Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Soukalová jako zjevení a návrat medailového juniora Moravce

Pokljuka – Slovinský areál zalitý sluncem, zapadán sněhem, pokropen deštěm i zahalen do mlhy přinesl českým závodníkům nevídané úspěchy. Gabriela Soukalová se definitivně usadila ve světové elitě, skončila první, druhá a třetí a šlape na paty vedoucí Norce Toře Bergerové. Na pódium si poprvé v kariéře stoupl Ondřej Moravec. Celkově si z Pokljuky odvezli Češi sedm umístění v první desítce. Nerodí se jedna hvězda, září celý český biatlon.

"Co k tomu vystoupení Gabči v Pokljuce říci. První, druhá, třetí... ne, to není ztráta formy," uvedl v nadsázce trenér Jindřich Šikola na svazovém webu.

Třiadvacetiletá biatlonistka předvádí neuvěřitelné výkony. Nejenže patří mezi nejlepší běžkyně, ale i její střelecká muška je obdivuhodná. V Pokljuce minula z padesáti terčů jen dva při mlžném závodu s masovým startem. Sám trenér Šikola hledal odpověď, kde našla jeho svěřenkyně tolik sil i pro nedělní závod, ve kterém zkompletovala třetí pozicí medailová umístění. "Jela jako z partesu. Nevím, kde ještě sebrala síly, protože po sobotě byla hodně unavená. Byla to krása ji sledovat," dodal Šikola.

Do této sezony se mohla Soukalová pyšnit 22. místem na loňském světovém šampionátu. V letošní sezoně skončila z osmi startů nejhůře čtrnáctá, čtyřikrát to dotáhla do elitní desítky, třikrát byla mezi nejlepšími třemi a jednou dokonce vyhrála.

Lákadlo pro diváky

Soukalová má perspektivu a při mistrovství světa v Novém Městě na Moravě by mohla být hlavním tahákem pro fanoušky. Pokud naváže na úspěchy i po Novém roce, o čemž celý český tým nepochybuje, musí očekávat vzrůstající tlak. "Aby byla hvězda, musí jezdit výsledky trvale. Má k tomu veškeré předpoklady," uvedl předseda organizačního výboru šampionátu Jiří Hamza. "Může nám pomoct, aby se po mistrovství světa nad biatlonem nezavřela voda," dodal Hamza pro deník Sport.

Češi v celkovém pořadí SP:

Muži: 17. Moravec 172, 26. Šlesingr 122, 42. Vítek 50.

Ženy: 2. Soukalová 305, 19. Vítková 177, 69. Zvařičová 7.

Už o tomto víkendu biatlonistka původem z Jablonce nad Nisou poznala všechny stránky slávy. Radost, ale i povinnosti. "Zprvu ta popularita byla horší než ten závod, ze začátku mi to bylo dost nepříjemné. Ubíralo mi to čas na regeneraci, ale když má člověk dobrý výsledek, dá mu to křídla a zvládne všechno," prohlásila.

Uvědomuje si, že si na sebe upletla trochu bič v sezoně s vrcholem na MS před domácím publikem. "Načasovala jsem formu, abych přilákala diváky. Aby přišli a zaplatili," žertovala. Je připravena na to, že na stupních vítězů nebude pořád. "Sláva je pomíjivá. Navíc jsem mladá holka, která ještě nemá tak stabilní výkonnost," upozornila.

Český biatlon však nemá jedinou osobnost schopnou bojovat o nejvyšší umístění. Veronika Vítková se vrátila po nepříliš podařených závodech v Hochfilzenu k výsledkům, jaké předváděla v Östersundu. Bezchybnou střelbou si pomohla k osmému a pátému místu ve sprintu a stíhacím závodě. "Až na výpadek v Hochfilzenu mám z úvodu sezony velkou radost. Vždyť jsem čtyřikrát skončila v elitní desítce," uvedla Vítková po neděli.

Ze spolupráce dvou českých biatlonistek může mít trenér Šikola radost. V týmu je zdravá konkurence. "Pomohlo mi, že trénujeme s Verčou (Vítkovou) spolu, vzájemně si pomáháme, hecujeme a je to větší zábava," prohlásila po návratu z Pokljuky Soukalová.

Dvaadvacetiletý německý blesk

Zatímco Vítková patří co do rychlosti běhu do druhé nebo třetí desítky, Soukalová se pravidelně umisťuje mezi prvními deseti, suverénkou je v tomto směru superrychlá Němka Miriam Gössnerová.

Miriam Gössnerová
zdroj: ČTK/AP

Například ve stíhacím závodu byla rychlejší než Soukalová o více než 1 minutu a 40 sekund a druhou nejrychlejší běžkyni Finku Kaisu Mäkäräinenovou porazila o více než 44 sekund. Není proto divu, že se jí novináři ptají, zda by nechtěla vyzkoušet v biatlonové pauze závody klasiků na Tour de Ski. Pokud zlepší nepřesnou střelbu (ve sprintu, ve kterém dojela druhá, chybovala dvakrát, ve stíhačce, kterou opanovala, dokonce pětkrát, v závodu s hromadným startem čtyřikrát), nebude mít konkurenci. Rýsuje se tak důstojná nástupkyně Magdaleny Neunerové.

Životní závod Ondřeje Moravce jako motivace do budoucna

Tři čeští biatlonisté bojovali o účast v závodě s hromadným startem. Zatímco Zdeněk Vítek ztratil šance už po nevydařeném sprintu, Michal Šlesingr si vyrovnanými výkony, které stačily na druhou desítku, nedělní závod zajistil. Výrazný průnik do elity však zaznamenal Moravec druhým místem ve stíhačce.

Moravec před lety nasbíral osm juniorských medailí ze šampionátů, ale teprve v osmadvaceti letech se prosadil na stupně vítězů mezi seniory. "Teprve poslední dva roky na sobě opravdu cítím zlepšení. Do té doby jsem býval často nemocný, zraněný nebo mi scházelo sebevědomí," přiznal český reprezentant na svazovém webu. Důležité jsou pro něj zkušenosti. Při stíhačce se poučil z chyb při poslední položce vytrvalostního závodu v Östersundu, kde útočil dokonce na vítězství. "Čím vícekrát to zažiji, tím lépe. Svendsen a Fourcade to prožili možná stokrát, já se to učím, a to je velký rozdíl," zdůraznil.

Ondřej Moravec
zdroj: Isifa/EPA

V nedělním závodu to Moravcovi ani Šlesingrovi nešlo podle představ. Oba přiznali, že na ně dopadla únava, Šlesingr navíc bojoval s nachlazením. Zkušený český reprezentant, kterému nyní patří 26. příčka ve světovém poháru, však zůstává optimistou. "Chtěl jsem být mnohem výš. Ale vím, že mám natrénováno, běžecké časy jsem měl vždy na špici, takže se zatím nebojím, že bych se nezlepšil. Mezi svátky chci zapracovat na střelbě a věřím, že dobré výsledky přijdou," řekl Šlesingr.

Moravec ukázal, že pokud mu závod sedne, je schopen se prát o nejvyšší mety. Šlesingr předvádí vyrovnané kvalitní běžecké výkony, zbývá jen seřídit mušku. Zdeněk Vítek naznačil, že se navzdory výkyvům na střelnici dokáže prosadit na bodovaná místa. Po Novém roce by se měl k reprezentaci připojit Jaroslav Soukup, medailista z letošního světového šampionátu. Před závody v Oberhofu a Ruhpoldingu má i česká mužská reprezentace velký potenciál.

Češi v úvodních třech závodech

SP v Östersundu

Muži

Individuální závod: 14. Moravec, 31. Šlesingr, 57. Holubec, 85. Krupčík, 99. Vítek.

Sprint: 34. Vítek, 41. Šlesingr, 69. Moravec, 83. Holubec, 88. Krupčík.

Stíhačka: 27. Šlesingr, 35. Vítek.

Ženy

Individuální závod: 10. Soukalová, 31. Vítková, 64. Tomešová, 73. Zvařičová.

Sprint: 9. Vítková, 14. Soukalová, 34. Zvařičová, 71. Tomešová.

Stíhačka: 7. Vítková, 13. Soukalová, 54. Zvařičová.

SP v Hochfilzenu

Muži

Sprint: 18. Vítek, 19. Šlesingr, 23. Moravec, 55. Holubec, Krupčík.

Stíhačka: 16. Moravec, 27. Vítek, 47. Šlesingr, 55. Krupčík, 59. Holubec.

Ženy

Sprint: 14. Soukalová, 52. Vítková, 70. Zvařičová, 105. Tomešová.

Stíhačka: 11. Soukalová, 42. Vítková.

SP v Pokljuce

Muži

Sprint: 8. Moravec, 18. Šlesingr, 50. Vítek, 67. Krupčík, 79. Kristejn.

Stíhací závod: 2. Moravec, 11. Šlesingr, 41. Vítek.

Závod s hromadným startem: 18. Šlesingr, 27. Moravec.

Ženy

Sprint: 1. Soukalová, 8. Vítková, 71. Landová, 78. Zvařičová.

Stíhací závod: 2. Soukalová, 5. Vítková.

Závod s hromadným startem: 3. Soukalová, 16. Vítková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články