Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kalibrové rány nepadají a Soukalová si nevěří. Naděje ale umírá poslední

Oslo - Sebevědomí Gabriely Soukalové na biatlonovém mistrovství světa v Oslu trpí. V tréninku sice podává stabilně výtečné výkony, ale jakmile její tělo přepne do závodního režimu, znervózní. A terče nepadají, byť její rány jsou těsné.

Gabriela Soukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na světový šampionát přijela Soukalová jako vedoucí žena Světového poháru, ale na medaili z MS stále čeká. Ve sprintu byla čtvrtá, ve stíhačce jedenáctá a ve vytrvalostním závodě pátá. Obhajoba stříbra z loňského šampionátu v Kontiolahti se nepovedla. "Když jsem se dnes netrefila podruhé, věděla jsem, že to na medaili nebude," uznala Soukalová.

Její psychické rozpoložení při střelbě není dobré. Ze stejného důvodu se jí na MS nevydařil sprint i stíhací závod. Dnes dokonce musela za trenéry, aby se zeptala, kam její rány šly, co udělala špatně. "Já jsem momentálně v takovém střeleckém rozpoložení, že se musím ptát všech, kde to bylo. Protože já teď vůbec nejsem schopná zpětné vazby," uznala.

Když na poslední stojce jednu ránu minula, pokrčila rameny a její smutný pohled směrem k trenérovi Zdeňku Vítkovi u dalekohledu byl více než výmluvný. "Bylo mi jasné, že jsem si odstřelila medaili. V té chvíli mě to zamrzelo. Kdyby ta střelba byla čistá, tak by se mi vyráželo do posledního kola rozhodně líp, to nebudu lhát," přiznala Soukalová.

Mít tak kliku

Už přemýšlí i tak, že musí jít o smůlu. "Jak jsem měla celou sezonu ty kalibrové rány, co lízaly terče a padaly, tak tady mám kalibrové rány, které nepadají," pokrčila rameny. "To je zákon schválnosti, ne vždy se daří. Asi bych potřebovala mít i větší kliku," řekla.

Střelecké neštěstí se promítá i do její běžecké pohody, i když Soukalová nechce nechat na trati zbytečně jedinou sekundu. "Dneska to nebylo ani na trati nic moc, bylo to dlouhé," uvedla. Navíc když věděla, že má těsně za sebou superrychlou Němku Lauru Dahlmeierovou. "To je bezvadná běžkyně a hlavně poslední kola mívá strašně silná, takže jsem byla při zemi a moc jsem medaili nevěřila," uznala.

Když už se nedaří na stupně vítězů na MS, přepne Soukalová myšlení alespoň směrem ke Světovému poháru, kde se její náskok před druhou Marií Dorinovou Habertovou z Francie v Oslu o něco ztenčil. "Z tohoto pohledu to tudíž rozhodně není závod, s kterým bych byla nespokojená. Do celkového pořadí je nutné držet desítku," prohlásila v pozitivním tónu. "Snažila jsem se o každou příčku bojovat," dodala.

Podobně jako v Soči

Její nelehká situace na MS se podobá olympijským hrám v Soči před dvěma lety, kde měla na kontě před posledním závodem dokonce tři čtvrtá místa. Pak ale vybojovala stříbro v hromadném závodu. A ten je v Oslu na programu v sobotu. "Je to podobné," uvědomila si.

Gabriela Soukalová v cíli vytrvalostního závodu na MS
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Takže uzavře své počínání na MS opět medailí? "To bych rozhodně ráda, ale já si tady na té střelnici moc nevěřím a takové ty naděje, které jsem tu měla na začátku, se trošičku vytrácí," tvrdila. "Stačí jeden závod, který odstřelí sebedůvěru daleko. A pak se hůř hledá. Ale třeba budu mít víc štěstí," doufala.

Z jejích slov bylo ale cítit jen málo sebedůvěry. "Vzhledem k tomu, že mi to všichni říkají, tak tomu moc nevěřím. Hodně lidí mi to připomínalo i v Soči: 'Last race, last race'," vzpomínala. "Ale naděje umírá poslední a udělám pro to všechno," slíbila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články