Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Pád Charvátové obral Češky o možnost bojovat o vítězství, štafetu ovládly Norky

Česká štafeta ve složení Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová dojela v Anterselvě šestá. Ještě po sedmé střelbě bojovaly Češky o vítězství, ale Lucie Charvátová ve sjezdu upadla. Vyhrály Norky před Ruskami a Francouzkami.

Klíčový okamžik se odehrál v předposledním běžeckém kole. Charvátová bojovala s Tandrevoldovou o prvenství, ostatní štafety ztrácely. Jenže česká reprezentantka nezvládla zatáčku a dlouho se vracela na trať. Na střelnici navíc musela dlouho dostávat sníh z mířidel a nakonec dojela do cíle zklamaná.

"V zatáčce je plotna, Lucka si na ní přišlápla a bylo to hotové… Je to sypké a ledové, trochu to s ní zacloumalo," uvedl trenér Jiří Holubec.

"Jsem v pořádku, ztratila jsem ale cenné vteřiny a hodně sil," posteskla si Charvátová.

"Zatáčka nebyla dobře připravená. Je to tam vyplužený, vysmykovaný. Neprojela jsem to profesionálně a bála jsem se od včerejška, trošku jsem tam brejkovala a kousla se mi hrana," přiblížila Charvátová.

Chvilku jí trvalo, než se vydrápala z hlubšího sněhu zpět nahoru. "To bylo, jako když se topíte. A měla jsem starost o zbraň, ale z této stránky jsem dopadla dobře," řekla Charvátová. Před stojkou musela několikrát profouknout hledí, vyndat náboj z hlavně a vyměnit zásobník. Ulevila si při tom i jadrným slovem. Dvakrát dobíjela, ale na trestné kolo nemusela. "Naštěstí jsem to ustála, ale vteřin jsem tam ztratila moc," uznala.

Také Davidová upadla

Nebyl to jediný pád Češky, ve třetím úseku se na trať nedobrovolně poroučela také Markéta Davidová. "Čtyři (dobíjení) je moc. Ještě jsem ve druhém kole spadla. Takže to ode mě nebyl dobrý výkon. Mám trochu ohlý palec, ale to do zítřka rozdýchám," popsala Davidová.

Češky přitom rozjely závod dobře. Na prvním úseku udržela kontakt Jislová, která si ve štafetách v poslední době libuje. "Jsem ráda, že mě zase střelba podržela. Na trati jsem se cítila líp než včera," shrnula Jislová, kterou čeká v neděli ještě závod s hromadným startem.

Voborníková neztratila na čelo mnoho, musela jen dvakrát dobíjet. Celkově střílely Češky s osmi náhradními náboji zdaleka nejlépe z celého startovního pole.

Co se dělo na trati

Od začátku do toho řádně šlapala Brorssonová. Na první střelbu si vypracovala drobný náskok na zbytek pole. Švédka navíc zastřílela čistě a odjela spolu s Alimbekavovou. Jislová také v silnějším větru nezaváhala a byla třetí s mankem čtrnácti sekund. Norka Knottenová musela na trestné kolo.

Jislová zvládla skvěle i střelbu vestoje a odjela pátá s minimálním mankem na vedoucí Bělorusky. Naopak Norsko ztrácelo už bezmála minutu. Tempo Alimbekavové s Brorssonovou akceptovala zprvu Vittozziová, naopak Jislová mírně ztrácela.

Voborníková vyjela do svého úseku pátá v kontaktu se Švýcarskem s odstupem 22 sekund na čelo. Kromě Knottenové se nepovedl úvodní úsek ani Němce Weidelové. Němky předávaly šestnácté.

Voborníková na trati ztrácela několik pozic, ale ležku zvládla perfektně. V nevyzpytatelných větrných podmínkách neminula terč a odjela pátá. Švédky musely na trestný okruh, Wiererová dobila až třetím nábojem podobně jako Braisazová Bouchetová.

Ruska Rezcovová šla po stojce do čela a výborně si stály i druhé Kanaďanky. Voborníková musela dvakrát dobíjet a byla šestá. Brzy se před ní dostala Francouzka Braisazová Bouchetová.

Davidová ztrácela na startu svého úseku na sedmém místě 47 sekund na Rusko, ale na další medailové pozice jen něco málo přes dvacet sekund. Běloruska Leščanková se vinou trestného kola propadla až za české reprezentantky.

Davidová dvakrát dobíjela a držela se na páté příčce. Rusky jely neochvějně v čele. Až do šesté střelby. Ta kompletně zamíchala pořadím. Kazakevičová musela na tři trestná kola a chybovaly i mnohé další. První byly Italky a Davidová se i se dvěma dobíjeními vyšvihla na druhou pozici. Za ní se ocitly rázem Norky zásluhou Lienové a Němky díky Hettichové.

Charvátová přebírala spolu s Tandrevoldovou v čele, mírně ztrácely Italky a Němky. Češka s Norkou jely synchronizovaně a vleže téměř shodně střílely. Ostatní štafety se vzdalovaly.

Jenže pak přišel nešťastný pád ve sjezdu, Charvátová ztratila půlminutu a na střelnici další čas profukováním dioptru. Dvakrát dobíjela a rázem byla šestá. Norsko si jelo pro vítězství. O stříbro se praly štafety Francie, Ruska a Itálie.

Výsledky štafet biatlonistek v Anterselvě

1. Norsko (Knottenová, Eckhoffová, Lienová, Tandrevoldová) 1:12:54,1 (1+10), 2. Rusko (Vasnětcovová, Rezcovová, Kazakevičová, Nigmatullinová) -24,6 (3+12), 3. Francie (Chevalierová, Braisazová-Bouchetová, Botetová, Bescondová) -32,6 (0+13), 4. Itálie -32,6 (0+13), 5. USA -50,1 (0+13), 6. ČR (Jislová, Voborníková, Davidová, Charvátová) -59,8 (0+8), 7. Švýcarsko -1:03,7 (1+11), 8. Německo -1:08,2 (0+13), 9. Finsko -1:18,9 (0+10), 10. Polsko -1:36,0 (1+13).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články