Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Z náhradníka finišman, mladík Krčmář si na štafetu věří

Nové Město na Moravě - Před necelým měsícem oslavil biatlonista Michal Krčmář dvaadvacáté narozeniny a v sobotu poprvé v kariéře okusí atmosféru mistrovství světa. Šanci dostane jako finišman české štafety. "Věřím, že v hlavě to mám v pohodě a že to zvládnu. Diváci jsou pro závodníka pomoc, tak to mám postavený, když si to probírám v hlavě," řekl benjamínek české reprezentace.

Michal Krčmář
zdroj: biatlon.cz

Krčmář byl od začátku šampionátu v Novém Městě na Moravě náhradníkem, ale kouč ho nominoval do štafety místo Zdeňka Vítka. "Štafetu mám rád, ten závod se mi líbí," usmíval se Krčmář a věřil, že premiéru v bouřlivém domácím prostředí ustojí.

"Věřím, že to zvládne, a doufám, že mu to vyjde jako loni na mistrovství světa juniorů," řekl trenér Ondřej Rybář. Před rokem ve finském Kontiolahti vytáhl Krčmář českou juniorskou štafetu ve finiši ze čtvrtého místa ke stříbru.

Ve světovém poháru startoval Krčmář jen párkrát, ale letos v lednu si už roli finišmana české štafety vyzkoušel a v Oberhofu ji dovezl na osmém místě.

V Novém Městě na Moravě Krčmář až dosud jen trénoval. "Jsem závoďák a chtěl bych závodit," říkal si, ale nepočítal, že by mohl jet individuální závod, i když k tomu měl při onemocnění Michala Šlesingra blízko. "Byl jsem rád, že byl Michal schopen startovat, protože takhle se dostat na start bych nechtěl," řekl Krčmář.

Trénink byl před plnými tribunami zážitek

Už jen trénink před zaplněnými tribunami byl pro Krčmáře během minulých dní zážitkem. "Když jsem se chodil před startem závodů svézt na tratě a už tam byli lidi, tak se trénovalo samo. Užíval jsem si atmosféru," řekl Krčmář.

Od svých kolegů v týmu - Šlesingra, Jaroslava Soukupa, Ondřeje Moravce i Vítka, ve všech případech medailistů z mistrovství světa - se snaží Krčmář co nejvíce naučit. "Chci maximálně využít, že je mám vedle sebe na tréninku, při závodech. Budu se snažit jít v jejich stopách, i když bude hodně těžké je napodobit," řekl mladík.

Na Moravcovi obdivuje Krčmář svědomitost a píli. "Je stopadesátiprocentní ve všem a Michal Šlesingr má správnou závodnickou hlavu," řekl Krčmář. Od Soukupa by si rád vzal lyžařskou ladnost. "Radost na něj na lyžích pohledět a Bleky (Vítek) má výjimečnost ve své pro biatlon vhodné flegmatičnosti," řekl Krčmář.

Vrcholem sezony bude pro Krčmáře nadcházející mistrovství Evropy v Bulharsku. "K tomu směřuji," řekl rodák z Vrchlabí. Start na mistrovství světa na Vysočině bere jako velkou poctu. "Šampionát je třešnička na dortu v sezoně."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články