Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Svendsen: Je za mnou spousta tvrdé práce

Nové Město na Moravě – Jiří Rejnman v pořadu Biatlon VIP tentokrát přivítal patrně největší hvězdu novoměstského šampionátu – Emila Hegle Svendsena. Sebevědomý a velice úspěšný biatlonista sbírá medaile plnými hrstmi, postaral se také o zatím nejdramatičtější finiš mistrovství, když ve stíhacím závodě v posledních metrech udolal Francouze Fourcada.

Emil Hegle Svendsen
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Samozřejmě, že to byla velká bitva. Ale tohle byla moje taktika, čekal jsem prostě na sprint. Nevyhrál jsem o moc, ale stačilo to – takže jsem šťastný," říká Svendsen o dramatickém závěru, ve kterém předstihl nejen nakonec druhého Fourcada, ale i dvojici ruských závodníků.

Svendsen má za sebou obdivuhodnou kariéru – již jako junior hladce přestoupil do seniorské kategorie a ocitl se tak naráz v týmu s hvězdami jako Lars Berger, Halvard Hanevold nebo Ole Einar Björndalen. "Když jsem přišel do týmu, tak tam bylo mnoho velkých hvězd a pro mě to bylo tvrdé. Na druhou stranu mi to ale pomáhalo růst a já jim musím poděkovat za to, že na mě byli tak tvrdí. Byly to dobré časy, ale zároveň velice těžké. Velmi mě to posílilo."

V současném biatlonu záleží na sebemenších detailech – rozhodnout může cokoliv od správných nutričních hodnot až po klidný spánek den před závodem. "Příprava a vůle vyhrát, to je většinou o fyzičce. Ale samozřejmě na to musíte být i mentálně připraven – to je důležité hlavně na střelnici. Jako biatlonista musíte být silní duševně i tělesně."

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlon VIP

Svendsen už má tři tituly mistra světa – je v jeho silách zvítězit ve všech šesti disciplínách? "Možné je všechno. Ale snažit se dosáhnout všech šesti zlatých, to si snad člověk ani nemůže klást za cíl. Rozdíly jsou velice malé, rozhoduje leckdy i pár milimetrů. Je velice těžké cokoliv předvídat. Zatím ale jde vše hladce a já si to užívám."

Nezanedbatelná je i role biatlonových fanoušků. Právě z Norska jich mnoho přijelo podpořit krále novoměstského mistrovství. Za Svendsenem dorazila i jeho nejbližší rodina a norský reprezentant jejich přítomnost oceňuje. "Norové jsou dobří v oslavách a vůbec jde o nadšené lidi. Jsou rádi, že tu jsou, a já také."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články