvacátý Ondřej Moravec. "Stoják – jednoduše řečeno jsem na to neměl. Lítalo mi to nahoru dolů. Nedokázal jsem to zklidnit, nemělo to rytmus ani rychlost. Ta položka byla špatná," popsal Moravec střelbu, na které chyboval.

Michal Šlesingr s jednou chybou na 47. místě na body nedosáhl. Stíhačku si ještě zajistil 50. Tomáš Krupčík. V nedělním klání se naopak nepředstaví Adam Václavík, který doběhl v 69. čase.

Co se v Pokljuce událo?

Kanaďan Gow zahájil vřavu, na které se podílelo 110 biatlonistů. Zpočátku se na úvodní střelbě hodně chybovalo a k vidění bylo brzké cvakání. Zatímco Fourcade minul hned první ranou, Krčmář odstřílel vcelku svižně a hlavně čistě. Patřil mu stejný čas jako Rusu Garaničevovi.

Velmi nespokojený byl po posledním výstřelu vleže Ital Hofer, který jinak rozjel závod podle svých zvyklostí rychle. Bezchybní byli i bratři Böovi a Moravec.

Mezitím už ale odstřílel čistě na druhé položce Fourcade a za ním jedoucí Krčmář. Po dvou nulách šel do vedení a pílil za výborným výsledkem.

Nul ovšem začalo přibývat. Američan Doherty měl na Krčmáře ztrátu jen necelých čtyř sekund. To Eder měl náskok více než 15 a Tarjei Bö i s jednou minelou šest sekund. A další rychlonozí biatlonisté se také hlásili o slovo: Johannes Bö, Rastorgujevs nebo Desthieux.

Johannes Bö na trati sprintu v Pokljuce
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Moravec udělal tradiční chybu na čtvrté ráně vestoje, Šlesingr vleže nesestřelil jeden z terčů. Moravec běžel podobně jako jeho týmový kolega Krčmář a v cíli byl o 23 sekund pomalejší.

Trať se nezpomalovala, ba naopak. Využil toho dokonale Johannes Bö. I s jednou chybou neměl konkurenci a na svého bratra najel více než půl minuty. Krčmář na něj ztratil více než 42 sekund.

Šlesingr vestoje mířil přesně, ale stačilo to jen na pozici na hranicích bodů. Prosazovali se další. Rus Loginov či Francouz Guigonnat. Oba zrychlili a v cíli byl v lepším čase druhý jmenovaný.

Šlesingr jel o poznání pomaleji než třeba Moravec se stejným počtem chyb a na body to nestačilo. Krupčík i Václavík udělali na ležce rovněž po jedné chybě a byl to boj o účast ve stíhačce. U prvního úspěšný, u druhého nikoli.

Výsledky SP v biatlonu v Pokljuce

Muži - sprint 10 km: 1. J. T. Bö (Nor.) 23:46,3 (1 tr. okruh), 2. Guigonnat (Fr.) -16,1 (0), 3. Loginov (Rus.) -16,4 (0), 4. T. Bö (Nor.) -31,2 (1), 5. Doll (Něm.) -32,5 (0), 6. Pettersen (Nor.) -32,9 (0), 7. Desthieux (Fr.) -35,1 (2), 8. L'Abee-Lund (Nor.) -35,8 (1), 9. Eder (Rak.) -35,9 (0), 10. Krčmář -42,5 (0), ...20. Moravec -1:06,0 (1), 47. Šlesingr -1:47,5 (1), 50. Krupčík -1:51,5 (2), 69. Václavík (všichni ČR) -2:12,4 (2).

Průběžné pořadí SP (po 2 z 26 závodech): 1. J. T. Bö 96, 2. Guigonnat 88, 3. Eder 80, 4. M. Fourcade (Fr.) 77, 5. Loginov 60, 6. Samuelsson (Švéd.) 59, 7. Krčmář 57, ...24. Moravec 32.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články