Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Češi už je v sezoně okusili. Prodchne Vysočinu vůně dalších medailí?

Nové Město na Moravě – Středeční slavnostní zahájení odstartovalo největší letošní sportovní událost v České republice a po skvělé sezoně k ní fanoušci vzhlížejí s velkým očekáváním. Biatlonový svátek, který potrvá do 17. února, hostí Vysočina Aréna v Novém Městě na Moravě. Od domácích reprezentantů se díky výkonům ve světovém poháru čeká útok na cenné kovy. Hned k první disciplíně, smíšeným štafetám, se upínají velké naděje. Atmosféra bude bouřlivá, organizátoři hlásí vyprodáno. Přímý přenos se studiem začne na ČT sport a na našem webu v 17:00.

MS v biatlonu
zdroj: ČT24

Češi osmkrát vystoupili v této sezoně na stupně vítězů ve světovém poháru. Hvězdou zimy se stala Gabriela Soukalová, která před Vánoci v Pokljuce vyhrála, dojela druhá i třetí. Dvakrát stál na stupních vítězů Ondřej Moravec, jednou Veronika Vítková, ale uspěly i týmy, a to smíšená štafeta a ženská štafeta.

"Sezona je rozjetá fantasticky, ale bude to pro ně o to složitější a bude rozhodovat psychika, jak dokážou unést domácí prostředí," řekl Roman Dostál, z roku 2005 poslední český mistr světa a nyní expert České televize. Věří, že se může v Novém Městě dočkat nástupce. "Kvalita v nich je, jezdí na vysoké úrovni, ale všechno se musí sejít."

Vedle Soukalové, Vítkové a Moravce může myslet vysoko i bronzový z loňského šampionátu Jaroslav Soukup. "Vím, že jsou lidé namlsaní," řekla Soukalová, devátá žena pořadí SP, která zářila v sezoně přesto, že v létě začala kvůli nemoci s přípravou se zpožděním. Nemocná byla i na přelomu roku a na začátku finální přípravy na šampionát, proto je otázkou, v jakém rozpoložení se na Vysočině ukáže. Choroba obstoupila české reprezentanty. Den před úvodním závodem onemocněla také dlouhodobá česká jednička Michal Šlesingr.

Pod tlakem

Neznámou je, jak domácí prostředí zapůsobí na české biatlonisty. Loni při světovém poháru mnohým svazovalo ruce na střelnici. "Já doufám, že ten tlak zvládnu," řekl Šlesingr, stříbrný a bronzový medailista z MS v italské Anterselvě 2007. Právě Šlesingra, v posledním závodu jednoho z nejlepších běžců, letos nejvíce trápila střelba. "Čím více se šampionát blíží, tím víc si uvědomuji, jak velká to je událost. Ale moc se na závody těším a věřím, že s naším týmem uděláme českým fanouškům radost," řekl čerstvý otec Šlesingr, který o víkendu oslavil třicetiny. Nyní však vůbec není jasné, zda kvůli nemoci do MS naskočí.

Trenér ženské reprezentace Jindřich Šikola má před začátkem mistrovství ke spokojenosti hodně daleko. "Příprava se nám moc nevydařila, provázely nás zdravotní problémy. Začalo to druhou nemocí Gabriely Soukalové v Anterselvě. Pokračovalo to přes Veroniku Zvařičovou a zpětně se nám ukázalo, že v Ridnau prošla nemocí i Veronika Vítková. Takže jdeme trochu do neznáma," poznamenal.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Jiřího Rejmana z prvního dne MS v biatlonu

V generálce třetí

Češi koncem listopadu ve švédském Östersundu v prvním závodu světového poháru šokovali v mixu třetím místem. Úspěšné kvarteto ale dozná změn. Nemocného Šlesingra nahradí Soukup. Jinak platí, že závod rozjede Vítková, předá Soukalové a finišovat bude Moravec.

"Český fanoušek už v sezoně viděl, že nejsme žádní nýmandi, kteří sem přijedou a budou se spoléhat na štěstí, že bychom čekali zázrak. Přijeli jsme reprezentovat a chceme udělat fanouškům radost," řekl šéftrenér mužů Ondřej Rybář. Soukalová, která jezdí druhý úsek mixu, má štafetové závody ráda. "Hlavně ty krátké. Takže se na závod moc těším. Uvidíme. Pojedeme to pro radost a snad se to povede," řekla.

Šampionát nebude prodělečný

Rozpočet mistrovství je 192 milionů korun na pořádání a 280 milionů korun bylo použito na investice, přičemž 39 procent z částek je ze státního rozpočtu. "Stoprocentně neskončíme v červených číslech," řekl rozhodně Jiří Hamza, šéf organizačního výboru. "Na pořádání šampionátu jsme museli vygenerovat více než 100 milionů korun ze soukromých zdrojů a to se nám povedlo," dodal.

O šampionát je velký zájem, pořadatelé hlásili, že mají prodaných přes sto tisíc vstupenek. Diváci se mohou těšit na 377 závodníků ze 43 zemí.

Program MS

Čtvrtek 7. února: 17:30 smíšené štafety (2x6 km ženy/2x7,5 km muži).

Sobota 9. února: 13:00 sprint muži (10 km), 16:15 sprint ženy (7,5 km).

Neděle 10. února: 13:00 stíhací závod muži (12,5 km), 16:15 stíhací závod ženy (10 km).

Středa 13. února: 17:15 vytrvalostní závod ženy (15 km).

Čtvrtek 14. února: 17:15 vytrvalostní závod muži (20 km).

Pátek 15. února: 17:15 štafeta ženy (4x6 km).

Sobota 16. února: 15:15 štafeta muži (4x7,5 km).

Neděle 17. února: 12:00 závod s hromadným startem ženy (12,5 km), 15:00 závod s hromadným startem muži (15 km).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články