Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Davidová je psychicky dole, jsem překvapen, řekl Moravec. Problémy se servisem? Nejsme jediní

Nebývalo v minulosti prakticky vůbec zvykem, aby z úst českých biatlonistů zaznívala tak přímá a tvrdá kritika servisního týmu. Ačkoli se hned v úvodu Světového poháru v Östersundu o minulém víkendu mohlo zdát, že přechod na vosky bez fluoru nebude dělat české reprezentaci velké problémy, opak je pravdou. Lyže nepodržely ani muže při štafetě, ani ženy ve sprintu. A závodníci dali svůj názor jasně najevo.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/AP

Někomu se podaří namazat lépe, jako třeba Norům, někomu hůře. Poslední dva závody českému týmu z tohoto pohledu vůbec nevyšly.

"Četl jsem vyjádření i německého šéfa, který to řekl krásně, že tahle situace bude dělat to, že jednou namažou skvěle a podruhé to bude nekonkurenceschopné. A děje se to. Asi to bude takhle," předpokládá v rozhovoru pro ČT sport bývalý reprezentant Ondřej Moravec.

V pátečním sprintu byla z Češek nejlepší se třemi trestnými koly sedmatřicátá Markéta Davidová, a do stíhačky se dostala už jen Jessica Jislová, která udělala na střelnici rovněž tři chyby a byla šestapadesátá.

"U Jessicy věřím v posun, ona je výborná střelkyně," řekl Moravec.

"Pocity jsou špatné. Špatně střílím a bohužel ostatní státy měly v porovnání s námi lyže o třídu jinde," řekla Davidová, která měla 22. běžecký čas.

"Ten rozhovor mluví za vše. Je zklamaná, psychicky dole. To se rozhodně projeví. Nechci zmiňovat lyže, ale na psychice to nepřidá," uvedl Moravec pro Českou televizi.

"Pro mě je to trochu překvapení, protože Markéta byla poslední dva tři roky, co už nezávodím, výborně psychicky připravená. A to letos nemáme. Něco tam hraje roli, a teď se můžeme bavit, co to je," dodal trojnásobný olympijský medailista v sezoně, kdy Česká republika bude hostit očekávané mistrovství světa.

Na lyže si následně stěžovala i Tereza Voborníková, která také třikrát minula a skončila na 64. příčce. "Můj pocit nebyl na lyžích kdovíjaký. Nejelo se mi nejlépe a lyže mě bohužel také nepodržely. I proto je výsledek takový, jaký je," uvedla.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK/AP

O den předtím české kvarteto ve složení Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček a Adam Václavík skončilo desáté ve štafetě. Právě Krčmář si na špatné lyže stěžoval velice.

"Bylo to velký špatný. Přišlo mi, že mě někdo drží zezadu na gumě. Mrzí mě to, protože předtím s tím tady problém nebyl, ale tohle nebylo vůbec konkurenceschopné," mrzelo ho.

Hned, jak po závodě přišel do kamionu, otevíral servis podle Krčmáře dveře a omlouval se. "Říkal jsem, ať se neomlouvají, že jsme všichni jen lidi. Diskutovali jsme, Beni (Benjamin Eder, šéf servisu, pozn. red.) popisoval, že nějaká složka přišla ke změně, kluci to analyzovali a pak to šli testovat," uvedla česká jedniča.

Podle servismana Samuela Závalce tým přišel na to, kde nastala chyba. "Snažili jsme se to vyřešit, takže to snad bude v normálu. Nerad bych se k tomu vyjadřoval, protože každý tým má know-how. Ale snažili jsme se něco vylepšit, a nevyšlo to."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih sprintu biatlonistek v Östersundu

Podle Závalce se z problému vždy dalo nějak vykličkovat tím, že se po prvním úseku ještě "něco vymyslelo", pokud byly špatné lyže. To již nyní není možné, protože lyže se musí půl hodiny před startem závodníka odevzdat na kontrolu. 

"A my se lyží už nemůžeme dotýkat, nemůžeme si je brát nazpět. Veděli jsme, že je to lzé, ale nemohli jsme s tím nic udělat," vysvětlil Závalec. "Všichni jsme lidi, chyby se stávají a kluci k tomu přistoupili jako profesionálové," chápal Krčmář.

Moravec: Loajalita? Asi to tak závodníci cítí

Podle Moravce je pro všechny přechod na bezfluorové vosky naprostou inovací. "Je to i nový způsob mazání. Nejsem odborník, ale myslím, že tam odborníky dost velké máme. Beni rozumí strukturám, teď je potřeba najít správnou cestu. Nejsme v tom jediní, států, které s tím bojují, je víc."

Tak či tak ale dříve nebývalo zvykem, že by na rozhovorech po závodě zazněla až tak přímá kritika připravenosti lyží. Loajalita servisu jakoby se trochu vytrácela.

"Jestli jsem to řekl jednou za svou kariéru... Je to jiný, mění se to, a asi to tady prostě bude teď častěji. Já doufám, že ne, ale je to změna, která je k debatě. Závodníci to tak možná cítí. Není to otázka, která by se měla rozebírat na veřenosti, ale když to sami říkají, tak to znamená, že ano," zamyslel se Moravec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články