Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Naději na medaili odstřelila Charvátová. Češky ale po stíhací jízdě skončily čtvrté

Pokljuka (Slovinsko) – Nebýt nepovedeného druhého úseku Lucie Charvátové, mohla česká štafeta usilovat v Pokljuce klidně o triumf. Kvarteto, v němž figurovaly ještě Eva Puskarčíková, Veronika Vítková a Gabriela Koukalová, ale nakonec obsadilo po stíhací jízdě čtvrtou pozici s 19sekundovou ztrátou na třetí Ukrajinky. Z výhry se radovaly Němky s Laurou Dahlmeierovou, která ve Slovinsku slaví zlatý hattrick.

Veronika Vítková (vpravo) předává štafetu Gabriele Koukalové
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Když před závodem mluvil šéftrenér Ondřej Rybář o nadějích české čtveřice, měl jasno. "Pokud nebudeme kroužit na trestném kole, holky mohou pomýšlet strašně vysoko. Vždyť všechny jsou schopné jezdit v závodech do dvacítky," prozradil. A jeho slova byla prorocká. Tři ze čtyř členek štafety předvedly skvělý výkon, ovšem Lucii Charvátové se tentokrát vůbec nedařilo.

Nejmladší členka české štafety sice po předávce držela první pozici, jenže jí nevyšla ležecká položka. Po ní musela na dvě trestná kola a nedařilo se jí ani ve zbytku úseku. "Lucka bohužel vůbec nezvládla první položku, ty rány šly hodně vedle, zřejmě z toho byla celá rozklepaná. Pak vůbec nevím, co se jí stalo na posledním okruhu, kde hodně ztrácela běžecky," řekl trenér Zdeněk Vítek.

Češky tak nabraly obrovskou ztrátu, kterou sice díky Veronice Vítkové a Gabriele Koukalové dokázaly snížit a přeskočily spoustu týmů. Na lepší než čtvrté místo to v úvodním závodě disciplíny ale nestačilo.

Pro bronz si totiž před Češkami dojely Ukrajinky, které dokázaly odolat ataku Koukalové díky výbornému výkonu teprve jednadvacetileté Anastasie Merkušinové jak na lyžích, tak i na střelnici.

Velkou bitvu nabídl boj o vítězství, do kterého se dostaly Němky a Francouzky. Vše rozhodly až závěrečné stovky metrů, ve kterých si to rozdaly Laura Dahlmeierová a Marie Dorinová Habertová. Skvělou formu v Slovinsku nakonec prokázala první jmenovaná. Své soupeřce utekla a v cíli mohla slavit třetí pokljucké vítězství.

Nepovedená ležka Charvátovou zlomila

Čtvrté místo je pro Češky vylepšením loňské sezony, kdy v úvodní štafetě skončily šesté. Ambice před závěrečným závodem v Pokljuce však díky skvělým výkonům mířily hodně vysoko.

A největší česká hvězda posledních dní Eva Puskarčíková očekávání začala naplňovat od startu. Osmá žena sprintu a bronzová ze stíhačky na životní výkony navázala i na prvním úseku. Jak ve velké pohodě je, naznačila v běhu, kde svým soupeřkám ujížděla a balík závodnic roztrhala.

Dobře si vedla i na střelnici, kde první ležku rychle vyčistila. Při stojce sice musela jednou dobíjet, ale nabranou ztrátu dokázala smazat a Charvátové předávala na prvním místě v zádech s Ukrajinou a s desetisekundovým náskokem na Kazachstán.

Česká mladice na běžecké vystoupení krajanky navázala a dokázala si před sokyněmi držet drobný odstup. Pak ale přišla kritická ležka, která vše zlomila. Rány Charvátové vůbec nenacházely cíl. Hned pětkrát minula černé terče. To v součtu znamenalo dvě trestná kola, ztrátu na první místo přes minutu na první Němky a dvanáctou pozici po odjezdu ze střelnice.

Charvátovou nepovedená položka rozhodila. Na stojce chybovala dvakrát, ale tentokrát opravu zvládla. Problém však byl pro ni jinak silný běh, během běnž ztrácela drahocenné sekundy a Vítkové předala až jako jedenáctá s mankem 1:41 minuty na Ukrajinky, jež měly na Němky a Francouzky 15sekundový náskok.

Vítková se tak musela pustit do stahování a dařilo se jí. V běhu ukrajovala sekundy a z čisté ležky odjízděla už osmá se ztrátou 1:19 min.

Česká reprezentantka po sněhu letěla a užuž se zdálo, že bude mít pódium na dohled. Při poslední ráně vestoje ovšem minula a chybu napravila až napodruhé, kvůli čemuž ztratila drahocenné sekundy a Koukalová vyrážela na trať jako šestá zhruba s minutou na bronzové Ukrajinky a 1:20 minuty na vedoucí Francouzky.

Obhájkyně velkého glóbu za triumf ve Světovém poháru, která netradičně nahradila Vítkovou ve finiši štafety, do toho šlápla a potvrzovala dobré výkony ze Slovinska. Už na první ležku dojela jako čtvrtá a stejnou pozici si nakonec i přes čisté položky udržela do cíle. Mladičká Ukrajinka Merkušinová jí totiž stejně dobrým výkonem nedala příležitost k útoku.

Drama vrcholilo ale na čele, kde se praly Dorinová Habertová a Dahlmeierová. Obě se sjely před poslední stojkou, kterou odstřílely totožně a ve stejném čase vyrážely ukrajovat poslední část. V ní ale Němka nedala své soupeřce šanci a díky triumfu napodobila Francouze Martina Fourcada, jenž v Pokljuce rovněž získal tři zlata.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko)

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Německo (Hinzová, Hildebrandová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová) 1:11:31,1 (0+9), 2. Francie (Chevalierová, Braisazová, Aymonierová, Dorinová Habertová) -10,1 (0+3), 3. Ukrajina (Varvynecová, Džimaová, Pidhrušná, Merkušynová) -37,7 (0+3), 4. ČR (Puskarčíková, Charvátová, Vítková, Koukalová) -56,3 (2+9), 5. Norsko -2:01,6 (2+15), 6. Rusko -2:08,6 (0+8).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články