Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Koukalová prohrála v závěru boj o medaili, Češky dojely čtvrté

Hochfilzen (Rakousko) - Medaile byla nesmírně blízko, ale nakonec to Češkám těsně nevyšlo. Štafeta biatlonistek ve složení Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková a Gabriela Koukalová skončila na MS v Hochfilzenu čtvrtá. Zvítězily Němky. Finišmanka Koukalová podlehla v závěru tlaku Ukrajinky Pidhrušné a Francouzky Dorinové Habertové. České čtveřici chybělo na zlato 14 sekund, na medaili šest. Přímý přenos štafety mužů vysílá ČT sport a web ctsport.cz v sobotu od 14:30.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Možná jsme dnes neměli nejrychlejší lyže," zhodnotil trenér Zdeněk Vítek. V Hochfilzenu se výrazně oproti minulým dnům změnily podmínky. Ochladilo se a začalo sněžit.

Byla nadosah. Medaile visela proklatě nízko. Rozhodovala závěrečná položka, Koukalová odjížděla jako druhá, ale místo útoku na zlato z toho byl boj o bronz. Ukrajinka Pidhrušná i Francouzka Dorinová Habertová měly rychlejší lyže a česká trojnásobná medailistka z Hochfilzenu nedokázala oběma vzdorovat.

"S finišem jsem měla vždycky problém, pokoušela jsem se to udržet aspoň na trati. Lyže mě vůbec nepodržely. Oproti ostatním jsem ztrácela pod kopcem. Ani síly mně nestačily. Dneska se to bohužel nesešlo. Dělala jsem, co jsem mohla. Byl to kousek, ale takový je sport,"  prohlásila smutná Koukalová v cíli.

Vůbec nezklamala na prvním úseku Jessica Jislová. Puskarčíkové předala osmá. "Sníh byl hrozně pomalý. První kolo to byla bitva, jsem ráda, že jsem měla obě hůlky. Chtěla jsem na střelnici být co nejméně," radovala se Jislová. Nemusela ani jednou dobíjet a předávala se zhruba půlminutovým odstupem. Ten si více či méně Češky udržovaly až do poslední části. Celkový účet byl šest náhradních nábojů.

"Kdyby to řekl někdo před závodem, tak to bereme všema deseti. Teď jsme možná zklamaný, když jsme viděly, jak se to vyvíjelo. Ale myslím, že rozhodně úspěch," uvedla Puskarčíková.

Co se na trati událo?

Jislová se od startu nikam výrazně nehnala a úvodní položku zvládla s přehledem. Za 28 sekund měla šestý nejrychlejší čas. Odjížděla se ztrátou 13 vteřin na první Vanessu Hinzovou z Německa. Z favoritek dvakrát dobíjela Norka Nicolaisenová.

Na trati Češka mnoho neztrácela. Na stojce zastřílela čistě za 34 sekund. Rány si hlídala více než soupeřky. Vedly Francouzky, Jislová ztrácela 21,5 sekundy. Druhá Vittoziová dobíjela jednou, hned dvakrát Hinzová a Podčufarovová. Jislová předávala Puskarčíkové s mankem 38,3 sekundy na vedoucí Francii. Druhé byly Italky, třetí Němky. Až 18. předávaly obhájkyně zlata z Norska.

Puskarčíková rozjela závod rozvážně, hned úvodní ranou minula. Dobíjela přesně a na Francouzku Aymonierovou ztrácela 47,7 sekundy. V běhu mírně zpomalovala a držela se ve vláčku na pomezí první a druhé desítky.

Laura Dahlmeierová slaví čtvrté zlato z MS
zdroj: Reuters

Sníh byl těžký a od nohou to moc neodjíždělo. Na čtvrté střelbě se hodně chybovalo. Aymonierová i Hammerschmidtová třikrát dobíjely, ale na trestné kolo nakonec nemusely. Puskarčíková zvládla vybílit terče s jedním náhradním nábojem. Na první Italky zaostávala o 35 sekund. V posledním kole předvedla Češka velmi dobrý výkon, předávala na pátém místě s mankem 31,2 sekundy.

Vítková na prvním mezičase stáhla devět vteřin a držela se na čtvrtém místě jako klíště třetí Francouzky Braisazové. Ta měla namále, na střelnici strávila hodně času a spotřebovala všechny náhradní náboje. Vítková vyčistila cíle sedmi náboji a na vedoucí bezchybnou Hildebrandovou jí chybělo 35 sekund.

Na trati to Češce jelo, záhy předstihla Runggaldierovou i Merkušinovou, ve druhé části druhého kola však polevila, aby se koncentrovala na stojku. Poslední dvě rány musela opravovat. Hildebrandová i podruhé nechybovala a s předstihem vedla. Druhé se držely Ukrajinky, třetí předaly Francouzky, na čtvrté místo vyšplhaly Rusky, Vítková byla v těsném závěsu s odstupem méně než 30 sekund na čelo.

Vedoucí pozici si jistě hlídala německá suverénka Dahlmeierová. Prvním výstřelem sice minula, jedno dobití jí však stačilo. Koukalová strávila na střelnici hodně času, ale terče vybílila. Ostatní soupeřky také. Koukalová odjížděla jako pátá za Wiererovou. Na medaili chybělo sedm sekund. Schylovalo se k dalšímu dramatu.

Dahlmeierová ujela i se dvěma dobíjeními první. Koukalová, Dorinová Habertová a i Pidhrušná odjížděly téměř spolu s odstupem pěti a více sekund. Němka mířila vstříc čtvrtému zlatu na šampionátu. Koukalovou sjely Ukrajinka i Francouzka už před táhlým stoupáním před stadionem a náskok navyšovaly. Majitelka kompletní sady medailí další cenný kov nepřidala.

Výsledky štafet žen v Hochfilzenu

1. Německo (Hinzová, Hammerschmidtová, Hildebrandová, Dahlmeierová) 1:11:16,6 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení), 2. Ukrajina (Varvynecová, Džymová, Merkušynová, Pidhrušná) -6,4 (0+4), 3. Francie (Chevalierová, Aymonierová, Braisazová, Dorinová Habertová) -8,1 (0+7), 4. ČR (Jislová, Puskarčíková, Vítková, Koukalová) -14,0 (0+6), 5. Itálie -36,5 (0+6), 6. Švédsko -1:20,4 (0+7), 7. Polsko -1:23,1 (0+6), 8. Slovensko -1:26,9 (0+7), 9. Bělorusko -1:50,7 (0+5), 10. Rusko -2:15,5 (1+8).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články