Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Nelituju, že jsem se rozhodl skončit. Z mého pohledu je to pravý čas, hodnotil Moravec

Poslední závod, navíc velice emotivní, má za sebou. Ondřej Moravec zakončil bohatou kariéru 17. místem ve smíšených štafetách v Novém Městě na Moravě. Českého biatlonistu v cíli symbolicky čekali jeho nejbližší – manželka Veronika, dcera Rozálie a syn Ondřej, kterým se teď bude moct víc věnovat.

Ondřej Moravec s dcerou
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Já moc často nebrečím, ale tentokrát jsem brečel jako malé dítě. Vůbec jsem nečekal, že tam budou," řekl Moravec, který po nedělním závodě v 36 letech ukončil kariéru ověnčenou třemi olympijskými medailemi a šesti z mistrovství světa.

Ještě ráno mluvil s manželkou po telefonu a domlouvali se, že domů přijede v pondělí. Nečekal, že vzhledem k opatření proti koronaviru by mohli z Letohradu přijet do Nového Města na Moravě. "A když jsem je viděl v cíli, tak to bylo nádherný. Nevím, jak se jim to podařilo, ale super, že tady byli. Musím poděkovat, že sem jeli."

Při loučení mu tleskali jeho reprezentační kolegové, realizační tým a organizátoři Světového poháru. Fanoušci ve Vysočina Areně kvůli pandemii chyběli.

Moravec rady sportovců ocenil

Na velkoplošné obrazovce se odehrála v sestřihu celá Moravcova kariéra, ke které mu následně gratulovali a udělovali rady do nejbližších dnů třeba hokejista Jaromír Jágr, žokej Josef Váňa, oštěpařka Barbora Špotáková či judista Lukáš Krpálek.

"Bylo neskutečné, co se dělo v cíli. Chci poděkovat všem, kteří se na tom podíleli. Nerad bych na někoho zapomněl, prostě všem," řekl Moravec.

Krátce po posledním závodu kariéry pociťoval nostalgii. "Dvacet let je dvacet let, to jen tak nezavřeš," konstatoval. "Určitě mi to bude chybět, to je jasný. Ale nelituju, že jsem se rozhodl skončit. Z mého pohledu je to pravý čas. Sice jsem smutný, biatlon je taková moje rodina, ale to je už minulost. Teď mě čeká jiný život s mojí vlastní rodinou a na ten se strašně těším."

Poslední závod jel ve smíšené štafetě dvojic a zažil něco, co předtím neznal. Po pěti trestných kolech Lucie Charvátové na prvním úseku se strachovali, aby nebyli dojeti a staženi ze závodu. "Abych viděl cílovou rovinku," řekl Moravec.

Na střelnici pak riskoval

I on na svém prvním úseku na ležce chyboval a jel jedno trestné kolo. "Mohly hrát roli emoce," připustil. Když jel druhý úsek, už ukázal své schopnosti. Vestoje sestřelil všechny terče za šestnáct vteřin. "Šel jsem do toho vabank a nasypal to tam," smál se.

V cílové rovince předstihl Slováky a Moldavany, plácl si s kolegy z týmu a skončil v objetí pětileté dcery a dvouapůlletého syna. Následně ho zkropilo šampaňské a slyšel, že už je bývalým biatlonistou. "To je zvláštní spojení," podivoval se. Poslední díl SP za týden v Östersundu už bude sledovat v televizi.

V nejbližších dnech stráví čas s rodinou. A bude si užívat normální věci. "Co jsem třeba dělal, ale tak na třicet procent. Až to bude možné, zajedu třeba za sousedy a poklábosíme," řekl Moravec. Svou budoucnost bude řešit později. "Odpočinu si a možná za měsíc, dva začnu přemýšlet, co budu dělat dál," uvedl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články