Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

O českém týmu i komentování. Kdo nic nezkusí, ničeho nedosáhne, říká biatlonový expert Dostál

Bývalý biatlonista Roman Dostál je neodmyslitelnou součástí sportovního vysílání České televize. Jako spolukomentátor a expert provází diváky zejména závody Světového poháru a mistrovství světa. A jak sám říká, důležitá je zejména příprava a koncentrace. "Všechno do hlavy opravdu nasypat nejde," tvrdí. Přímé přenosy a zpravodajství z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Veronika Vítková na trati vytrvalostního závodu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Příprava je jedna věc, zkušenost druhá. A vzhledem k tomu, že Dostál je mistrem světa z vytrvalostního závodu v Hochfilzenu v roce 2005, má skutečně odkud brát.

"Když jsem v dějišti přímo, je to pro mě skvělý. Jdu si projet trať, vidím, jak to reálně vypadá, jaký je sníh, počasí na střelnici. Jako bývalý závodník si to dokážu vyhodnotit, jak tohle může průběh závodů ovlivňovat," vysvětluje Dostál.

To kombinuje s dostupnými informacemi před startem. "Z hlavy určitě všechno nedávám. Během závodu se potřebujeme trochu soustředit i na jeho průběh, takže občas je potřeba se podívat i do papíru," doplňuje Dostál.

K dispozici má vedle startovních listin i velice užitečnou věc. Datacenter Mezinárodní biatlonové unie poskytuje on-line dokonale podrobný přehled toho, co se právě odehrává na trati i střelnici.

"To je obrovská věc. Nejen pro komentátora, ale i samotného diváka. Když nesedím v kabině a jsem doma, tak si to zapnu. Dá se z toho načerpat spousta informací, které člověk nevidí v reálu. Je to velká pomoc," říká Dostál.

Do komentátorské kabiny míří zhruba hodinu před závodem. Důležitá je koncentrace a finální příprava. "Jdeme si poslechnout i vysílání ze studia, abychom věděli, o čem se kluci baví, abychom na to mohli případně navázat."

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Když hovoří Dostál v množném čísle, má na mysli povětšinou kolegu komentátora Jiřího Rejmana, s jehož hlasem jsou biatlonové přenosy ČT sport spojeny nejvíce.

"Už jsme si na sebe zvykli. Kdo sleduje biatlon, ví, že to není běžecké lyžování. Hodně se to mění. Do poslední chvíle, ač to Jirku někdy hodně svádí, nevíte, jak to dopadne. Ale to je to kouzlo. Občas si naběhneme i my."

Östersundské tratě ho bavily už během kariéry. A líbí se mu stále. I když střelnice je trochu jiná káva. "Je velmi obtížná. Nejen samotným příjezdem, ale i povětrnostními podmínkami. Hodně na ní fouká," líčí Dostál.

Jiří Rejman
zdroj: ČT autor: Ondřej Nováček

Je přesvědčen o tom, že výkony české reprezentace půjdou opět nahoru. "V běžecké části bychom si všichni představovali, že to bude lepší. Jako bývalý sportovec vím, že i taková jsou období. Jsou to jen lidi," říká osmačtyřicetiletý bývalý biatlonista, který startoval na třech zimních olympiádách.

Pozitivně vnímá i loňský příchod norského trenéra Egila Gjellanda k týmu žen. "Kdo nic nového nezkusí, nemůže v životě nic dosáhnout. Je potřeba stále něco hledat. Egila znám jako sportovce a povahově je to skvělý kluk. Jako trenér má u norského týmu něco za sebou. Holky mu věří, a to je pozitivní," dodává Dostál.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články