Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hodně to pro mě znamená, bilancuje vyrovnání Björndalenova rekordu Bö

Králem letošního MS biatlonistů se stal norský fenomén Johannes Thingnes Bö. S Novým Městem na Moravě se rozloučil zlatem ze závodu s hromadným startem, kterým vyrovnal rekord Ole Einara Björndalena. "Znamená to pro mě hodně, Ole je skutečný idol," uvedl Bö.

Biatlonové MS v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Třicetiletý Bö vyrovnal Björndalena na třetí pokus. Ve čtvrteční štafetě dvojic doplatil na chyby Ingrid Landmark Tandrevoldové a byl třetí. V sobotní mužské štafetě zase skončil druhý kvůli třem trestným kolům finišmana Vetleho Sjaastada Christiansena.

"Dnes to byl krásný závod. Mistrovství světa nekončí, dokud není u konce závod s hromadným startem. Koncentroval jsem se na to, abych předvedl co nejlepší výkon. Od začátku jsme to vepředu rozjeli velmi rychle a snažili se být co nejlepší, abychom získali medaile," uvedl Bö, kterého na dalších pódiových příčkách doplnili Lotyš Andrejs Rastorgujevs a Francouz Quentin Fillon Maillet.

Čtyřnásobný vítěz Světového poháru získal v Novém Městě na Moravě medaili v každé disciplíně, vedle tří zlatých má také tři stříbrné a jeden bronz. Sedm cenných kovů na jednom šampionátu se mu podařilo vybojovat podruhé za sebou, vloni měl v Oberhofu bilanci 5-1-1. Celkem má ze světových šampionátů 38 medailí a od dalšího Björndalenova rekordu ho dělí sedm cenných kovů.

Skvělý člověk, gratuloval Björndalen

Padesátiletý Björndalen o dvacet let mladšímu krajanovi pogratuloval. "Johannes je skvělý člověk, se kterým se dá být na stejném stupínku. Je to výborný biatlonista a teď jsme na tom oba stejně," uvedl osminásobný olympijský šampion pro norský web WG.

S blahopřáním se připojil také český závodník Michal Krčmář. "Je to člověk, který je nastavený jen na první místa. Já mu to ve finále přeju. Mám rád lidi, kteří překonávají rekordy a boří historické milníky. On je má před sebou a já mu jen fandím," uvedl Krčmář.

Podle reprezentačního trenéra Michaela Málka je těžké Björndalena s Böem srovnávat. "Za doby Oleho nebylo tolik disciplín jako teď, kdy jsou smíšené štafety nebo smíšené štafety dvojic. Možná by toho Björndalen měl také trochu víc, protože s Torou Bergerovou patřili ve své době ke špičkám biatlonu. Teď je ale zase konkurence vyrovnanější než dřív. Johannesovo vyrovnání Oleho je určitě milník, ale každá doba má svého hrdinu," řekl Málek.

Ole Einar Björndalen
zdroj: Reuters

Norovy výkony ocenil také Ondřej Moravec, který byl v Novém Městě v roli experta ČT sport. Pokusil se jej také srovnat s jeho předchůdcem Olem Einarem Björndalenem. Bö je v jeho očích lepším biatlonistou, Björndalena však ocenil za přesah do běžeckého lyžování. 

"Těžko se to hodnotí. Největším biatlonistou je v mých očích asi Johannes. V Oleho éře nebyla tak velká konkurence jako dnes. Z globálního sportovního hlediska bych ale dal navrch Oleho, protože se motal do běžeckého lyžování a vyhrál zde i závod Světového poháru," uvedl. 

Třicetiletý Bö vyrovnal Björndalenův rekord 20 zlatých medailí z MS díky nedělnímu triumfu ve Vysočina Areně v závodě s hromadným startem. Rodák ze Strynu má celkem 38 medailí, o sedm méně než Björndalen. Dotáhnout ho může časem i v počtu individuálních výher ve Světovém poháru. Má jich 81, Björndalen zůstává v čele s 95.

"Na počet výher ho sfoukne jak nic. Počet medailí na mistrovství světa také udělá. Těžce se mu ale bude dělat olympiáda," podotkl Moravec. Pod pěti kruhy má Björndalen zatím o tři zlaté medaile více (8:5), má také náskok v počtu celkových medailí (13:8). "Johannes má sice k dispozici více disciplín, ale pro Nory je olympiáda celkem vyhrocená," doplnil Moravec.

U Böa přesto viděl velký rozdíl v motivaci. V Novém Městě na Moravě vystupoval Nor hladověji než dříve. "Vidím na něm, jak chce strašně vyhrávat. Je to na něm znát víc než vloni," řekl Moravec. "Potkal jsem ho i po vytrvalostním závodě a byl jak měsíček na hnoji. Úplně zářil. Určitě také pro něj znamenalo, že byl na stupních s bratrem Tarjeim," uvedl mistr světa ze smíšených štafet z roku 2015.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články