Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šest českých biatlonistů na startu v Östersundu. Stíhačky ale může ohrozit extrémní mráz

Čeští biatlonisté uzavírají stíhačkami první zastávku Světového poháru v Östersundu. Z pohledu reprezentantek to bude závod chudý, kvalifikovaly se pouze Markéta Davidová a Jessica Jislová, ale budou startovat až s notným odstupem na čelo. U mužů je výsledek po sprintu přece jen lepší. Do závodu prošli hned čtyři včetně Michala Krčmáře. Přímé přenosy sledujte ve 13:55, resp. 15:55 na ČT sport a ČT sport Plus.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/AP

Davidová minula při střelbě vleže ve sprintu hned první terč a další dvě chyby přidala ve "stojce". Na vítěznou Francouzku Lou Jeanmonnotovou ztratila minutu a 51 sekund a startovat bude sedmatřicátá Markéta Davidová.

Do stíhacího závodu pro nejlepších šedesát startujících se vedle ní dostala už jen Jessica Jislová, která udělala na střelnici rovněž tři chyby a byla šestapadesátá. 

"Pocity jsou špatné. Špatně střílím a bohužel ostatní státy měly v porovnání s námi lyže o třídu jinde," řekla po závodu Davidová, která měla 22. běžecký čas. Ke stavu lyží se již vyjádřil český servis, který vysvětlil, co mohlo být onou příčinou.

České závodníky navíc trápí extrémně nízké teploty ve Švédsku, pocitově je i přes dvacet stupňů pod nulou. "Jsem tu fakt nabalená. Mám od začátku zalepený obličej, to samé i prsty. Naštěstí tohle jsem vychytala," komentovala Davidová mráz v Östersundu.

Jeanmonnotová může útočit na výhru teprve ve druhém individuálním závodu SP. Dosud získala jen dva triumfy ze smíšených a dva z tradičních štafet. Pětadvacetiletá Francouzka byla jednou z deseti závodnic, která ve sprintu neudělala na střelnici ani jednu chybu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih sprintu biatlonistek v Östersundu

Sprint překvapivě vyhrál Němec Philipp Nawrath, který se ve třiceti letech poprvé dostal mezi elitu na stupně vítězů a ukončil tak vítěznou sérii Johannese Thingnese Böa, který ovládl všechny sprinty v minulé sezoně.

Nejlepší český reprezentant Michal Krčmář po dvou trestných kolech obsadil 25. místo, když se o šanci na lepší výsledek připravil na první střelbě. Mrzly mu však ruce. 

"Totálně mi zmrzla ruka, střílel jsem jenom po paměti. Vůbec jsem neměl cit na spoušti. A jak jsem šel položkou dál a dál, tak se to zhoršovalo. Mrzí mě to, protože nebyly takové podmínky, se kterými bych se nemohl popasovat," řekl Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

"Michal říkal, že jen tahal, tahal a čekal, že ho rána překvapí. Je to škoda, s jednou se závodit dá, s více už ne. Nezvládli jsme to na střelnici a máme na čem pracovat, je to začátek sezony. Výsledky nás mrzí, protože jsme nebyli zase tak daleko od toho, aby tady nějaký dobrý výsledek padl," prohlásil trenér Michael Málek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih sprintu biatlonistů v Östersundu

Na vítěze ztratil Krčmář minutu a 51 sekund a bodoval jako jediný z českých reprezentantů. Stíhačku pojedou taktéž Mikuláš Karlík, jemuž s jednou chybou na 41. místě utekl bod o jedinou desetinu sekundy.

"Bál jsem se toho, že mi budou mrznout ruce na střelnici, ale horší to bylo na trati. Ve druhém a třetím kole mi začaly mrznout sliny v krku, nemohl jsem se pořádně nadechnout," uvedl Karlík. Z 46. příčky z Čechů vystartuje ještě Jonáš Mareček a z 54. místa Adam Václavík.

V neděli hlásí předpověď pro Östersund čtrnáct stupňů pod nulou a je možné, že stíhací závody nebude možno uskutečnit. O tom rozhodne jury během dne.

"Někdo zimu snáší líp, někdo hůř, ale jsou to takové podmínky a musíme se s tím vypořádat. Každý závod je trochu jiný, doufejme, že se na to závodníci víc adaptovali," řekl kouč Málek.

Elitní seriál se v příštím týdnu stěhuje do Hochfilzenu, tedy tradiční rakouské zastávky SP před Vánoci.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondřej Moravec o mazání a výkonech biatlonistů
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články