Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Na Švédy ve štafetě neměl nikdo, Moravec zařídil Česku sedmé místo

Samuelsson na posledním úseku zařídil Švédům triumf v rakouském Hochfilzenu. Česká čtveřice biatlonistů skončila v úvodní štafetě Světového poháru v nejlepší desítce. Kvarteto Michal Šlesingr, Jakub Štvrtecký, Michal Krčmář a Ondřej Moravec bylo mezi šestadvaceti týmy sedmé. Druzí za Švédy byli Norové a třetí Němci. 

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Obecně jsme se sedmým místem spokojení, protože je to hodně vyrovnané. Moc slabých štafet tady není," řekl kouč Zdeněk Vítek k výsledku českých biatlonistů. 

Štafetu mužů rozběhl nejrychleji Švýcar Eger, střílel bezchybně a jeho tempu nikdo nestačil. V českém kvartetu měl velkou premiéru ve Světovém poháru Štvrtecký, který je v devatenácti ještě v juniorském věku, musel zaskočit z IBU Cupu kvůli zdravotním problémům dalších členů A týmu.

"S ležkou spokojenost, stojka byla trošku pomalejší. První půlku závodu se mi, na to jak teď jezdím, jelo slušně. V závěru už jsem toho měl dost," přiznal Šlesingr, který po prvním úseku předával debutujícímu mladíkovi na devátém místě s malou ztrátou na stupně vítězů. Vleže pak Štvrtecký střílel skvěle – dal nulu a ze střelnice vybíhal pátý. V kontaktu se držel až do střelby vstoje, kde třikrát minul, klesl na dvanácté místo a pole se roztrhalo.

V čele už v tu dobu řádil Ital Hofer, který utekl Švýcaru Ederovi. Štvrtecký bojoval a předával Krčmářovi na jedenáctém místě se ztrátou 51 vteřin. Italy dál táhl za triumfem Windisch, o další místa za ním už byla tlačenice. "Kuba předvedl úžasný výkon. Musím ho pochválit za běžecký výkon a za ležku. Na začátku stojky mi zatrnulo, ale se štěstím to dostřílel," zhodnotil Vítek Štvrteckého vystoupení.

Krčmář ztratil, když na ležce dvakrát dobíjel a klesl na čtrnácté místo. Při střelbě vstoje využil Švéd Stenersen jedné nepřesnosti Itala a na špici utvořili duo. Krčmář pak odstřílel přesně, vybíhal dvanáctý a předával desátý.  "Michal se nepodíval, že oproti nástřelu víc foukalo. To je asi největší škoda, každá dobíjená je znát. Mohli jsme se motat okolo pátého místa," uvedl trenér. "Tu chybu při ležce beru na sebe," dodal Krčmář.

Za českou reprezentaci finišoval Moravec. Ten držel desítku i po první střelbě, kde jednou dobíjel. Vstoje už ale byl bezchybný a rychlý a nakonec z toho bylo sedmé pořadí. Pevnější nervy v boji o vítězství projevil při střelbě vleže Samuelsson. Na druhé místo se dostal Nor  Christiansen a svou pozici už uhájil.

Muži (4x7,5 km):

1. Švédsko (Femling, Ponsiluoma, Stenersen, Samuelsson) 1:16:10,6 (0+5), 2. Norsko (Birkeland, L'Abee-Lund, T. Bö, Christiansen) -3,6 (0+7), 3. Německo (Schempp, Kühn, Peiffer, Doll) -28,8 (1+6), 4. Rakousko -41,7 (0+7), 5. Rusko -52,7 (0+10), 6. Itálie -1:13,3 (0+7), 7. Česko (Šlesingr, Štvrtecký, Krčmář, Moravec) -1:22,6 (0+7).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články