Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Mám z dodatečného bronzu smíšené pocity. Snad na setkání dorazím, řekla Vítková

Už brzy na krk pověsí třetí olympijskou medaili v kariéře. Veronika Vítková se společně s dalšími parťačkami z ženské štafety po devíti letech dočká bronzu z her v Soči. Bývalá hvězda reprezentace z toho ale má smíšené pocity. Těší se však, že při slavnostním ceremoniálu opět potká staré známé, i když sama zatím účast v Novém Městě na Moravě na sto procent potvrdit nemůže.

V současnosti si užívá zaslouženého sportovního důchodu po veleúspěšné kariéře, během níž se stala jednou z nejvýraznějších postav českého biatlonu v historii. Za necelých čtrnáct dní by ale Veronika Vítková měla alespoň na pár chvil opět okusit, jaké to je, když tribuny kolem ní bouří a vyvolávají její jméno.

Rodačka z Vrchlabí společně s Gabrielou Soukalovou, Evou Puskarčíkovou a Jitkou Landovou převezme 4. března během Světového poháru v Novém Městě na Moravě mezi stíhacími závody mužů a žen při slavnostním ceremoniálu dodatečně bronzové medaile ze štafety z olympijských her v Soči 2014.

U účasti Vítkové ale stále visí otazník, jelikož přibližně za měsíc by se měla dočkat dalšího velkého životního momentu, kdy se stane podruhé maminkou.

"Doufám ale, že tam dorazím. Těším se, že se uvidíme s ostatními z týmu, jelikož to setkávání je horší. Já skončila v době covidu a každý jsme rozlítaný někde jinde," řekla Vítková, která doposud vlastnila dvě olympijské medaile. V Soči získala stříbro ze smíšené štafety a čtyři roky na to přidala v Pchjongčchangu bronz za sprint. Nyní se dočká kovu číslo tři.

České reprezentantky před devíti lety v Rusku skončily v závodě na 4x6 kilometrů při vítězství Ukrajiny čtvrté, původně druhé Rusky ale byly později diskvalifikovány kvůli dopingu. Na druhou pozici se místo nich posunuly Norky.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) rozhodl o diskvalifikaci Rusek už v listopadu 2017 kvůli dopingu Jany Romanovové a Olgy Viluchinové. Ty se proti diskvalifikaci a doživotnímu distanci odvolaly ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne, jenž v září 2020 rozhodl v jejich prospěch, neboť o jejich zapojení do státem organizovaného dopingu nebyl dostatek důkazů. S odvoláním ale neuspěla jiná obviněná členka štafety Olga Zajcevová, a proto loni v květnu MOV změnu pořadí definitivně potvrdil.

Sama Vítková má z celé situace smíšené pocity. Ne však, že by litovala Rusek. "Na jednu stranu je to pěkné, ale na druhou si tu radost neužijeme společně na stadionu s ostatními," konstatovala.

Čtvrté místo navíc mohlo mít vliv na celkový zájem o závodnice a třeba sponzoring, i když sama Vítková v tom osobně zase takový problém nevidí.

"Já to takto nevnímám, jelikož jsem úspěchy měla a získala i jinou olympijskou medaili. Pro ostatní to ale může být jiné," poukázala na Landovou či Puskarčíkovou, pro které je to první olympijská medaile v kariéře.

Ceremoniál ve Vysočina Areně by se měl konat před plnými tribunami. Vše započne olympijská hymna a kromě předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala se bude na předání podílet i prezident Českého biatlonu a viceprezident Mezinárodní biatlonové unie Jiří Hamza.

"Že se to odehraje před fanoušky v Novém Městě, kde byla atmosféra vždy suprová, je to nejlepší, co se mohlo stát," dodala Vítková, která se vedle medaile dočká dodatečně i finanční odměny. Celkem jde o 900 tisíc korun pro členky štafety a 200 tisíc korun pro členy realizačního týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články