Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kouč Sanitra si splnil sen, nečekaný mistr světa Pidručnyj nechápal, že porazil Böa

Nikdy nezískal medaili z mistrovství světa. Nikdy se také nedostal na pódium během Světového poháru. Nejvyšší metou pro něj byla dvě čtvrtá místa. Až do neděle. Dmytro Pidručnyj překvapil všechny včetně Johannese Böa a ve stíhačce v Östersundu si sedmadvacetiletý Ukrajinec dojel pro nečekaný světový titul. "Nedokážu popsat emoce. Nemohu uvěřit, že mám zlato, že jsem dokázal porazit někoho, jako je Johannes," začal nevěřícně povídat v cíli.

Ukrajinec Dmytro Pidručnyj dojíždí do cíle stíhacího závodu na mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Jessica Gow

Na úvodní ležce dvě rány vedle, poté už ovšem čistá střelba. I tak to ale vypadalo, že pokud si Pidručnyj, který skončil den předtím ve sprintu čtvrtý, což bylo jeho vyrovnané nejlepší umístění kariéry (podobné předvedl jen v sezoně 2015/16 během Světového poháru v německém Ruhpoldingu v závodu s hromadným startem), pro něco pojede, bude to maximálně stříbro.

Jenže Bö musel jet po poslední položce třikrát kroužit na trestné kolo a promrhal tak téměř minutový náskok, který před čtvrtou střelbou měl. "Začátek jsme měli horší. Byla tam nervozita, nebylo to o vlivech počasí. Johannes už takhle vyvedl takové kousky," řekl slovenský trenér ukrajinského týmu Juraj Sanitra.

Patnáctisekundovou ztrátu ze střelnice dokázal mistr světa ze sprintu Bö stáhnout a do cíle dojel za Pidručným s odstupem 8,3 sekundy.

"U Pidručného perfektní stojky, nebylo tam zaváhání, bylo to rychlé, vše pod 25 sekund. Běžeckou formu už potvrzoval v Americe," pokračoval Sanitra. "To poslední kolo bylo bláznivé, ale makal jsem, jak jsem nejvíce mohl. Za mnou byl Johannes a věděl jsem, že patnáct sekund je pro něj jako nic," doplnil Pidručnyj.

Právě ve stíhačce během zámořské zastávky v americkém Soldier Hollow skončil na 14. místě. "A teď se nám to podařilo ještě vytáhnout trochu nahoru. Že ho Bö nedoběhl na posledním kole? Klobouk dolů před mým závodníkem," dodal kouč, který léta vedl novopečenou mistryni světa ze sprintu Anastasii Kuzminovou.

Pidručnyj v cíli, Sanitra se modlí a dívá do nebes. Nejkrásnější okamžik jeho trenérské kariéry? "Prožil jsem toho už hodně, ale takhle fantastický zážitek... Pro mě je to taková satisfakce," povídal dojatě.

Biatlonista Dmytro Pidručnyj slaví zlatou medaili na MS v Östersundu
zdroj: ČTK/AP autor: Anders Wiklund

"Jsem naučený stále bojovat o ty nejvyšší mety a měl jsem místy takový pocit, že v mužích se to ani nedá. Splnil se mi jeden velký sen v trenérské kariéře," dodal Sanitra. Jako kouč má za sebou šestery zimní olympijské hry.

Na krajíčku měl i sám Pidručnyj, mimochodem první ukrajinský biatlonista, který kdy získal titul mistra světa: "Nedokážu říct, jak to změní můj život nebo biatlon na Ukrajině. Teď mám asi nejlepší formu kariéry, cítil jsem se dobře na trati a cítil jsem, že můžu válčit s favority."

Začátek sezony se přitom vůbec nevyvíjel podle jeho představ. "Bylo to těžké, protože jsem byl nemocný a trenér se mě pak snažil dostat do té nejlepší možné formy. Děkuji všem členům týmu, ta medaile je i jejich."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články