Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rybář: V Oberhofu se naplnilo, že ani v této sezoně by to nemělo být úplně jalové

Čeští biatlonisté mají za sebou zatím nejpovedenější zastávku v této sezoně Světového poháru. Netěší jen třetí místo Veroniky Vítkové ze sprintu, ale především zlepšené výkony v běhu a s tím konečně výsledkový průlom v mužské reprezentaci. Zatím to však zdaleka není ideální a i vinou nepříjemné mlhy nezískali Češi ve štafetách potřebné body do Poháru národů.

zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Vystoupení v Oberhofu považujeme za dobré, jsme s ním určitě spokojení," shrnul šéftrenér Ondřej Rybář.

Vítkové bronz, pak ještě desátá příčka Evy Puksarčíkové, osmé a deváté místo Michala Krčmáře, jedenácté a třinácté Ondřeje Moravce…

Nejen konečné výsledky mohou být pro další vývoj sezony povzbudivé. Moravec byl například ve stíhacím závodu čtvrtý nejrychlejší na trati, Michal Krčmář jedenáctý. "Jsou tam i vlaštovky jako běžecké časy kluků nebo Verči. Dá se na tom najít už hodně věcí pozitivních," podotkl Rybář.

Už před Vánoci Rybář zdůrazňoval, že je důležité se prosadit do elitní desítky. Pak už k pódiovým umístění chybí kousek. V prvních třech zastávkách se přitom Češi nedokázali přiblížit ani první dvacítce. "Je vidět, že ať je to mužský nebo ženský tým, pořád tam máme lidi, kteří jsou schopní do desítky promluvit… Byl to první závod, ve kterém se naplnilo, že ani v této sezoně by to nemělo být úplně jalové."

První výraznější vzpruha v doposud nepříliš povzbudivé sezoně. "Celé tohle kolo přineslo klid do týmu, že ta práce nebyla nadarmo," podtrhl kouč.

Stále je co zlepšovat

Sami závodníci ale vědí o svých limitech. "Cítil jsem už ve Francii, že forma jde nahoru a tady se to potvrzuje. Stále mě však tlačí bota v rychlosti střelby," uvedl Krčmář po stíhacím závodě.

Jen na střelnici v něm ztratil 43 sekund, a to se na trati dohání hodně těžko. "Na tréninku se mi daří střílet rychle, ale přijde závod a hlava prostě moc chce. Jsem svázaný, neuvolněný, a pak tam jsou ty vteřinky navíc. Dobře o tom vím, ale nedaří se mi to prolomit," upozornil český závodník, který poskočil v celkovém pořadí SP už na 26. místo. To bude důležité i pro účast v závodu s hromadným startem, který je v Ruhpoldingu na programu v neděli.

Ilustrační foto

Ještě před tím se však ve středu běží vytrvalostní závod. Na něj si brousí zuby i Ondřej Moravec, který si rovněž výrazněji v SP polepšil na 31. příčku. Ví však, že se musí vyvarovat netrefených terčů jako ve stíhačce. "Hlavu prostě na ležku ještě nemám tam, kde bych ji mít potřeboval. Věřím, že do vytrvalostního závodu v Ruhpoldingu se to změní, protože tam by mě každý netrefený terč hodně mrzel. Na přípravě v Hochfilzenu jsem vleže neminul snad žádný terč, a tak doufám, že ta pohoda se mi nejpozději s příjezdem do Alp zase vrátí," uvedl.

Kam nechodí slunce

Loni byl v Oberhofu druhý ve sprintu Michal Šlesingr, Vítková třetím místem navázala na tři roky staré vítězství. Přesto to nejoblíbenější štace z pohledu Ondřeje Rybáře není. "Jsou tu dobré výsledky, ale ty jsou i na jiných místech. Počasí je mizerné."

Déšť, větrné poryvy, mlha. V Durynském lese je zpravidla nehostinno. "Byl bych pro, aby to dali do jiného termínu nebo na jiné místo, ale když se tady má závodit, tak tady budeme závodit jako všichni ostatní," konstatoval Rybář. Možná se tu už brzy sejdou všichni při příležitosti jedné z nejvýznamnějších akcí, Oberhof totiž kandiduje na konání mistrovství světa v roce 2023.

Zdroj
ČT sport,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články