Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Norové ovládli úvod biatlonového ME. Nejlepší z Čechů ve vytrvalostním závodu byl Václavík

Vytrvalostní závody, kterým začalo mistrovství Evropy v Osrblie, zcela ovládli na obou frontách Norové. Zvítězil Vebjörn Sörum před Johanem Olavem Botnem a Martinem Uldalem. Nejlepším biatlonistou z jiné země byl až šestý Američan Vincent Bonacci. Mezi ženami se zase blýskla Norka Maren Kirkeeideová. Nejlepší z českých závodníků Adam Václavík obsadil 30. příčku, dalším se dařilo ještě hůře.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Biatlonové ME otevřely výhry Norů

První závod šampionátu ovlivňovalo silné sněžení, kvůli čemuž panovaly velmi složité podmínky na trati. Zdaleka nejlépe se s tím popasovali Norové. Botn byl na lyžích výrazně nejrychlejší, o více než minutu předčil vítězného Söruma, druhý ovšem skončil v součtu jen vinou dvou chyb na první střelbě.

Čechům se nedařilo především na střelnici. Nejlépe cílil Ondřej Mánek, ale se dvěma minelami a pomalejším během nemířil vysoko, byl na 61. místě. Václavík minul čtyři terče, osmasedmdesátý Luděk Abrahám pět a Mikuláš Karlík dokonce šest. Ten skončil na 66. pozici. Jakub Štvrtecký nakonec do závodu neodstartoval.

V závodu biatlonistek byla Kirkeeeideová na střelnici bezchybná, navíc předvedla perfektní běh. Druhá skončila Alina Stremousová z Moldavská, třetí překvapivě domácí Ema Kapustová. Obě navíc se čtyřmi nulami.

Tereza Vinklárková se třemi chybami se vešla až do první čtyřicítky, byla třiatřicátá. O dvaadvacet pozic hůře dojela po čtyřech netrefených terčích Kristýna Otcovská. Sedmašedesátá Eliška Václavíková si dovolila dokonce pět trestných minut.

Evropský šampionát je důležitý i pro konečnou českou nominaci na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. O místenku usilují především Václavík s Karlíkem. V dalších dnech se na ME pojedou sprinty, stíhačky a v závěru týdne ještě singl-mix se smíšenou štafetou.

Výsledky:

Muži (20 km): 1. Sörum 51:32,7 (0 tr. minut), 2. Botn -1:09,7 (2), 3. Uldal (všichni Nor.) -1:44,9 (1), ...30. Václavík -6:07,3 (4), 61. Mánek -8:28,3 (2), 66. Karlík -8:37,1 (6), 78. Abrahám (všichni ČR) -9:57,6 (5).

Ženy (15 km): 1. Kirkeeideová (Nor.) 41:26,2 (0), 2. Stremousová (Mold.) -46,5 (0), 3. Kapustová (SR) -59,1 (0), ...33. Vinklárková -4:57,8 (3), 55. Otcovská -7:06,7 (4), 67. Václavíková (všechny ČR) -8:30,9 (5).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články