Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Sprint ovládla Pidhrušná, nejlepší Češka Vítková skončila desátá

Nové Město na Moravě - Česká biatlonistka Veronika Vítková skončila na mistrovství světa desátá ve sprintu na 7,5 km. V Novém Městě na Moravě nečekaně vyhrála Ukrajinka Olena Pidhrušná, která získala svoji první medaili z vrcholné akce. Druhá skončila Norka Tora Bergerová před další ukrajinskou biatlonistkou Vitou Semerenkovou. Gabriela Soukalová doběhla čtrnáctá.

Vítězka sprintu Olena Pidhrušná
zdroj: ČTK

Pidhrušná dosud nebyla na velké akci ani v první desítce, ale soupeřky dnes deklasovala bezchybnou střelbou a také rychlým během. Bergerová sice běžela rychleji, ale o zlato se připravila chybou na střelnici. Semerenková naopak neminula a díky tomu odsunula o necelé dvě sekundy na čtvrtou pozici favoritku Olgu Zajcevovou z Ruska. 

Pro české závodnice to byl povedený závod, což ve studiu potvrdil i trenér reprezentace Jindřich Šikola. Hned tři ze čtyř českých závodnic se díky svým výsledkům kvalifikovaly do zítřejšího stíhacího závodu. Pro Veroniku Vítkovou je navíc desáté místo splněním jejího očekávání - a zítra by se chtěla pořadím prokousat ještě dále. Dnes jí k dobrému výsledku pomohla hlavně bezchybná střelba.

Vítková od začátku běžela dobře, vyčistila svůj první terč a usadila se v elitní desítce. Bezchybná byla i při druhé střelecké položce a na cenný kov v tu chvíli ztrácela šest sekund. V závěru závodu však nestíhala běžecky a na Pidhrušnou ztratila v cíli necelých 51 sekund. 

"Střelba byla dnes dobrá, jsem spokojená, zvládla jsem to," řekla České televizi Vítková. Přiznala ale, že v závěru už běžecky nestíhala. "První kolo jsem se cítila dobře, ale třetí už hodně bolelo," dodala s tím, že do nedělního stíhacího závodu má dobrou pozici. 

Veronika Vítková:

"Jsem ráda, že jsem to dokázala podržet na střelnici a že jsem dokázala dát dvě nuly, co dávám normálně na tréninku. Řekla jsem si, že to umím, že dokážu dávat nuly a pohlídala jsem si vítr."

Vítková v cíli působila sebevědomě, klidně a bez nervů. "Jo, jsem v pohodě, ale jestli mi to vydrží celý šampionát, to nevím," usmála se. Hodně na klidu a jistotě Vítkové přidal bronz ze smíšené štafety. "Křídla úplně medaile nedodává, ale sebevědomí ano," řekla. Medaili má položenou na okně hotelového pokoje.

Soukalová, byť ji před šampionátem trápila nemoc, byla od začátku rychlejší než Vítková, po první bezchybné střelbě byla dokonce šestá, ale jedna chyba při stojce ji trochu srazila dolů. Přesto výborným během udržela pro stíhačku odstup do minuty. 

"Ta minela mrzí moc. Ale je pravda, že běžecky ten závod byl strašně těžký a hrozně jsem se trápila už od prvního kola, takže jsem si vůbec do střelby nevěřila," řekla. Na kdyby se prý ale nehraje. "Jsem spokojená, doufám, že s tím zítra půjde ještě něco udělat," dodala Soukalová. 

Gabriela Soukalová:

"S výsledkem jsem spokojená moc, kdyby mi někdo řekl, že budu do dvacítky, těžko bych mu věřila. V předchozím závodě to bylo běžecky utrpení, ale teď to bylo dobrý."

Vzpruhou před sprintem byl také bronz ze čtvrteční smíšené štafety. Soukalová cítila, že díky cennému kovu z ní spadla určitá tíha odpovědnosti. "Už jsem dnes žádnou necítila a jelo se mi lehčeji," řekla a těšila se na stíhačku. "Snad se bude běh ještě lepšit a doufám, že s Verčou ukážeme, že se to dá ještě zlepšit," přála si pro sebe i desátou ze sprintu Vítkovou.

Stíhací závod poběží také Jitka Landová, která na šampionátu sbírá spíše zkušenosti, nicméně na střelnici měla dvě nuly a obsadila 47. pozici. Nedělní start naopak těsně unikl jednašedesáté Barboře Tomešové, a to o 2,1 sekundy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články